Va ser una idea de Salvador Maura que, aprofitant per on passa el Pisuerga o, millor dit, que Joan Gil passava per casa seva i que Joan Gil és director de cinema –establert tan a prop com Estamariu– li va exposar la idea que li voltava pel cap. La idea ha quedat plasmada en La felicitat, un dels dos curts que es projecten entre avui i demà als cinemes Guiu, aperitiu de la Fira de Sant Ermengol i la ja veterana trobada de formatges artesans que, recordem-ho per si algú està despistat, suma ja trenta edicions. A La felicitat precedeix, aquest mateix vespre, Mugaritz. Sin pan ni postre, un altre documental que, no cal remarcar-ho, té la gastronomia, basca en aquest cas, en l’eix argumental i Paco Plaza en la direcció. Les dues projeccions tindran el colofó que requereix l’ocasió: avui un showcooking protagonitzat pel cuiner Oriol Pallarès que, en honor al seu cognom, és de Tremp. Demà la proposta es queda en degustació. 
És el primer any que la fira arrenca –amb permís dels tastos i altres propostes que ja s’han anat encadenant– a la pantalla gran: forma part de la programació cultural que la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó (i, és clar, l’equip de govern municipal), ha volgut desplegar per amanir el cor de l’esdeveniment. 
El film de Paco Plaza arriba subratllat pel premi Culinary Zinema del festival de Sant Sebastià. L’espectador es converteix en testimoni de la reinvenció del restaurant que dona nom al film, sota la batuta d’un dels xefs més reconeguts del moment, Andoni Luis Aduriz. Cada temporada, el local renova l’oferta gastronòmica i aquest procés de creació és el que registra el documental. 
En clau més propera, La felicitat aborda el treball del propietari i anima mater de la formatgeria Mas d’Eroles. Tots dos es van conèixer gràcies a Montse Ferrer, precisament qui va estar als fogons de l’organització de la fira formatgera fins a l’any passat. Maura va explicar el que li voltava pel cap a Gil i Gil -a qui tothom proposa idees, tothom té un guió sota el braç, com el pa dels nadons- va veure que aquí sí que hi havia molla. “I em donava l’oportunitat de fer cine de kilòmetre zero, que és per al que jo vaig venir a Estamariu, i de retratar aquesta comarca i les seves gents”, explica el director en una entrevista a Ràdio Seu. 
Després d’aquesta inusual arrencada, divendres es posarà ja en marxa tota la maquinària d’una edició de la “fira de fires”, com l’anomena Tó, que inclou més novetats, com la Fira Xica. És una programació que tindrà com a epicentre el carrer Canonges i que està pensada per als infants. Hi haurà jocs gegants, jocs d’astúcia amb el formatge, tastets de formatge, photocall formatge, sortejos de productes Cadí, jocs de taula, un taller de l’escut de la Fira Xica i Armats, xanquers ratolins, a càrrec d’Alea Teatre, teatre o contacontes.