El departament d’Urbanisme va rebre 479 projectes dels comuns durant el 2023 perquè elaborés els informes sectorials preceptius per raó de la matèria. D’aquests, 110 es van correspondre a obres de reforma i ampliació i 92 a obres plurifamiliars i unifamiliars. A més, 76 projectes van estar relacionats amb treballs de límits del riu i 52 amb modificacions de projecte. Així es recull en la memòria de l’àrea d’Urbanisme corresponent a l’any passat. Aquests projectes es van distribuir entre els diferents ministeris i departaments amb competències per redactar, tal com s’ha dit, els informes corresponents. 

Per parròquies, va ser la de la Massana la que va demanar més llicències, amb 87 projectes, seguida per Encamp amb 77, i Canillo amb 75. Escaldes-Engordany en va demanar 73; Andorra la Vella, 63; Ordino, 56, i Sant Julià de Lòria, 48.

Segons s’exposa en la memòria, en aquest pla de revisió de projectes, l’àrea d’Urbanisme va redactar 404 informes, dels quals 263 van fer referència a temàtica de riscos naturals (183 geològics, 34 d’allaus i 46 de problemàtica hidràulica); 116 a aspectes d’accessibilitat, i 25, a temàtica urbanística. D’altra banda, en l’àmbit administratiu, al departament  es van rebre un total de 423 informes provinents d’altres ministeris de l’Administració general. Més de la meitat (250) van ser sobre temes de seguretat industrial i 94 mediambientals.
Tenint en compte que els informes interns del departament d’Urbanisme associats a sol·licituds de llicències urbanístiques, conjuntament amb els rebuts d’altres ministeris o departaments del Govern, s’envien als comuns corresponents a través d’una notificació, en tot el 2023 es van trametre 558 notificacions.

Pel que fa al nombre de certificats d’habitabilitat validats per l’àrea d’Urbanisme, en el decurs de l’any 2023 se’n van fer 1.634 i es van emetre 77 noves cèdules, que corresponen a un total de 649 habitatges de nova construcció. A més, es van gestionar i tancar 190 sol·licituds de demanda de còpia de documentació urbanística, decrets, projectes i certificats d’habitabilitat, entre d’altres.

El document també recull la xifra total de sol·licituds d’obertura de comerç. Així, des del departament d’Urbanisme se’n van  gestionar 87 durant el 2023.

Quant a les resolucions de demandes de revisió de la perillositat natural, l’any passat es van analitzar, tractar i resoldre tres demandes de revisió de les cartografies de perillositat natural: una de caiguda de blocs rocosos i dues relacionades amb allaus de neu.

Un milió per als pisos de Terra Vella i per als de salut mental
Una de les àrees del departament d’Urbanisme és la d’edificació pública. Són molts els projectes que estan en marxa i es troben en major o menor grau de desenvolupament, però quins són els que es consideren acabats el  2023? Tal com recull la memòria del departament en són set. Els que s’han emportat un pessic més gran han estat dos. D’una banda, la fase 1 de la construcció d’un edifici d’habitatges de promoció pública a preu assequible que va consistir en l’excavació i sosteniment van costar 1.028.883,64 euros i es van acabar el 28 d’agost. De l’altra, el condicionament de les plantes segona i tercera de l’edifici Solà d’Enclar per destinar-lo a habitatges per a persones amb problemes de salut mental i addiccions va pujar a 1.087.432,34 euros i la previsió era que estiguessin enllestits el febrer d’aquest any. També es consigna com un treball acabat durant el 2023 el condicionament climàtic i les instal·lacions contra incendis de l’edifici annex al Rosaleda per acollir els dipòsits de documentació de l’Arxiu Nacional. L’import, en aquest cas, va ser de 269.479,76 euros. 

Igualment, la memòria recull com a obra acabada el 26 d’octubre passat els treballs de millora d’accessibilitat a l’escola francesa de Sant Julià de Lòria, amb la instal·lació d’un ascensor, l’adequació de sanitaris i canvis en l’accés al pati per un valor de 248.598,45 euros. Seguint amb el centres educatius, es van efectuar obres de millora de l’aïllament i refecció de la coberta de l’escola francesa de Santa Coloma per un import de 175.423,17 euros. I encara es van fer treballs per arreglar les filtracions d’aigua del pati del Lycée de Ciutat de Valls que van costar 142.666,24 euros. 

Finalment, es compta com a finalitzada el 2023 la reforma de la sala de premsa de l’edifici administratiu de Govern, amb la renovació d’instal·lacions i nou mobiliari, per un import de  94.760,53 euros.