Malgrat que tot just es va aprovar fa unes setmanes, el Govern té la intenció de modificar el reglament que regula les condicions d’accés als pisos del parc públic d’habitatge a preu assequible per tal “d’ampliar-ne l’abast” i “donar-hi cabuda als joves que viuen a casa dels pares i no poden acreditar que destinen més d’un 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer”.
Així ho ha avançat el cap de Govern, Xavier Espot, en el seu discurs en la primera jornada del debat d’orientació política al Consell General, on, gairebé durant dues hores i sense grans anuncis, ha repassat l’acció del Govern d’aquest darrer any i les “principals mesures, decisions i polítiques que configuren una obra de govern en construcció”, així com “les línies a seguir i que treballarem els pròxims mesos”.
Espot, que ha reiterat “la voluntat de diàleg i d’acord” que ja va anunciar al debat d’investidura i que s’ha “anat materialitzant en la mà estesa cada vegada que hem hagut de debatre en aquesta mateixa cambra sobre els grans temes de país”, ha defensat la voluntat de l’Executiu de “continuar fent possible que les persones joves puguin desenvolupar el seu propi projecte de vida”, i ha apuntat que aquest canvi en el reglament complementarà el programa ja iniciat l’any 2020 i que “ha permès que 93 noies i nois d’entre 22 i 30 anys s’hagin pogut emancipar”.
De fet, l’accés a l’habitatge i el creixement sostenible han protagonitzat els primers minuts de la intervenció d’Espot que, després de fer un repàs a l’evolució de la situació de l’habitatge i als diferents factors que han portat a la situació actual, ha fet una defensa ferma del projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que “entrarà a tràmit abans de finalitzar aquest període de sessions”, un text que “ataca” la problemàtica de l’habitatge des de diversos fronts i amb el qual es pretén “disposar de 1.500 pisos addicionals a preu assequible en un període de tres anys”.
Així, el cap de Govern ha recordat les modificacions a la llei d’immigració, les limitacions en matèria d’habitatges d’ús turístic, la reforma de la taxa turística i la implantació de la vinyeta, així com els canvis en les plusvàlues immobiliàries, l’ITP o els requisits perquè els estrangers accedeixin a l’habitatge que recull l’esborrany del text. I ha refermat les accions immediates en matèria d’habitatge, anunciant que aquest estiu es faran les primeres 27 adjudicacions dels pisos a l’edifici Tobira d’Andorra la Vella i que se’n faran 40 més a finals d’any a Roureda de Sansa i a l’Hermus d’Encamp.
Espot ha volgut fer referència també a una de les “mesures més discutides” de les que s’han anunciat, com és la del mecanisme de cessió dels pisos buits, una iniciativa que “seguirem defensant des del Govern” perquè serà l’última opció, ja que el que es pretén és que sigui el mateix propietari qui el posi al mercat.
Finalment, i amb la màxima prudència sobre “quan veurem els resultats efectius i definitius de totes les mesures” que ha desgranat, el cap de Govern s'ha mostrat convençut que “aquests resultats tindran lloc i ens permetran aplicar una desintervenció gradual del mercat de l’habitatge de lloguer”. Sense precisar quan, Espot ha insistit que a mitjà termini hi ha d’haver un canvi de rumb i que s’ha de poder passar de “polítiques intervencionistes a polítiques més reguladores”. I és que la intervenció permanent del mercat de lloguer “no és la solució ni és la fórmula més respectuosa amb la seguretat jurídica o amb la necessitat d’incentivar que els propietaris privats tornin a construir habitatge destinat al lloguer”.
Els primers treballs per acabar el vial de Sant Julià de Lòria, a la tardor
La xarxa viària, i concretament la descongestió del trànsit, han estat també altres punts destacats pel cap de Govern, que ha incidit en la necessitat de “millorar certs punts conflictius de la xarxa viària” si es vol assolir aquest objectiu. En aquest sentit, Espot, que ha recordat la prioritat que s’ha donat a la desviació de la Massana, ha destacat que també s’està treballant perquè aquesta mateixa tardor puguin començar “els treballs de protecció de caiguda de blocs rocosos i la perforació del túnel de Rocafort, per tal d’acabar també la desviació de Sant Julià de Lòria, infraestructura que, igual com la de la Massana, el cap de Govern vol enllestides “abans de finalitzar la legislatura”.
Així mateix, Espot ha explicat que el Govern, que avui mateix ha acordat la licitació dels treballs de protecció de caiguda de blocs al vial lauredià, preveu tenir acabat a finals d’any l’avantprojecte d’un nou sistema de transport públic urbà de viatges segregat i a finals del 2026 el pla sectorial d’infraestructures del transport segregat.
Les mateixes línies per als comptes de l’any 2025
El cap de Govern ha defensat també en la seva intervenció la “gestió pressupostària rigorosa, prudent i eficient” i la tasca del ministeri de Finances en la gestió del deute de l’Estat, ha avançat que el projecte de pressupost per a l’any que ve, que tot just es comença a elaborar, seguirà “les grans línies mestres” dels comptes d’aquest exercici 2024. I en aquest sentit, Espot ha detallat que el pressupost buscarà reforçar els pilars de l’Estat del benestar, amb inversions directes en habitatge, salut, educació, prestacions socials així com en aquelles infraestructures necessàries per al desenvolupament del país.