La majoria dels andorrans que es trobaven al Marroc durant el terratrèmol que es va produir divendres al vespre ja han emprès el camí cap a Andorra. Segons va informar el Govern a través de les xarxes socials, 14 dels 21 residents que van viure la tragèdia al país de l’Àfrica septentrional van volar aquest dissabte al vespre i la resta es preveia que ho fessin entre avui i demà.

Cal recordar que els ciutadans del Principat que es trobaven al territori mentre va succeir el devastador terratrèmol es troben sans i estalvis, i no s’ha de lamentar cap ferit o víctima andorrana. 

Des de l’Executiu també van difondre el telèfon de contacte d’emergències consulars del ministeri d’Afers Exteriors, el +376 324 292, perquè les persones que tinguin constància d’algun resident a la zona s’hi pugui posar en contacte i així rebre el suport necessari.

El sisme es va produir a les onze de la nit de divendres, hora local, amb epicentre a la localitat d’Ighil, a 60 quilòmetres al sud-oest de la capital del país. El terratrèmol va ser de 6,8 graus de magnitud a l’escala Richter i es va originar a deu quilòmetres de profunditat. La tremolor es va sentir a diversos punts d’Espanya, principalment a la comunitat autònoma d’Andalusia. A causa del moviment tel·lúric, fins al moment, es calcula que hi ha més de 2.100 víctimes mortals i més de 2.050 ferits, 1.400 dels quals en estat crític.

Enguany a Andorra s’han fet sentir entre tres i quatre terratrèmols, segons va indicar la investigadora d’Andorra Recerca i Innovació Anna Etxebarría, la majoria dels quals provinents de moviments de terra entorn d’Os de Civís, al municipi de les Valls de Valira, una zona “on se’n produeixen molts de poca intensitat i sense perill per a la població”. El més destacable va ser a l’abril, de magnitud 4,3.


Sismògrafs extra per acotar les dades
Els investigadors d’Andorra Recerca i Innovació, juntament amb sismòlegs espanyols i francesos, instal·laran més sismògrafs a la zona d’Aran per poder acotar més fidedignament les dades dels terratrèmols i les rèpliques que els succeeixen. 

Així ho va explicar la investigadora de l’AR+I, Anna Etxebarría, que va detallar que amb els països veïns disposen d’un protocol d’actuació perquè quan succeeix un sisme, com el de la setmana passada a la Vall d’Aran, es col·loquin estacions de mesura per detallar-ne l’abast.