“Si per recapitalitzar FEDA demanem corresponsabilitat als ciutadans, és important que tothom participi en aquesta corresponsabilitat, i més les administracions, que tenen un rol d’exemplaritat”. D’aquesta manera ha respost avui el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, a la petició dels cònsols de retornar a la situació prèvia a la crisi energètica arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna i deixar de pagar així l’enllumenat públic.
Casal, que ha explicat que les reunions amb els comuns “són periòdiques” i que segur que es tornarà a parlar d’aquesta qüestió, ha insistit que malgrat el descens dels últims mesos, els preus de l’energia “continuen sent importants” i “no s’han situat a nivell prepandèmia”, i s'ha mostrat ferm amb la posició del Govern, que “ha de vetllar per quelcom més global”, tot i reconèixer que els comuns “defensen els seus interessos i competències”.
El ministre ha recordat que fins abans de la crisi energètica els comuns només havien de pagar “si el cost de l’enllumenat superava el 2% del consum global de la parròquia”, una situació a la qual “per raó de volum no s’hi arribava” i per tant “no feien front a cap despesa”. I en aquest sentit, ha explicat que els cònsols ja van estar d’acord a fer-se càrrec d’aquest pagament i, de fet, ha recordat que l’acord preveia que a partir d’aquest any 2025 s’apliqui una bonificació del 15% a les tarifes, per la qual cosa els comuns no han de pagar la totalitat del servei, sinó que gaudeixen d’un descompte.
En relació amb les manifestacions dels cònsols en el sentit que han d’assumir també despeses, el ministre ha remarcat que des del Govern també es fan molts esforços, com és el cas de les transferències als comuns, uns pagaments que ascendeixen als 73 milions d’euros. Per contra, ha continuat, el cost total de l’enllumenat públic a totes les parròquies no arriba al milió d’euros. “No arribarà la sang al riu i tindrem l’oportunitat de tornar a parlar”, ha apuntat, tot insistint, però, que “cal atendre aquest principi de corresponsabilitat”.
“El laude arbitral és d’obligat compliment”
D'altra banda, i interpel·lat novament sobre la decisió de Coopalsa d’impugnar el laude arbitral, el ministre portaveu ha recordat que fins que la Justícia no digui el contrari “el laude arbitral és d’obligat compliment”, per la qual cosa des de Coopalsa s’haurà d’accedir a les demandes acordades amb els treballadors.
Casal, que ha insistit que es tracta d’una qüestió interna en la qual el Govern “no té cap incidència”, ha explicat que un cop l’afer tingui més recorregut, i si es constata una afectació en l’equilibri de la concessió, el Govern serà l’encarregat “de veure el que marca el plec de bases de la concessió i analitzar jurídicament si això implica algunes reformes per part de l’Administració o no”. Amb tot, el ministre, que ha assegurat que des del Govern es vetllarà “perquè es compleixi amb aquest servei públic”, ha deixat clar que “hi ha unes regles del joc que s’hauran de respectar”.