El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, s'ha mostrat optimista de cara a trobar una solució a la manca de places de batxillerat que ofereix el sistema espanyol congregacional per la qual una quarantena d’alumnes no tindrien garantit l’accés al sistema escollit. Segons ha respost en el marc de la pregunta formulada per la consellera general de Concòrdia Maria Àngels Aché, s’està treballant de forma “estreta” amb la Conselleria d’Educació agregada a l’Ambaixada d’Espanya i amb els centres implicats (Sant Ermengol, Mare Janer, Sagrada Família i Maria Moliner) per tal de trobar una solució, que passaria per obrir una nova línia de batxillerat als centres del sistema espanyol que ja l’ofereixen. Si no s’arribés a una solució en una primera fase, la següent seria establir el diàleg entre governs i a nivell diplomàtic amb Espanya reclamant l’obertura d’aquestes línies de batxillerat. “Si això no funcionés, el Govern intentarà garantir l’accés a l’escolarització de tots els nens que viuen a Andorra”, ha assegurat Baró tot afegint que “arribarem fins allà on calgui”, encara que tot està “molt ben encaminat” per tenir una solució.

Així doncs, es farà el possible per garantir la llibertat d’elecció de sistema escolar prevista en la Llei qualificada d’Educació, que és un “mandat que ens obliga a tots”, ha recordat el ministre, que ha valorat que per fer efectiu aquest dret cal col·laborar i implicar-se amb el conjunt dels sistemes educatius.

Baró ha atribuït la problemàtica detectada al sistema espanyol congregacional a la “pressió demogràfica” derivada del creixement poblacional fruit de l’augment de la immigració. En aquest punt ha assenyalat que la pressió demogràfica també s’ha fet sentir a l’escola andorrana i que a l’hora de planificar per al sistema andorrà es disposa “d’instruments més directes” mentre que per als altres sistemes educatius s’ajuda en el que demanin però el rol d’Andorra té un caràcter de subsidiarietat i ha de ser el sistema afectat “qui piloti” la qüestió.