Diari digital d'Andorra Bondia
El foc es va originar a la façana dels Serradells, just on s’estaven fent actualment unes obres, i es va propagar molt ràpidament.
El foc es va originar a la façana dels Serradells, just on s’estaven fent actualment unes obres, i es va propagar molt ràpidament.
Els nens de l’escola bressol es van aixoplugar al Nogreda amb els seus pares.
Els nens de l’escola bressol es van aixoplugar al Nogreda amb els seus pares.

Els Serradells esquiva la tragèdia


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

Hora punta. Les nou del matí. Una trucada va alertar els bombers que hi havia foc al centre esportiu dels Serradells, a la capital. Concretament, s’estava cremant la façana i part de l’entrada del complex. En aquella mateixa hora, 35 nens de l’escola bressol, ubicada al mateix edifici, es trobaven al centre amb un centenar més de personal i usuaris del poliesportiu. Alguns dels pares acabaven de deixar els seus fills, molts, nadons de menys d’un any. Els operaris que feien obres a la façana de l’edifici i tot el personal van començar a córrer. Ajudats pel personal que hi treballa, usuaris i per alguns pares, les reponsables de l’escola bressol van desallotjar ràpidament tots els infants de l’edifici per la zona del rec de l’Obac i els van portar al bar Nogreda, a la carretera de la Comella. El fum es podia veure des de molts punts de la parròquia. El foc es va propagar ràpidament per tota la façana i sostre de l’edifici. Tres hores després, i segons va confirmar el ministre d’Interior, Xavier Espot, es va declarar totalment extingit. La bona notícia: cap víctima mortal, ni cap persona ferida gràcies a la ràpida evacuació i coordinació entre els que van treballar per extingir el foc. La mala: els danys materials que han afectat l’edifici, ja que tots els anys d’obres i reformes dutes a terme pel comú d’Andorra la Vella van quedar literalment calcinades. 

Al lloc dels fets s’hi van desplaçar totes les dotacions de bombers dels parcs d’Andorra la Vella i  de la Massana, i també la resta de forces de seguretat, policia i agents de circulació de la capital. 

ORIGEN DEL FOC
En un primer moment, i passades dos hores des de l’inici del foc, quan ja estava totalment controlat, el director adjunt dels bombers, Jordi Farré, va manifestar que les primeres investigacions apuntaven que el foc es va originar a causa d’una espurna derivada dels treballs de  soldadura a les obres que s’estaven realitzant a la façana de l’edifici. Farré va destacar que el foc es va iniciar en una bastida i es va anar propagant. En aquest sentit, Farré va manifestar que “tot apunta que podria ser això, però hem de ser cautelosos perquè estem en fase d’extinció”. Preguntat una hora després, Farré va deixar clar que fins que no s’activi la fase d’investigació no es podrà saber exactament el motiu. En el  mateix sentit es va manifestar el ministre d’Interior, que va dir que un cop es tinguin els informes dels equips d’investigació de la policia i de bombers es podran extreure “eventuals responsabilitats”.
El foc es va originar a la façana de l’edifici just on s’estaven fent les obres i es va propagar ràpidament per gran part de l’estructura i sobretot del sostre de la piscina.  Per aquest motiu els bombers van fer ús de  l’helicòpter, que “ha estat un recurs molt efectiu perquè els nostres camions escala limitaven l’extinció del sostre i s’ha aplicat una tècnica d’apagament forestal i ens ha sigut de gran ajuda”.  L’expansió del foc va ser molt ràpida, entre d’altres motius perquè “el cobriment de la bastida i els materials que s’utilitzaven eren d’un alt grau d’inflamabilitat”, va dir Farré. Va ser a les onze del matí quan Farré va anunciar que gran part de l’incendi es trobava extingit i només quedava un punt calent a la zona de la piscina. De fet, va ser aquesta zona del centre esportiu la que es va veure més afectada directament pel foc. A les dotze del migdia el foc va quedar totalment extingit i els bombers van encetar les tasques de reconeixement per detectar i prevenir noves revifades. És en aquest context de prevenció  que es va decidir perimetrar des d’un inici i al llarg de tot el matí la zona, i el trànsit dels veïns de l’àrea i de treballadors de diferents empreses va ser desviat per la carretera d’Engolasters. 
Després de l’extinció, els bombers van verificar tots els conductes de ventilació i es van assegurar que no hi ha-gués cap resta de foc. La segona revisió, segons va explicar el ministre Espot, la van fer els equips d’investigació, tant del cos policial com també de bombers “per recollir evidències i proves que permetin esclarir com s’ha originat el foc i eventuals responsabilitats, tot i que ara no toca parlar d’això”, va dir el ministre ahir al matí.  En una tercera fase, es podrà  entrar a l’edifici acompanyat pels bombers a recollir els efectes personals i els vehicles que van quedar a dins. 
Espot va confirmar que en cap moment es va posar en risc la integritat física de cap persona i tant el ministre com el mateix cap del Govern i la cònsol de la capital, Conxita Marsol, visiblement afectada, van aplaudir la feina feta pels cossos de seguretat i sobretot pel personal del centre esportiu, que van ajudar a una ràpida evacuació. 
A l’hospital es va activar un dispositiu especial ad hoc i es van doblar els boxs per si hagués estat necessari atendre persones ferides o per inhalació de fum. També van desplaçar fins al centre esportiu una ambulància de suport vital avançat, una de convencional i un equip de suport logístic. 
Des de primera hora, Protecció Civil va instal·lar un centre de comandament avançat. Des d’allà es van coordinar aquests recursos sanitaris, així com 35 bombers (dels quals vuit eren comandaments) i que es van desplaçar al lloc que es van produir els fets amb quatre camions d’extinció, un d’alimentació, un camió escala i tres ambulàncies. Per la part del cos policial hi havia un total de 30 efectius amb cinc patrulles uniformades i alguns dels equips d’investigació. 

 

“Els nens no han tingut sensació de perill, però els pares hem patit molt”

“Els nens no han tingut sensació de perill, alguns s’ho han passat bé durant el trasllat, però els pares hem patit”, comentava una de les mares i treballadora del centre esportiu ahir quan ja es trobava al bar Nogreda de la carretera de la Comella. De fet, a l’hora que es va declarar l’incendi alguns pares que havien deixat els fills es trobaven encara a l’aparcament o les proximitats del centre i alguns van veure les flames i van tornar a l’escola bressol. Justament el foc es va originar a l’altra part de l’edifici, més en concret a l’entrada principal i zona de la piscina.
   En assabentar-se que hi havia foc, es va avisar els pares i la màxima i primera preocupació va ser evacuar l’escola bressol. Les educadores, ajudades pel personal del centre i alguns usuaris del gimnàs van baixar per la zona del rec de l’Obac, per no haver de passar prop del foc, amb bressols i amb els nens en braços fins al bar. Allà la mateixa propietària de l’establiment va condicionar el terra per als nens i va repartir dolços per a les educadores. Els pares, que van ser avisats per les educadores i el comú, van ser els que més malament ho van passar, per  l’ensurt i l’aparatositat del foc, i molts van anar a recollir els fills amb llàgrimes. 
Els que sí que van veure les flames de prop van ser alguns dels usuaris de la piscina i els mateixos monitors i treballadors d’aquesta part del centre esportiu. El foc va entrar pel sostre i alguns en veure les flames van sortir ràpidament de l’aigua. L’èxit del ràpid desallotjament de tot el personal  va ser destacat per totes les autoritats i responsables dels cossos de seguretat, que van insistir en la necessitat dels protocols d’evacuació i una preparació prèvia a edificis públics i privats.
El comú ha reubicat temporalment el mig centenar d’infants de l’escola bressol a altres instal·lacions de la parròquia: els nadons d’entre 4 i 15 mesos, a l’escola bressol de Santa Coloma; els nens d’entre 15 mesos i 3 anys, al Llamp. Ahir al vespre havien confirmat l’assistència set nadons i 24 nens que reprendran l’activitat amb  normalitat i els mateixos horaris. Pel que fa als prop de 3.800 usuaris del centre esportiu, a partir d’avui mateix podran utilitzar les instal·lacions comunals del país presentant la targeta d’abonat als Serradells.  D’altra banda, els propietaris de la seixantena de cotxes estacionats a l’aparcament podran passar-los a recollir a partir d’aquest matí.
Pel que fa a l’estructura dels Serradells, Farré va descartar a última hora d’ahir el risc de despreniment de la coberta de la piscina, en espera que els tècnics la inspeccionin. Durant tota la tarda els bombers van treballar per sanejar la bastida de la façana frontal del centre esportiu, que va resultar afectada juntament amb els dos laterals i l’espai de la piscina. Es van establir finalment rondes de vigilància durant la nit i matinada, però no estan previstes més actuacions per al dia d’avui.

 

Tot apunta als  treballs de soldadura com a causa

A les imatges de l’incendi es pot comprovar com una de les bastides a la part dreta, més cap a l’entrada de l’aparcament, està més negra. Aquest, però, és possiblement el punt on es va originar l’incendi pels treballs de soldadura a la façana de l’edifici. La tela que cobreix la bastida i el material que s’utilitzava en l’obra sembla que van ser els que van propagar el foc. Aquesta hipòtesi és la primera que va donar el director adjunt del cos de bombers basant-se en la informació rebuda arran de l’avís del foc. Tot i això, i al llarg del matí, la prudència en les declaracions per part de les autoritats es va anar imposant  perquè han de ser els experts en investigació de focs  de bombers i agents de la policia criminal els que han de determinar-ne  la causa exacta, però també perquè s’està parlant de responsabilitats. Tal com ja va dir el ministre Espot, quan es tinguin els informes es podrien derivar “eventuals responsabilitats”. Ahir mateix al lloc dels fets també treballaven sobre el terreny els responsables de les asseguradores del comú i de l’empresa encarregada de les obres. El comú de la capital estava fent unes obres de reforma de la façana que cobreix la part de la piscina interior, en les quals es va aprofitar per millorar l’aïllament. El cost de les obres era d’uns 2,8 milions d’euros. El foc, però, no només va fer malbé façana i el sostre, sinó que tot el recinte de la piscina es va veure afectat, sobretot parets, sostre i vidres. Les valoracions dels danys materials correspondrà fer-les als responsables comunals i a les asseguradores. Ara per ara els usuaris de l’escola bressol seran derivats al Llamp d’Andorra la Vella i els usuaris del centre podran anar a altres complexos d’altres parròquies. 

incendi
serradells
Número de vots: 107
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic