La Coordinadora per l’Habitatge Digne critica que ni Concòrdia ni Partit Socialdemòcrata (PS) han expressat un posicionament clar en relació a les demandes formulades i “han mostrat un suport parcial a aspectes com el registre de la propietat i la trampa del fill”. I afegeixen que “les seves actuacions i voluntat de pressió per impulsar canvis no apunten, ara per ara, cap a una transformació real de la situació”.
Així s’expressa l’entitat a través d’un comunicat en el que exposa la seva anàlisi de les respostes rebudes a les demandes que va fer arribar a les formacions polítiques, al Govern i a la patronal, demanant una regulació del preu de tots els lloguers d’acord amb el seu valor real i el poder adquisitiu, la prohibició de tots els desnonaments sense habitatge alternatiu, la creació immediata d’un registre de la propietat i un cens d’habitatge, i acabar amb la coneguda com a trampa del fill. Recordem que la demanda es va fer arribar posant el dia 5 de maig com a data límit per fer arribar les respostes. I en aquest punt, Habitatge Digne lamenta que només hagin respost Concòrdia i PS i entén que la manca de resposta per part del Govern, la patronal i les altres formacions polítiques és un “silenci administratiu, que no porta al diàleg”.
En la nota, la Coordinadora denuncia un tracte diferencial respecte a d’altres entitats en la convocatòria de la Comissió Nacional d’Habitatge, doncs se’ls va notificar la invitació “amb només dos dies d’antelació”, una diferència en els terminis de comunicació que els “va generar una situació de desavantatge”, i malgrat això, “vam assistir amb la voluntat constructiva de contribuir al debat i aportar propostes”.
D’altra banda, i veient que després de les mobilitzacions ciutadanes demanat accés a l’habitatge digne es va convocar la Comissió Nacional de l’Habitatge, l’entitat celebra que “Govern sembla encaminar-se cap a un model de regulació, fet que valorem positivament”, però “fins que no es concretin mesures valentes i efectives, seguim davant d’una política ineficaç”. I afegeix que “sembla més aviat un maquillatge que dissimula la profunditat del problema”. I en relació a aquesta possible regulació, Habitatge Digne qüestiona que “no resol la problemàtica actual i interfereix a partir dels problemes que s’afegiran amb l’alliberació de les pròrrogues” i diu que l’aplicació d’aquest model suís (de limitar els increments dels contractes) genera dubtes en el context econòmic andorrà.
Finalment, en relació a la patronal, la Coordinadora creu que “manté la seva oposició a qualsevol mena de regulació, blindant els interessos d’una minoria privilegiada mentre la gran majoria de ala població es veu ofegada pels preus i l’especulació”. “Des d’una anàlisi crítica de la situació actual, constatem amb preocupació que el pes real en les decisions recau, en gran mesura, en els interessos de la patronal de l’habitatge i dels grans tenidors”, malgrat el que es manifesta en els discursos públics.
“L’habitatge digne no pot ser una loteria ni un privilegi reservat a uns pocs. És un dret que representant les classes populars el farem valer”, adverteixen, tot i explicant que continuaran assistint als diferents espais de participació i “agrupant força per fer pressió popular amb l’objectiu de fer valdre els nostres drets”.