Els gendarmes del coronel Baulard al café Rossell de la plaça Benlloch, on tenien el cuartell general; la Poste, a cal Coletes.

El destacament de guàrdies mòbils havia arribat el 18 d'agost amb la missió de garantir l'ordre públic i el compliment de les resolucions del Tribunal de Corts, que al juny havia destituït el Consell General. Les eleccions convocades subsegüentment van tenir lloc el 31 d'agost, i el 9 d'octubre, just abans que tanqués el port d'Envalira, els gendarmes se'n tornaven cap a França.

La imatge pertany al llegat Brangulú, adquirit el 1992 per la Generalitat i actualment conservat a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Es tracta d'una joia indiscutible, una miina com era d'esperar si es té en compte que José Brangulí (l'Hospitalet de Llobregat, 1879-Barcelona, 1945) era al 1933 un fotoreporter veteraníssim -s'havia estrenat el 1899 a la revista satírica Cu-Cut, i va col·laborar posteriorment amb els diaris La Vanguardia i El Noticiero Universal- i que estem davant del fundador de la primera gran nissaga de fotoperiodistes catalans, continuada després pels fills, Joaquim i Xavier. De fet, les imatges del llegat porten la rúbrica Foto Brangulí i resulta impossible determinar-ne l'autor concret: pel que fa a la sèrie andorrana es podria donar el cas que fos obra de Joaquim Brangulí, actiu ja el 1932 i que col·laborava regularment amb els diaris barcelonins El Diluvio i L'Instant, qui pugés a cobrir la revolució del 1933.