El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha pres la decisió d'iniciar una prova pilot que suposarà que es reparteixin 90 collars entre explotacions ramaderes de la zona nord del país, entre Setúria i el port d'Envalira, passant per les parròquies d'Ordino, Canillo, la Massana i Encamp per tal de detectar les incursions o possibles atacs de l'os als animals. D'aquesta manera es distribuiran els collars amb GPS que permetrà que els ramaders sàpiguen on estan els caps de bestiar i alhora que el ministeri compti amb dades sobre l'estat de la cabana ramadera d'aquestes zones per tal d'incrementar els controls que els banders puguin fer sobre el terreny.
D'aquesta manera, a través d'aquests collars es poden arribar a detectar "moviments bruscos" dels ramats que puguin servir per confirmar la presència de l'os. Cal destacar que aquesta voluntat ja va ser anunciada quan es va presentar el reglament de compensació en cas d'atacs d'animals de fauna extingida o protegida, concretament els causats per l'os bru.
Així, l'executiu ha adquirit aquests collars, per un cost de 14.000 euros, per tal de fer-los arribar a les diferents explotacions de cavalls, vaques i ovelles de l'esmentada zona nord, que és la que es pot veure més afectada per les incursions del plantígrad. El que s'ha decidit és distribuir aquests geolocalitzadors aplicant una ràtio en funció dels caps de cada explotació, que ja el que no es farà serà posar un dispositiu a cada animal. Al final del període en què el bestiar estigui a la muntanya l'administració recuperarà aquests collars. De fet, s'estarà atent a l'evolució de la tecnologia, ja que Casal ha admès que en dos o tres anys pot "aparèixer una que pot millorar" els dispositius actuals.
Pel que fa a la zona que serà susceptible d'aquesta prova pilot, la nord, el titular de Ramaderia ha especificat que no s'ha inclòs el bestiar que pastura a la vall del Madriu-Perafita-Claror o el que està a Pessons i Montmalús perquè no s'ha detectat "mai" cap incursió de l'os en aquestes zones.
Aquestes dades obtingudes també es faran servir per poder tirar endavant "projectes de millora i modernització i poder tenir dades sobre el model agropastoral", sobre les pastures d'alçada que es fan péixer al país i l'evolució al llarg dels anys.