Diari digital d'Andorra Bondia

Salut prepara un pla de salut sexual i reproductiva


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SAAS

El ministeri de Salut vol ampliar l'activitat que fa el Servei d'Atenció a la Dona (SIAD)  "generant un pla de salut sexual i reproductiva" que es treballarà durant tota la legislatura i inclourà més accions de les que fa actualment per incidir tant en la prevenció, com en la promoció i atenció en tot el cicle reproductiu de les dones, no només en la fase fèrtil, sinó en la pubertat i el climateri, quan tenim la menopausa. Ho ha anunciat aquest matí la secretària d'Estat de Salut, Cristina Pérez, en declaracions a peu dret davant del CAP de Santa Coloma. A més, ha afegit que ben aviat "sortirem fora dels centres" per poder fer activitats més divulgatives amb xerrades i campanyes adreçades a la població en general com als agents més específics. Donar a conèixer el que s'està fent i tractant els temes d'interès per a la ciutadania. Així, el 20 de març es farà una xerrada a les 18.30 hores a l'hospital sobre la menopausa.

Segons va relatar Pérez, s'ha parlat amb tots els punts joves, amb els comuns i les llevadores i els han mostrat interès per tractar alguns temes com ara la menàrquia o la menopausa.

Les infeccions de transmissió sexual serà un dels punts inclosos al pla de salut sexual i reproductiva, ha afirmat Pérez. Ha recordat que "les xifres ens diuen que hem de fer molt èmfasi en aquest tema". A més, es vol valorar les necessitats de la població, quines facilitats els pot donar Salut per poder realitzar les proves. En relació amb això, ha assegurat que actualment es fa el test de la sífilis. Per la SIDA, la gonorrea, la clamídia i d'altres es poden detectar a través de test sanguinis que poden anar acompanyats d'exploracions clíniques i visuals dels professionals. 

Balanç del SIAD: 35 dones al 2023

El SIAD va atendre l'any passat 35 dones tan per via telefònia, mail i presencial als centres de salut, una xifra similar a les ateses cada any des de la seva creació al 2020. El 83% d'aquestes dones s'han adreçat al servei per rebre informació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs i la resta per mètodes anticonceptius, per la pastilla del dia després o per altres motius. Aquestes dades les va donar la llevadora referent del SIAD, Noemí Morell. La mitjana d'edat de les dones que s'adrecen al SIAD és de 27 anys i la majoria de nacionalitat andorrana. 

Quant a la interrupció voluntària de l'embaràs, Morell ha recordat que des del servei el que es fa "només" és donar la informació sobre a quin centre poden anar. Preguntada sobre la despenalització de l'avortament, la secretària d'Estat ha tornat a dir que s'hi està treballant "i el que s'intentarà és que estigui despenalitzat durant aquesta legislatura". I si actualment des del SIAD només es pot informar i acompanyar, quan es despenalitzi l'avortament "sí que es podrà derivar a un centre específic" i s'hauran de fer els convenis oportuns per pdoer-ho fer.

Pel que fa a la pastilla del dia després, Morell ha detallar que la van demanar unes 30 de dones. El 80% de les vegades ha estat per ruptura del preservatiu i la resta per la no utilització de mètode anticonceptiu. En aquest sentit, Pérez ha fet notar que no hi hagués més dones que l'hagin pres donat que també es pot adquirir a les farmàcies.

 

Salut
pla
salut sexual i reproductiva

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte