El Tribunal de Corts va començar ahir el judici a cinc persones acusades de contraban de tabac. El cap del grup, un resident espanyol que la policia considera cap d’una associació organitzada per realitzar activitats il·lícites, també està acusat de blanqueig de diners i corrupció d’un funcionari. Precisament, el presumpte cervell, conegut amb l’àlies de El panadero, no va comparèixer davant del tribunal perquè està en parador desconegut. El ministeri fiscal demana penes d’entre dos i vuit anys pels processats.


Tres dels processats van ser detinguts el juliol de 2016 en el marc de l’operació Unlucky, relacionada amb el contraban de tabac a Espanya i que entre els mesos de maig i juny de 2016 haurien passat 7.700 cartrons de tabac per valor de més de 150.000 euros. En el moment d’una de les detencions, els efectius de la unitat de fronteres i estrangeria van trobar amagats a l’interior del motor d’un vehicle 19.000 euros en efectiu quan es disposava a entrar al Principat provinent d’Es­panya. Aquests diners tindrien l’origen en una venda de tabac de contraban a Espanya els dies anteriors. Posteriorment, els altres escorcolls que va efectuar la policia van permetre confiscar 10.500 euros en efectiu al domicili del cap del grup i 4.500 cartrons de tabac que anaven destinats al contraban.


Els agents de policia que van declarar ahir a la tarda van explicar que el 2015 van rebre diversos comunicats emesos per la Interpol que relacionava el cap del grup, un ciutadà espanyol resident a Andorra, amb el contraban de tabac a França. La policia francesa va poder fer aquesta relació arran de la detenció del conductor d’un dels vehicles que empraven per passar el tabac que va ser detingut a la duana francesa al qual se li va trobar tabac valorat en uns 40.000 euros. A més, la investigació de la gendarmeria també va establir que el cap de la trama i la seva dona es van citar en diverses ocasions en un aparcament d’un supermercat de prop de Tarbes i allà l’home feia entrega a la seva esposa de sobres amb diners que procedien presumptament de la venda del tabac venut de manera il·lícita a França. A la investigació iniciada a França es va sumar un comunicat de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) sobre un blanqueig de diners procedents de contraban. Una circumstància que els agents va confirmar, donat que el principal processat va explicitar a una entitat bancària que els diners que faria servir per pagar un deute procedirien del contraban de tabac.


La policia va declarar en seu judicial que es tractava d’un grup organitzat perquè hi havia una persona, el cap que ho centralitzava tot, contactava amb els clients i pagava. N’hi havia un altre que s’encarregava de buscar les persones que havien de transportar el tabac amb farcells a l’esquena de Juberri fins a una granja d’Anserall. Finalment, hi havia un tercer que tenia cura que el transport del tabac fos segur i també feia tasques de vigilància per assegurar que el transport de la mercaderia era segur i les zones d’emmagatzematge també.


Les declaracions dels quatre processats van anar encaminades a reconèixer que havien fet algunes col·laboracions puntuals en la trama que es jutjava però que en cap cas formaven part d’un grup organitzat de contraban de diners. Així, l’home que contactava els qui havien de portar els farcells va assegurar que a alguns ni tan sols els coneixia personalment, sinó que uns s’ho deien als altres. Sí que va referir que hi havia dues modalitats de transport pel que fa a la quantitat de tabac que portaven. De manera que el viatge podia ser “petit”, si el que transportaven eren sis caixes de tabac, i “gran” si carregaven amb 14 caixes. Els diners que percebien per fer un viatge o l’altre era diferent, 50 pel “petit” i 100 pel “gran”. També va declarar que aquests diners no els donava ningú, sinó que se’ls trobaven allà i cadascú agafava el que li corresponia.


Per la seva banda, la dona del cap del grup va assenyalar que en una ocasió va comprar caixes de tabac perquè li ho va manar el seu martit. Els seus viatges a França amb un dels fills eren per anar a veure al seu marit, que estava treballant allà; mentre que els seus trasllats freqüents a Espanya eren causats perquè tenia els seus pares ingressats en una residència d’Oliana. Aquest fet, però, va ser contrastat per la policia i va resultar que en el moment que es va produir la investigació els seus pares ja eren difunts. L’home va dir que mai va comprar tabac, ni el va emmagatzemar, ni va muntar els farcells, ni el va distribuir. L’altre dels processats, el fill del cap del grup, va declarar que feia favors puntuals al seu pare, com ara comprar tabac o transportar uns paquets negres que no sabia què contenien. Igualment, va remarcar que ho feia perquè li tenia respecte, ja que té un caràcter molt fort. El jove va explicar que actualment està estudiant i treballant.


Entre la desena de testimonis que van declarar al matí, ho va fer la dona que vivia a la granja d’Anserall, en el garatge de la qual s’emmagatzemava el tabac procedent d’Andorra. La dona, pensant-se que a la sala de Corts hi havia el cap del grup, va demanar declarar de manera que els processats no la poguessin veure. Segons ella, no sabia el que guardaven al garatge. També va testificar el funcionari de la duana francesa que hauria rebut almenys 300 euros, com va reconèixer, per deixar entrar la mercaderia.