Diari digital d'Andorra Bondia

Les inversions per evitar inundacions a Santa Coloma pugen a 9 milions


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú d’Andorra la Vella ja disposa de l’estudi global sobre el risc hidrològic a Santa Coloma que ha de donar llum a les actuacions que cal fer a la zona per evitar noves inundacions. L’informe fa algunes recomanacions sobre les obres que caldria dur a terme, uns treballs que requereixen d’una inversió important, ja que el cost puja als 9 milions d’euros. La corporació recorda que el finançament d’aquesta intervenció ha de ser compartit amb el Govern i per aquest motiu s’han traslladat aquestes conclusions a l’executiu perquè les analitzi. De fet, el Govern també va encarregar els seus estudis i ara podrà verificar si hi ha consens entre tots dos treballs.
Des del Comú de la capital, a més, ja s’ha fet una anàlisi de les obres que haurien de ser assumides per la corporació i de les que haurien de recaure en l’executiu, que s’ha fet arribar conjuntament amb l’estudi hidrològic. Segons va explicar el conseller d’Urbanisme, Eron Estany, el Govern hauria de realitzar el volum d’inversió més important, que s’estableix al voltant dels 5 milions d’euros. Estany va indicar que els treballs que l’administració central hauria de finançar “són obres d’interès general”. Això no vol dir, però, que hi hagi coincidència a l’hora d’acordar qui ha de fer què, va avisar. El fet és que no hi ha cap regulació específica per a aquesta qüestió, però el que sí que és cert és que tradicionalment els rius i torrents són competència del Govern, i per aquest motiu assumeix la seva neteja, per exemple.
Quant a l’actuació prioritària que recull l’estudi, consisteix en la construcció d’un desguàs des del parc d’Enclar (el punt que més s’inunda de Santa Coloma) fins al riu d’Enclar. Això permetria restituir tots els torrents que ara es filtren i portar-los de forma natural fins al riu d’Enclar, evitant que facin pujar el nivell freàtic i produeixin inundacions. El conseller d’Urbanisme va explicar que aquesta obra passarà per la instal·lació d’un tub d’uns dos metres pel mig de la carretera general, cosa que obligarà a tallar un carril d’aquesta via. Tot i que els treballs comportaran inconvenients, com que es disposa d’una alternativa, és una actuació factible.
Així mateix, a més de la construcció de captacions al darrere de la gasolinera d’Enclar i l’església de Santa Coloma per recollir l’aigua dels torrents que desapareixen, una altra de les intervencions importants és l’execució de la separació d’aigües pluvials i residuals. Estany va explicar que Santa Coloma és la zona de la parròquia que requereix d’una inversió més important en aquest àmbit ja que és un terreny pla, està a la mateixa cota del riu i, a més, s’hi afegeix el problema dels torrents. En aquest cas, les obres del sistema separatiu hauran de ser assumides per la corporació.
Des del Comú es remarca que els treballs previstos en l’estudi són una prioritat tenint en compte que es produeixen inundacions dos o tres cop l’any, encara que no provoquin gaires danys. Tot i així, Estany no va voler donar cap data d’inici d’alguna de les actuacions. Aquestes estan supeditades al pressupost i a l’objectiu de reduir l’endeutament. En tot cas, espera que algunes obres es puguin fer el 2015.

Els càlculs contemplen una avinguda cada centúria

L’estudi sobre el risc hidrològic encarregat pel Comú d’Andorra la Vella preveu un període de retorn d’una inundació cada cent anys. Això vol dir que per una zona com Santa Coloma, que no està gaire urbanitzada, seria acceptable que es pogués produir una avinguda d’aigua un cop per segle. El conseller d’Urbanisme de la capital va explicar que en el cas que en un futur augmentés la superfície urbanitzada caldria ser més estrictes i incrementar aquest període de retorn. Així, a l’hora de desenvolupar un pla parcial, aquest hauria de preveure les obres de desguàs.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

imatge de danny85
Ja era hora , Sempre tenen que pasar acidents o que el cuitada pateixi danys!!!! Començar a mira la seguretat cuitadana i sinverteixi a millorarla despres que el cuitada ja aiguii patit els riscos nem bé señors Andorra no cambie pas amb aquestos aspectes La nova caserna de bombers al fer les seves instalacions no van fer cap estudir ni previsions sobre aquest riscos d'inudacions ?¿........

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte