Diari digital d'Andorra Bondia
El tribunal de Corts va jutjar ahir dos casos amb complicitat de procediment civil.
El tribunal de Corts va jutjar ahir dos casos amb complicitat de procediment civil.

Jutgen una dona que es va apropiar dels mobles del pis de lloguer


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Corts va jutjar ahir una dona acusada del delicte d’apropiació indeguda per emportar-se del pis de lloguer en el qual va residir del juny del 2015 fins a l’abril del 2016 mobles de dues habitacions i una rentadora. La fiscalia demana un any de presó condicional i el comís dels béns apropiats. La defensa, en canvi, demana l’absolució.

La processada va declarar ahir que l’agent immobiliària li va donar permís per llençar els mobles que no volgués o per emportar-se’ls. Diu que se’ls va endur per a un altre pis perquè li feien falta, ja que té una filla i no té cap ajuda del pare i ha de ser assistida pels serveis de Càritas. 

El fet és que l’agent immobiliària que va declarar ahir va dir que va donar les claus a la processada en un acte de confiança, ja que tenien una amiga en comú. “Les hi vaig donar perquè si volia endur-se algun moble podia prendre mesures, i des d’aleshores que no em va tornar les claus i va entrar al pis a viure sense firmar cap contracte i mai li vaig dir que podria emportar-se els mobles o llençar-los”, va assegurar. Aquest acte de confiança és el que segons va reconèixer el president del tribunal “va propiciar” que la dona entrés al domicili sense cometre cap delicte. Una altra cosa és l’ocupació que en va fer. 

La propietària del pis, en assabentar-se dels fets es va personar al pis acompanyada de la policia l’agost del 2015, però ni els agents ni ella podien fer res per l’ocupació del pis. Després que la processada marxés, l’abril del 2016, va ser quan amb presència d’un notari la propietària va fer llistat de tots els mobles i electrodomèstics que li faltaven. La propietària va presentar una demanda civil en la qual reclama tot el temps que ha viscut la processada i no ha cobrat, el valor dels mobles i els danys i perjudicis ocasionats al pis durant l’estada. Ahir va declarar com a testimoni, però no va presentar cap responsabilitat civil perquè va dir que ho ha fet pel procediment civil. La demanda civil també la va presentar contra l’assessoria on treballava l’agent immobiliària per reclamar el que li pertoca. 

L’agent immobiliària diu que es va sentir amenaçada per “l’entorn de la processada”, i per això no va insistir a fer cap demanda contra ella. Una qüestió que la processada en el seu torn final de paraula va negar dient que la mateixa agent havia sopat en companyia de la seva exparella, pare de la seva filla, que havia estat a la presó, i possiblement era qui apuntava com a amenaçador, va dir la processada. 

Sigui com sigui, el fiscal només va canviar de la seva qualificació inicial el verb “llogar” per “ocupar”, i va manifestar que l’acusada es va apropiar de mobles i que tot i tenir la inspecció de la policia i la demanda civil no els ha tornat mai i encara els té en la seva propietat. Per tot, considera provat el delicte d’apropiació indeguda i no reclama el torn dels mobles perquè això està en jurisdicció civil,  per això en reclama el comís.

La defensa, en canvi, va voler al·legar que en l’actuació de la processada no hi va haver cap moviment clandestí, ja que va fer una mudança de migdia, a “plena llum del dia”, i davant de l’assessoria que li va donar les claus, ja que es trobava just a sota del pis arrendat o ocupat. D’altra banda, va voler remarcar el mal estat en el qual es trobaven els mobles, tal com també va confirmar el responsable de l’empresa de la mudança per tal de restar valor als béns presumptament apropiats. Finalment, va remarcar la situació de precarietat econòmica de l’acusada i en va reclamar l’absolució. 

Un canvi de nom del cotxe de l’home, difunt, molt irregular

Al Tribunal de Corts li va tocar jutjar ahir dos casos amb una complexitat de procediment civil barrejada amb el penal. A més del cas de la immobiliària, de la presumpta ocupació de l’immoble, sense contracte, i el comís d’uns béns que estan reclamats per la via civil, va jutjar també una dona per fer un canvi de nom d’un cotxe de forma molt irregular. 

La processada va admetre que va acompanyar la seva mare al servei de Tràmits de Govern per canviar el nom del cotxe de l’home de la seva mare, difunt, i posar-lo a nom de la seva mare. Així li ho havia recomanat l’asseguradora, ja que si no, no podria estar assegurada. Com que l’home és mort, ella va signar com si fos la venedora i la seva mare la compradora. Segons va dir perquè així li ho havien recomanat al mateix serveis de Tràmits. La mare considerava que el cotxe li havia regalat el marit perquè ell no tenia carnet. 

Al testament del propietari del cotxe hi figurava com a “hereu universal” el seu fill i només li va deixar a la seva dona com a usufructuària d’un pis d’Encamp. Durant el judici, i arran de les  declaracions del fill del propietari del cotxe i del mateix gendre d’aquest, es va esbrinar que hi havia una trama i un conflicte familiar important entre els fills i nets de l’home difunt i la família de la dona, entre altres coses, el fill mai va poder entrar a casa del seu pare per agafar coses personals com ara fotografies. 

Al judici hi va participar una funcionària de Tràmits perquè el registre del certificat es va fer des del seu ordinador. No recordava qui l’havia fet, però va explicar que als canvis de nom quan el propietari és un difunt, s’ha d’aportar documentació com ara l’acceptació de l’herència o el certificat del batlle que digui qui és l’hereu. Documentació que no va ser aportada. La fiscalia considera que el canvi de nom es va fer de manera fraudulenta i acusa la processada del delicte major d’apropiació indeguda (per fer-se passar per la propietària) i del delicte major de creació de document inveraç (per firmar  com a venedora). Per tot, reclamava 24 mesos de presó condicional. L’acusació particular que representa el fill del difunt, va reclamar una indemnització que ascendeix a gairebé 14.000 euros. La defensa, en canvi, en demana l’absolució perquè diu que l’acusada no va canviar la seva firma perquè pensava que no estava fent res d’il·legal.  Les peticions, però, queden condicionades, perquè el president del tribunal va haver de suspendre el judici  perquè ha demanat afegir al sumari la carta groga del cotxe per fer una prova cal·ligràfica i veure si la processada va falsificar o no la firma del difunt. Una qüestió que no s’ha tingut en compte per cap part en quatre anys de procediment. Com tampoc s’ha tingut en compte la petició de responsabilitat civil a qui és ara la propietària del vehicle. 

jutgen
dona
apropiar
mobles
pis
lloguer
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic