Diari digital d'Andorra Bondia
Joaquima Sol, directora de la CASS, que també declararà en aquest afer, i Ramon Cereza, exdirector del SAAS, que és un encausat.
Joaquima Sol, directora de la CASS, que també declararà en aquest afer, i Ramon Cereza, exdirector del SAAS, que és un encausat.

Les declaracions dels encausats treuen noves irregularitats al SAAS


Escrit per: 
P.G. / Foto: BonDia

Amb les declaracions que els diferents encausats en l’afer de les irregularitats del SAAS estan fent a la Batllia, cada cop es descobreixen noves actuacions que podrien considerar-se il·lícites i constitutives dels delictes que apuntava el PS en la querella inicial. Per exemple, s’afegeix la sospita d’un possible delicte de corrupció, i no es descarta la citació de més encausats, la qual cosa fa preveure que aquesta instrucció prèvia al judici duri mesos. 

Anem per parts, ja han declarat l’anterior director del SAAS, Lluís Burgués; el director econòmic, Quirze Font, també l’exministra Montserrat Gil, i quatre interventors, a més d’un dels propietaris de l’empresa d’ambulàncies, Miquel Font. Ara però cap a finals d’aquest mes queden uns quants més que ja estan citats, i segons fonts properes al cas, s’espera que vagin afegint-se noms a la llista tant d’encausats com de testimonis. Les mateixes fonts asseguren que és una instrucció força complexa perquè si s’havien denunciat uns fets en uns anys concrets ara en surten més d’anys tan dispars com el 2007 i abans,  però també el 2015.

A partir de tot allò que van declarant els diferents encausats a les preguntes efectuades per la batlle Maria Àngels Moreno, s’apunta a la investigació d’un presumpte cas de corrupció pel que fa als possibles acords entre responsables del SAAS i els propietaris de les empreses d’ambulàncies, posteriors a la publicació del plec de bases i que canviava substancialment aquest concurs públic.

El delicte de corrupció no formava part de la querella presentada pel PS, que era contra persones desconegudes i volia denunciar un modus operandi que podia ser delictiu. Per això van ser quatre els delictes apuntats en aquest inici: el delicte major continuat de prevaricació per part d’un funcionari, un delicte major continuat d’administració deslleial, un delicte de creació i ús de document inautèntic i un de creació i ús de certificats inveraços. 

Amb les declaracions dels encausats i sobretot dels interventors s’ha constatat que entre les condicions de diversos plecs de bases tant de les ambulàncies com de compra de màquines i medicaments hi ha un salt a les condicions de contracte posteriors. Segons van declarar els interventors, les gestions supervisades per ells com són els plecs sí que són correctes. Gairebé tots els encausats han declarat a preguntes efectuades tant per la batlle com per l’advocat del PS no recordar per què les condicions posteriors de contracte canvien en relació a les del concurs públic. Per exemple, en el concurs de les ambulàncies no es parla que el SAAS haurà d’absorbir els treballadors de l’empresa però sí que apareix al contracte.  Però també en d’altres qüestions on s’acorda pel plec de bases que el Govern haurà d’anar amortitzant el cost de les ambulàncies durant sis anys i després al contracte surt que les haurà de comprar. O la subvenció per la qual el Govern ha de pagar el dèficit de les empreses d’ambulàncies són altres assumptes que han anat sortint i que apunten més irregularitats, en possibles pactes posteriors al plecs de bases que acordaven unes condicions que gravaven més l’Administració. 

 

Els propers en declarar

Els propers encausats que han de declarar a finals d’aquest mes seran: el propietari de l’altra empresa d’ambulàncies, Daniel Torres, l’exdirector d’Urgències, Josep Gómez, (per l’afer del cobrament del sistema de triatge), Ramon Cereza, antic director del SAAS, Francesc Grau, membre del consell directiu i Joaquima Sol, directora de la CASS.

declaracions
encausats
irregularitats
SAAS
Número de vots: 268
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic