Els sindicats i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) han arribat a uns preacords que han de millorar la representativitat dels treballadors a les empreses. L’anunci s'ha efectuat després de la reunió del consell econòmic i social  (CES) que ha presidit la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que no ha amagat la seva satisfacció en declaracions posteriors als mitjans de comunicació.
 “Vull felicitar especialment els sindicats i la patronal, que estan demostrant una voluntat d’arribar a trobar unes solucions de cessió per totes les parts que ens permeti arribar a fer aquesta modificació de manera consensuada”, ha afirmat, per reiterar que sempre és molt optimista i que, per aquest motiu no descarta que l’acord es podria tancar el pròxim mes de setembre. Això permetria començar a treballar en la redacció de la modificació del títol quart de  la llei de Relacions Laborals. 

Segons Marsol  “falta tancar una sèrie de serrells, però hem fet un gran pas”. 

 
SATISFACCIÓ DE L’USDA, MODERACIÓ DE LA CEA
La satisfacció també era ben patent per la part sindical.  El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra  (USdA), Gabriel Ubach, ha dit que “estem negociant la forma en què els treballadors puguin tenir representativitat sense tants entrebancs com tenen avui”, i ha afegit que “per primera vegada estem alineats per trobar solucions als problemes que tenim en aquest país”.  

Ha qualificat els preacords de “bons, però volem esperar que la CEA pugui avalar-los”. Per Ubach  suposaran “un gran pas endavant” perquè “realment avançaran moltíssim o faran avançar moltíssim les relacions entre treballadors i empresaris en aquest país i farà que les empreses d’Andorra siguin molt més competitives del que són avui en dia”.

En referència al Codi de relacions laborals, Ubach ha subratllat que en el cas dels comitès d’empresa, a més d’alleugerir els tràmits perquè es puguin constituir, cal que “se li donin les potestats que han de tenir i que tenen a la resta d’Europa o a la resta del món”. 

D’aquesta manera ha opinat que les negociacions sobre els salaris o quan hi ha expedients de regulació de l’ocupació són l’ens en el si del qual hi ha d’haver aquestes discussions.

El secretari general de l’USdA ha destacat el paper dels comitès d’empresa en temes com els salaris. “Parlem, cada any, de salaris, però el Govern ens diu que són els sindicats i la patronal els qui s’han de posar d’acord, i el cert és que aquest tipus de negociació correspon als comitès d’empresa. S’ha de donar, per tant, la potestat als comitès, tal com es fa a la resta del món. Per resoldre problemes d’acomiadaments, d’augments salarials, canvis d’activitat… Cal normalitzar-ho”, ha indicat.

Seguint amb aquest tema ha emfatitzat que els empresaris puguin impulsar d’alguna manera les eleccions d’aquests comitès d’empresa. A més a més, ha manifestat que “hi ha una sèrie de proteccions que s’han de posar en marxa” perquè aquesta acció de representació es pugui dur a terme per part dels treballadors amb total llibertat. 

I quant als representants dels treballadors, i tenint en compte que un percentatge molt elevat d’empresa tenen menys de deu empleats i que, per tant, avui en dia no haurien de tenir aquesta figura. 

Les empreses de tres o cinc treballadors també haurien de tenir el seu delegat, segons ha argumentat Ubach.

El president de la CEA, Gerard Cadena, ha estat més prudent que Conxita Marsol i Gabriel Ubach.  “Estem treballant per poder tancar un acord. El preacord el vam transaccionar durant l’anterior reunió, però en aquests moments encara no el tenim validat amb les nostres empreses. Ara bé, no puc dir quina serà la reacció de les empreses; no és el mateix el sector industrial que el sector comercial. Ho veuen de diferents maneres”.

Cadena ha recordat que la llei fixa actualment el topall en onze empleats i que s’està valorant que ja que hi ha d’haver un delegat per altres qüestions com per exemple la higiene i salut en el treball es pugui trobar l’encaix per a aquesta figura en les empreses petites. En aquest sentit, Ubach ja havia esmentat anteriorment que la gran majoria d’empreses tenen pocs empleats.

El president de la patronal creu que “es pot arribar a un acord de mínims per tirar endavant la modificació de la Llei de Codi de relacions laborals i que, al setembre, puguem validar el pacte”.

 
ELECCIONS
Gran part de la reunió del consell econòmic i social a una sala de Govern s'ha centrat en el fet de poder convocar les eleccions dels comitès d’empresa sense haver de passar pel sistema actual. Un altre dels temes tractats ha estat el de l’habitatge. 

Aquí, Ubach ha demanat formalment “que la moratòria d’aquests anys es continuï allargant fins que no es resolgui el problema”. S'ha queixat del constant increment dels preus, tant de compra com de lloguer, assenyalant que “tots els habitants d’Andorra es mereixen tenir un habitatge a un preu assequible i no al preu de mercat d’avui dia”.

La conclusió de la trobada és la bona entesa i la voluntat d’arribar a un acord. La pròxima cita ja serà el mes de setembre, després que la CEA hagi exposat als associats de molts sectors diferents els resultats de la reunió d’aquest dijous.