Els cònsols estan convençuts que “tècnicament es pot trobar una solució” per rendibilitzar la biomassa procedent de la gestió dels boscos del país. Així ho ha manifestat el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, exercint de portaveu de la reunió de cònsols celebrada aquest dilluns. La manca de consum suficient i l’espai on poder ubicar una planta per assecar la fusta i produir estella són, al parer de Majoral, els principals esculls a l’hora de fer viable l’explotació forestal per a biomassa que assenyala l’informe encarregat a l’empresa Silvagrina per determinar la viabilitat d’una planta de producció d’estella, els resultats del qual va avançar aquest diari dimecres passat. I aquests aspectes són “solucionables fàcilment”: cal el compromís de les administracions públiques per canviar les calderes actuals de gasoil per unes que funcionin amb estella, de tal manera que s’asseguri el consum suficient de biomassa per rendibilitzar l’activitat, que ha de ser unes quatre vegades l’actual.

Per això els cònsols Josep Àngel Mortés d’Ordino, David Astrié d’Andorra la Vella, i el mateix Majoral es reuniran pròximament amb el nou ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, per veure fins on es pot implicar el Govern per fer viable el projecte per treure una concessió pública per aprofitar la biomassa procedent de la gestió dels boscos. En aquest punt, el cònsol lauredià, que exercia d’amfitrió en la reunió d'avui, ha exposat que amb l’estudi “s’ha avançat, s’ha fet un gran pas per conèixer què tenim i què podem fer”, i ara cal fer “passos decidits i ferms” per donar resposta a la necessitat energètica del país “i social, amb el que comporta el risc d’incendi”. Així, considera que cal que des de les administracions es generi la demanda suficient, substituint les calderes o creant xarxes de calor com la que s’estudia per alimentar els edificis públics de Sant Julià de Lòria, per fer rendible la concessió pública per a l’aprofitament dels residus dels treballs silvícoles.


RESIDUS ORGÀNICS I AIGUA

Lligat a polítiques de medi ambient, els cònsols de les set parròquies també han acordat treballar en el plec de bases per licitar la recollida selectiva de la fracció orgànica. En aquest punt, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha recordat que d’aquesta manera els comuns recuperen la competència que havien cedit al Govern, que és qui va formular el primer plec en nom dels comuns i pel qual es va iniciar la prova pilot de recollida selectiva de la matèria orgànica prop dels grans productors.

Els comuns fan una valoració positiva d’aquesta prova pilot. “És un inici molt interessant”, ha assenyalat Gili, que ha recordat que es van adherir a la prova diversos establiments voluntaris i que no hi ha hagut problemes a l’hora d’exportar aquesta fracció i no s’ha arribat al límit que posava la planta de compostatge receptora.

Serà el Comú d’Andorra la Vella qui s’encarregui d’elaborar el plec de bases amb la voluntat de mantenir el que ja hi ha en marxa (en la recollida de la matèria orgànica hi ha tres comuns implicats: Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany) i d’anar-ho ampliant a mesura que els comuns estiguin preparats. La idea és que el plec de bases surti aviat per tal que en tres o quatre mesos es pugui fer l’adjudicació, segons ha indicat Gili.

Finalment, la reunió de cònsols també ha tractat la campanya de sensibilització a la ciutadania sobre el consum de l’aigua i la necessitat de reduir-lo veient “la situació que viu el món de canvi climàtic”. En aquest sentit, Majoral ha informat que es realitzaran càpsules per explicar les accions d’estalvi d’aigua que duen a terme les diferents administracions. Així, Majoral ha enunciat els compromisos adoptats pels comuns en aquest camp: prohibició d’agafar aigua dels hidrants, que és potable, i fer servir aigua no tractada per a la neteja dels carrers, instal·lar sistemes de rec intel·ligents amb sondes que detectin si es necessita o no regar, entre altres accions.

 

PRÒXIMA VISITA DELS PODERS LOCALS DEL CONSELL D'EUROPA

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha informat de la petició rebuda per part del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa per visitar el país a fi d’avaluar el compliment de la Carta Europea de l’Autonomia Local. Serà el mes de setembre quan es rebrà la delegació, i abans els comuns tenen els “deures” de revisar l’informe anterior i veure com s’han anat corregint i millorant els aspectes en què s’anava més fluix, segons ha comentat Gili. La cònsol escaldenca ha aprofitat per informar dels canvis en la representació d’Andorra al Congrés de Poders Locals. Així, ara serà Josep Àngel Mortés el president de la delegació i Gili n’ostentarà la vicepresidència, mentre que els cònsols de Sant Julià, Josep Majoral, i de la Massana, Eva Sansa, en seran els suplents.

D’altra banda, la reunió de cònsols també ha servit per renovar el compromís amb Unicef i de continuar sent parròquies amigues de la infància. Així mateix, segons ha informat Gili, es continua treballant en el pla local d’infància, que inclou un diagnòstic dels drets de nens i adolescents i els canvis que es volen introduir per tal de millorar el seu dia a dia. A més, el compromís amb Unicef inclou el seguiment de la Convenció dels drets dels infants, dotar suficientment el pressupost per tirar-ho endavant i la creació d’un òrgan de participació dels col·lectius més joves.