El síndic general, Carles Ensenyat, ha subratllat durant el discurs que ha pronunciat durant l'acte de clausura de l'acte d’homenatge als tretze andorrans que van ser deportats als camps de concentració i d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial, que ha tingut lloc a la plaça del Consell General, la importància de no oblidar els errors del totalitarisme i la guerra. En aquest sentit, Ensenyat, que ha puntualitzat que han passat ja vuitanta anys i que és un moment adequat per parlar-ne, ha destacat la tasca ingent de la memòria històrica encapçalada per Roser Porta i Jorge Cebrián, que ha permès descobrir que molts ciutadans andorrans van morir als camps de concentració.

"Fins fa poc es desconeixia si hi havia hagut andorrans entre les víctimes. Sovint els propis familiars ho desconeixien, perquè hi havia qui, potser, havia marxat a França i no se sabia què havia passat amb ells. A poc a poc, aquesta investigació ha revelat que molts d'ells van morir en aquests camps de concentració" ha comentat Ensenyat. "Moltes famílies també sentien una mena de vergonya d’admetre que els seus familiars havien mort en un camp de concentració, quan, justament, no hi hauria d’haver-hi cap vergonya. El que cal, en aquest cas, és un reconeixement molt profund a aquestes persones que van ser assassinades" ha afegit. De fet, tot i que Andorra va ser un país neutral durant la guerra, Ensenyat ha subratllat que el fet que hi hagués tretze víctimes entre 8.000 ciutadans, en proporció, és una xifra important.

La jornada, impulsada per Velles Cases Andorranes, ha consistit en la col·locació de les llambordes de llautó daurat ‘Stolpersteine’, creades per l'escultor Gunter Demnig, amb les dades de les víctimes del nazisme davant de les cases on van néixer. L'homenatge ha culminat davant de la Casa de la Vall, amb el ja esmentat parlament a càrrec del síndic general, la periodista Roser Porta i el president de Velles Cases Andorranes, Robert Lizarte, que ha remarcat que "recordar és una necessitat vital" i que "aquest acte és una crida a la reflexió i a la responsabilitat". Finalment, l'acte s'ha clos amb un gest simbòlic de memòria i dignitat, en què alumnes de l'Escola Andorrana, responsables d’un treball que ha servit per localitzar una de les víctimes, han entregat roses vermelles als familiars de les víctimes del nazisme.