Diari digital d'Andorra Bondia

Ordino reduirà un 45% la inversió el 2015 per la caiguda dels ingressos


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú d’Ordino va aprovar ahir el pressupost pel 2015, que preveu un resultat equilibrat d’11,1 milions d’euros. Es tracta d’uns comptes un 8,71% inferiors als del 2014, una rebaixa “forçada” per la caiguda que es preveu en l’impost de construcció, va dir el conseller de Finances, Jordi Ordóñez, ja que la corporació no ingressarà el milió d’euros per la Querola que ha rebut aquest any. La partida més afectada per aquesta reducció serà la d’inversió, que disminuirà un 45% respecte al 2014.
En total es destinaran 1,3 milions a les actuacions que es creuen prioritàries. Entre aquestes destaca la reubicació de serveis socioeducatius com la ludoescola, l’escola d’art i de música (que portaran a una millora en la seva eficiència), la construcció d’un pont a les Salines (per satisfer compromisos presos per l’administració) i millores en equipaments (com la impermeabilització d’aparcaments verticals).
Ordóñez va destacar que tot i aquesta rebaixa, no s’elimina cap servei ni les aportacions a Secnoa, que pujaran a 662.500 euros. A més es preveu destinar 303.000 euros a les obres per a la xarxa separativa d’aigües.
En relació amb les despeses de personal, es manté la supressió del GADA, els salaris només creixeran un 1% en cas d’IPC positiu mentre que els dels càrrecs polítics seguiran congelats i s’incrementa la dotació en formació, que passa de 14.000 a 22.000 euros. A més, creix un 66% l’aportació a la mostra gastronòmica (s’hi destinarà 40.000 euros en lloc de 25.000) per la previsió que el Centre de Congressos estigui ocupat (en breu s’espera treure un edicte per llogar-lo) i la possible reducció dels patrocinadors. També s’elimina la subvenció dinerària als esportistes d’elit, perquè el Govern ja ho cobreix. Així mateix, s’apujarà un 1% el preu de l’escola bressol, per tal d’acostar-se a l’objectiu de cobrir costos i al preu de mercat.
Quant a l’endeutament, el 2015 s’espera retornar 831.400 euros. Això permetrà passar dels 20,9 milions d’euros amb què es tancarà el 2014 (que fixa l’endeutament a un 97% del sostre) als 20,1 milions de finals del 2015 (85% del sostre).
Ordóñez va remarcar que en els darrers exercicis s’ha anat reduint la depesa corrent i que ja ha arribat un punt en què es fa difícil retallar-la més a no ser que se suprimeixin serveis. Tot i així, el resultat de les operacions corrents presenta un dèficit d’1,4 milions, que es cobrirà amb les transferències del Govern. Davant d’aquest fet, el conseller va demanar que es modifiqui la llei de transferències, ja que deixa els comuns en una situació d’incompliment, tenint en compte que la corporació ordinenca estaria obligada a fer inversions per 4 milions durant l’any que ve.
El pressupost va tenir el suport de l’oposició. El conseller Enric Dolsa va assenyalar que “seria d’idiotes” no aprovar-lo ja que s’hi han recollit les seves aportacions. Al mateix temps va alertar del deute que ha de carregar el Comú, que es veuria reduït a 7 milions si en el seu consolat no s’hagués bloquejat l’acord amb Crèdit Andorrà per Arcalís. La minoria també aposta pel canvi a la llei de transferències.
El 2014 es preveu tancar amb un dèficit de 600.000 euros, però no afectarà la tresoreria.

Mesures per obrir més d’hora l’accés a Arcalís

El Comú, Mobilitat, la policia, el Coex, els responsables del desencadenament d’allaus i Secnoa van acordar diferents mesures per tal d’obrir més ràpid els accessos a Arcalís. Aquestes passen per tirar les allaus més d’hora, Secnoa traslladarà maquinària al Serrat i farà tirs amb helicòpter, i el Govern fixarà una nova senyalització. També se cercarà un nou aparcament al Serrat i personal de l’estació ajudarà a posar les cadenes als visitants. El conseller Patrick Simon va dir que això ha de permetre guanyar uns minuts importants quan  l’esquiador tria l’estació. L’únic cost addicional serà l’helicòpter.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Diu: Ordóñez va remarcar que en els darrers exercicis s’ha anat reduint la depesa corrent i que ja ha arribat un punt en què es fa difícil retallar-la més a no ser que se suprimeixin serveis... Increíble el comentari. Jo começaria per reduir la despesa dels càrrecs de confiança que durant aquets anys de mandat s'han anat pagant. Segur que el gruix d'aquests permetria una miquetona de marge per no haver d'incrementar, per exemple, servei de guardería. M'indigna el comportament dels nostres polítics. No sé on viuen, però segur que és un mon virtual...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte