Hi haurà d’haver una aportació inicial més important per part de l’erari públic en el nou programa d’avals hipotecaris. Aquest va ser un dels anuncis que va fer ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en el transcurs de l’entrevista a RTVA per fer balanç del segons any de mandat. I si l’executiu fa un major esforç en aquest sentit, també les entitats bancàries ho hauran de fer amb tipus d’interès més baixos. Aquestes seran algunes de les novetats que precisament s’estan treballant conjuntament amb els bancs. D’aqiesta manera, Espot va defensar que seran més els ciutadans que podran accedir a un habitatge de compra i així anar canviant la situació al país, on una bona part de les famílies viuen en pisos de lloguer. De totes formes, el cap de Govern va advertir que “no tothom s’hi podrà acollir perquè hi haurà d’haver unes mínimes garanties al darrere”.
Precisament sobre la problemàtica de l’habitatge, Espot va recordar tots els esforços que s’han fet per anar bastint el parc públic d’habitatges de lloguer a preu assequible. En aquest sentit, i preguntat sobre la flexibilització dels criteris d’accés per a la classe mitjana, es va mostrar obert a anar-los revisant per adequar-lo a les necessitats de la ciutadania i garantir que tothom tingui el dret a viure amb dignititat en un habitatge.
El cap de Govern va reiterar el rebuig de l’Executiu a la regulació dels preus del lloguer. Va defensar a capa i espasa les mesures preses fins ara que han permès, al seu parer, que el 90% dels llogaters estiguin protegits. Precisament en reació amb això, va assegurar que “el 2027 no podem desintervenir el mercat d’un dia per l’altre perquè seria un suïcidi”. Per aquest motiu, es farà de manera progressiva i va obrir la porta a introduir alguna flexibilització de les mesures intervencionistes ja abans del 2027.
1.500 pisos més
Xavier Espot va tornar a recordar que abans d’acabar la legislatura hi haurà un parc públic d’habitatge de lloguer a preu assequible d’uns 500 pisos. I preguntat sobre els habitatges buits, va tornar a lamentar que el comú escaldenc no hagi facilitat encara les dades. Tot i així va assenyalar que ara ja es té una radiografia aproximada i en aquest sentit es calcula que entre els buits i els habitatges d’ús turístic que han canviat d´ús hi haurà un miler addicional de pisos que tornaran al mercat de lloguer.
Espot retreu als sindicats el seu immobilisme
El cap de Govern va retreure l’immobilisme dels sindicats en el si del Consell Econòmic i Social, o en el marc del diàleg social i la negociació de millores salarials i laborals. Va defensar que amb aquesta dinàmica “no s’arribarà a un acord”, i cal “implantar la cultura de l’acord”, per la qual cal cedir per aconseguir millores. I va afegir que l’statu quo convé als empresaris i per tant “qui necessita moure fitxa” són els sindicats.
Lligat a tot plegat, va reiterar que des del Govern “no podem intervenir tota l’economia” i indexar l’augment de tots els salaris a l’IPC, ni tampoc es planteja adoptar mesures com la reducció de la jornada laboral, una mesura, d’altra banda, que va defensar que no ha funcionat a d’altres països que ho han aplicat, i “s’ha demostrat un fracàs”, com a França.
Tot plegat va venir per preguntes sobre la negociació amb els sindicats dels funcionaris per la revisió de les graelles salarials i les millores per compensar els anys de congelació del sistema de gestió de l’acompliment. Per Espot és interès de tots que els funcionaris estiguin ben pagats, perquè repercuteix en el servi públic.