Diari digital d'Andorra Bondia
La continuació del judici queda suspesa fins a nova data.
La continuació del judici queda suspesa fins a nova data.

El Superior aparta el president del Tribunal de Corts del judici de BPA


Escrit per: 
Redacció

La sala penal del Tribunal Superior ha estimat l’incident de nul·litat formulat el 28 de novembre contra la sentència del mateix tribunal que desestimava les recusacions contra membres del Tribunal de Corts i accepta ara la petició de recusació del president de Corts, Josep Maria Pijuan. Això significa que a la pràctica l’aparta de la causa i no podrà jutjar les causes relatives a BPA. Des de l’inici del judici,  tant l’advocat Josep Antoni Silvestre, defensor de quatre dels processats, com el magistrat Pijuan van tenir diversos enfrontaments. Silvestre va presentar una sèrie de recusacions just el dia que anava a iniciar-se de nou la causa, un cop es van solucionar les qüestions prèvies. Aquestes recusacions han tornat a bloquejar el judici a una data pendent de decidir. 

L’aute que accepta ara la recusació de Pijuan va ser publicat ahir pel Tribunal Superior, tot i que es va aprovar dijous passat. L’aute està signat pels magistrats Yves Picod, Marie Conte i Bernard Plagnet, i considera que unes declaracions que Pijuan va proferir al lletrat Silvestre i alguns dels seus defensats “han pogut crear l’aparença raonable que el magistrat no resoldrà les causes relatives al cas BPA de manera totalment objectiva”, diu literalment.

Per aquest motiu, conclou que “en un context de defensa conflictiva que anima el present recurrent, amb la voluntat manifesta de bloquejar el procediment, i a fi d’assegurar una total serenitat dels futurs debats en la present causa, la sala penal accepta la petició de recusació del magistrat del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan”.

Les declaracions en les quals es basa per fer aquest aute són les efectuades per Pijuan, que diu que són posteriors a la primera decisió de la sala penal (en les quals no es va admetre les recusacions). Segons aquest aute, Pijuan va admetre haver dit: “Estic fart de les seves males maniobres,  que poden anar en perjudici dels seus clients”, i que serien “els seus clients els que rebrien les conseqüències”. Segons va explicar Pijuan, aquestes paraules significaven “que el Tribunal podia considerar la conducta del lletrat Silvestre, que lògicament comptava amb la conformitat dels seus defensats, ja que eren aquests qui formulaven les recusacions i les demandes civils contra els membres del Tribunal que havia de jutjar-los, donava a entendre la seva intenció d’impedir la celebració del judici oral de la causa 6000173/2016 en què estaven acusats, la qual cosa evidenciava una voluntat de sostreure’s de l’acció de la Justícia, el que constitueix un dels supòsits que justifiquen la presó provisional (article 102.2 del Codi de procediment penal). En definitiva, volia ser un advertiment que el tribunal podria prendre mesures cautelars de tipus personal respecte dels quatre acusats si persistien en aquestes maniobres de recusacions i demandes civils contra els tres magistrats integrants del tribunal que havia de jutjar-los”, diu l’aute. 

Anul·lada la investigació dels béns dels processats des del 2015

El Tribunal Superior dona la raó a part de les mesures preventives que el Tribunal de Corts va adoptar el juliol passat contra vuit dels processats en la causa de BPA. Segons les resolucions fetes públiques ahir, el Superior manté els embargaments dels béns dels processats i la prohibició de la seva alienació, és a dir, no podran vendre’ls, però anul·la la investigació que va manar dels moviments efectuats d’aquests béns des del 2015.

Així ho va fer públic ahir en la lectura de fins a vuit resolucions provinents de la sala penal del Tribunal Superior.
Va ser el ministeri Fiscal qui, segons fonts consultades, va demanar a Corts aquestes mesures cautelars de protecció, davant de l’allargament en el temps de la celebració del judici pels diferents recursos i recusacions presentades. La fiscalia té demanades altes quanties de diners que sumen milions d’euros en multes i va considerar que aquestes mesures poden protegir i garantir el futur pagament de les sancions.

El Superior en canvi, ha considerat que els embargaments sí que són una mesura escaient perquè puguin fer front al pagament d’aquestes multes i responsabilitats que presumptament els pot imputar. Però en canvi ha anul·lat la investigació ordenada en primera instància. Una investigació que pretenia que per ordre del Tribunal Corts tots els notaris i els registres públics els informessin si hi havia hagut algun moviment aquests darrers tres anys (des del 2015) sobre el patrimoni dels processats. De fet, Corts també va requerir a l’administració tributària per tenir una còpia de la declaració de l’impost de la renda de les persones físiques per veure què és el que declarava cadascun dels processats. Tota aquesta part d’investigació és la que el Tribunal Superior ha anul·lat en les diferents resolucions publicades ahir, perquè al parer dels magistrats no és una mesura cautelar adient. Això, però, no significa que en el marc de la causa es pugui tornar a demanar part d’aquesta investigació, segons han explicat fonts properes al cas.
Corts no va aplicar aquestes mesures a tots els processats, ja que n’hi ha alguns, com Joan Pau Miquel, a qui ja se les havien aplicat des d’un inici. De fet, la lectura de les resolucions d’ahir va anar contra vuit dels processats. Només en un d’aquests casos el Tribunal de Corts no va ordenar les mesures d’investigació dels béns.

Aquests recursos d’apel·lació admesos en part pel Tribunal Superior s’emmarca en la causa general de BPA d’un presumpte delicte major de blanqueig de diners o de valors comès habitualment en l’entorn d’una entitat bancària per una banda organitzada. Les defenses ara poden demanar incident de nul·litat i arribar al Constitucional si ho consideren oportú.

Aquest cas, però, no interrompia el judici de la causa principal de BPA perquè anava de manera paral·lela. La celebració del judici encara està pendent de la resolució de certes recusacions i no hi ha data marcada al calendari perquè s’iniciï la vista.

Superior
president
Tribunal de Corts
judici
judici de BPA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic