Diari digital d'Andorra Bondia
El fiscal Alfons Alberca va sol·licitar al Tribunal de Corts la suspensió del judici.
El fiscal Alfons Alberca va sol·licitar al Tribunal de Corts la suspensió del judici.

Silvestre porta al Constitucional la no-abstenció del fiscal general


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

L’advocat Josep Antoni Silvestre va presentar al Tribunal Constitucional dilluns passat el recurs d’empara per la negació del Consell Superior de la Justícia (CSJ) a apartar del judici de la causa general de BPA el fiscal general Alfons Alberca per ser cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll.

El recurs es basa en el principi de la vulneració del dret a la jurisdicció i demana la nul·litat de l’acord del CSJ que el 9 d’octubre va negar l’abstenció del fiscal sol·licitada pel lletrat. Això sí, Silvestre considera que aquesta no hauria de ser la via de presentar el recurs, perquè considera que no s’ha esgotat la via ordinària, i per això també preveu presentar un recurs administratiu davant del CSJ. 
El lletrat explica en el recurs que hi ha una contradicció entre la Llei del ministeri fiscal i la Llei qualificada de la justícia. La segona considera que sí que es pot presentar un recurs contra la decisió del CSJ, mentre que la Llei del ministeri fiscal considera que no es pot recórrer contra la decisió sobre l’abstenció. Al parer de Silvestre, la Llei del ministeri fiscal “suposa una limitació al dret de la jurisdicció dels ciutadans en impedir-los l’accés a la via jurisdiccional”, diu el recurs.
Silvestre nega tots els arguments que el CSJ exposa en l’aute de negació de l’abstenció d’Alberca. Segons l’advocat no es compleix el principi d’extemporalitat, perquè malgrat que Fenoll va ser nomenada secretària general del Govern al maig i fins al setembre no es va presentar la petició d’abstenció del fiscal, segons l’advocat ell no podia saber si el fiscal s’havia abstingut amb anterioritat i va ser només començar el judici i va veure que Alberca encara era al seu lloc quan Silvestre es va aixecar de la cadira per redactar la petició d’abstenció. Remarca en el recurs d’empara que la llei internacional recalca que la figura del fiscal ha de ser imparcial, i no ha de tenir pressions polítiques. 
Al parer de Silvestre, el fet del parentiu entre el fiscal i la secretària del Govern podria vulnerar el dret a la defensa i a un judici equitatiu dels seus defensats. I el fet que Alberca no s’hagi abstingut per iniciativa pròpia vulnerarà el dret a un procés degut, segons diu el recurs.
Per tot, el recurs d’empara presentat al Tribunal Constitucional dilluns passat considera, primer, que s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció i subsidiàriament si consideren que no hi ha vulneració del dret a la jurisdicció, li interessa que s’anul·li igualment l’acord del CSJ per la vulneració de dret a una resolució fonamentada en dret, a un procés degut i a la defensa, així com a un judici equitatiu, segons el Conveni Europeu dels Drets Humans, i el dret a la jurisdicció segons la Declaració Universal dels Drets de l’Home.
Silvestre remarca al Constitucional que ell no ha estat la part que ha demanat la suspensió del judici, i destaca que ha estat el mateix fiscal, Alfons Alberca, qui ha demanat al Tribunal de Corts que se suspengui la causa mentre no es resolgui aquest recurs d’empara. Silvestre remarca a l’alt tribunal que alguna cosa està passant en la justícia quan “tots els organismes estan allargant o suspenent de forma il·legal els procediments urgents i preferents de defensa de drets fonamentals en la present causa”.

Silvestre
Constitucional
no-abstenció
fiscal general
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic