Diari digital d'Andorra Bondia
Recasens i Farré van presentar el balanç de l’activitat dels bombers durant el 2017.
Recasens i Farré van presentar el balanç de l’activitat dels bombers durant el 2017.

Xifra rècord de trasllats sanitaris realitzats pels bombers el 2017


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els bombers van realitzar 4.090 trasllats sanitaris el 2017. Això  significa un 12,5% més que un any enrere i la xifra rècord en aquest tipus d’intervenció des que es controlen les estadístiques, l’any 2010. Aquests serveis suposen el 55% de les actuacions. El director del cos, Joan Carles Recasens, va atribuir aquest creixement al canvi de conveni del transport sanitari i també a la pujada del nombre de turistes. De fet, l’any passat va ser el que més intervencions es van fer a nivell general. Se’n van comptabilitzar 7.470, un 10,6% més que durant el 2016. Les dades globals registren un punt d’inflexió l’any 2014, quan els bombers recuperen el transport sanitari urgent no medicalitzat, i les xifres han anat evolucionant progressivament a l’alça des d’aleshores.
Quant als salvaments, se n’han realitzat 433 (un 2,3% més que un any enrere), mentre que per incendis s’han fet 250 intervencions (un 8,7% menys). Respecte dels salvaments, les principals actuacions van ser en accidents de trànsit (193) i en rescats de muntanya (122), mentre que, amb relació als incendis, la majoria van ser en habitatges (73) i forestals (38). El director adjunt del cos, Jordi Farré, va atribuir aquesta reducció a la presa de consciència de la ciutadania en els habitatges i el major control per les males praxis ens les enceses de foc.
També l’ús de l’helicòpter ha crescut de forma important en el darrer any. Recasens va afirmar que l’increment ha estat d’aproximadament un 20%. Aquestes actuacions han estat motivades pels rescats de muntanya i també pel transport sanitari, ja que en segons quins casos el trasllat a un hospital de fora es fa des del primer moment. El director de bombers va explicar que ara per ara no es planteja cobrar pels rescats de muntanya però, en tot cas, és una decisió que ha de prendre el Govern, va dir.
Per parròquies, on es van realitzar més intervencions l’any passat va ser a Andorra la Vella i Encamp. Pel que fa als parcs amb més activitat, van ser la caserna central (amb 3.570 intervencions) i el del Pas de la Casa (1.308 intervencions) –una dada, aquesta darrera, que es va atribuir al volum elevat de visitants a l’hivern i l’estiu. De fet, els mesos de gener, agost i juliol són els que acumulen un nombre més elevat de serveis. Andorra la Vella va ser la parròquia en què es van fer més intervencions. S’hi van comptabilitzar 73 incendis, mentre que a Escaldes-Engordany, 43 i a la Massana, 39. També es van registrar actuacions a Espanya i França per salvaments, assistències tècniques i transports sanitaris. Les actuacions a l’estranger es tracten principalment de trasllats en ambulància, ja que hi ha casos en què, per proximitat, actuen els bombers andorrans. Quant a la mitjana d’intervencions diàries, van arribar a les vint,  quan al 2016 n’hi va haver catorze. 

Recasens diu que la plantilla és suficient per cobrir els serveis 

El director dels bombers va declarar que, ara per ara, els mitjans humans i materials de què disposa el cos són suficients pel volum de serveis que està realitzant. Tot i que va acceptar que puntualment poden faltar efectius, les tasques es poden dur a terme amb el suport del personal d’altres parcs. A finals del 2017, al departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, hi treballaven 135 persones, 119 d’adscrites al cos de bombers i setze, a l’Administració general. De bombers,  n’hi havia 81. A aquests, cal afegir-hi 28 sotsoficials, dos sotsoficials majors i sis oficials, a banda dels dos membres de la direcció. El director adjunt va destacar també l’augment de les pràctiques, que van créixer un 1,7% el 2017 i van arribar  a les 1.731. Farré va explicar que el cos té programades diferents pràctiques de diferents àmbits (incendis, sanitàries, de salvament, entre d’altres) que es realitzen a tots els parcs.

record
xifra
trasllats sanitaris
bombers
2017
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic