El projecte de llei d’accessibilitat universal es veu subjecte a una nova pròrroga del termini per presentar-hi esmenes. Aquest cop és a petició, indirecta, dels comuns, ja que veuen que el text els impacta directament i necessiten temps per analitzar-lo i traslladar als grups parlamentaris els seus neguits i dubtes. Ho han explicat les cònsols majors d’Ordino i la Massana, Maria del Mar Coma i Eva Sansa, en acabar la reunió de cònsols que aquest matí se celebrava a Ordino, i ho publicava el Butlletí del Consell General a la tarda.
Els cònsols han treballat sobre el projecte de llei. Veuen que el text els fa atribucions que tindran un impacte en la gestió dels seus recursos, i en alguns casos creuen que no els pertoquen. Es tracta, més que res, de “petits matisos que ens agradaria aclarir”, ha afirmat Sansa després d’explicar que per exemple es contempla que els comuns col·laborin amb el ministeri corresponent per fer verificacions, una competència que entenen que és del Govern i els comuns no hi haurien d’intervenir. Volen aclarir-ho per no trobar-se després amb una sobrecàrrega als comuns, i també evitar als administrats una doble tramitàció.
Així, ara tindran sis dies, el nou termini per presentar esmenes al projecte de llei s’acaba el dilluns 26 de maig a les 13.30 hores, per traslladar els dubtes i neguits als grups parlamentaris perquè aquests, si ho consideren pertinent, presentin les esmenes corresponents.
AE la vol menys exigent
La darrera pròrroga del termini per a les esmenes s’acabava precisament avui. I abans que se sabés aquest nou allargament, el grup parlamentari d’Andorra Endavant ha explicat via comunicat que havia presentat fins a 21 esmenes “per garantir un equilibri entre drets i realitat econòmica”. Així, la formació defensa que el seu objectiu és “garantir l’accessibilitat per a tothom, però sense ofegar la iniciativa privada ni imposar càrregues desproporcionades als petits propietaris i empresaris del país”.
D’aquesta manera, les seves esmenes busquen fer una llei menys exigent, revisant a la baixa terminis i règims sancionadors, i reduint els obligats per aquesta llei, d’una banda, i, de l’altra, establint un sistema d’ajuts públics i incentius fiscals per als que desitgin adaptar voluntàriament els seus immobles o locals als criteris d’accessibilitat. Així, per exemple, es proposa “l’exclusió de l’obligació de presentar plans d’accessibilitat als locals privats ja existents i obligació només per als locals de més de 200 metres quadrats de nova creació posterior a la llei i a la publicació dels seus reglaments”. També es planteja la “supressió de l’obligació de criteris d’accessibilitat pels permisos d’obra menor en l’àmbit privat, per evitar sobrecostos i burocràcia excessiva en un moment d’inflació i dificultats econòmiques”.
Finalment, també es planteja una composició de la Comissió per al Foment de l’accessibilitat “plural i participativa”, amb un representant de la FAAD, un del ministeri, un dels comuns, un del teixit empresarial i una de les associacions de propietaris o immobiliàries.
Conclouen el comunicat reiterant el “compromís amb les persones amb discapacitat, però també amb els petits propietaris i els emprenedors que són clau per a la vitalitat econòmica i social. Proposem una accessibilitat universal justa, viable i consensuada, construïda des del diàleg, el suport i no des de la imposició”.