Després d’expressar el “respecte” envers les actuacions judicials i la separació de poders, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha qualificat la sentència coneguda aquest dimarts en la primera de les causes obertes per l’afer BPA com a “contundent” i que revela pràctiques il·lícites. Així mateix, ha defensat que la nota de la FinCen americana, que va destapar el cas i va portar a la intervenció de l’entitat financera i la seva resolució, s’ha demostrat “fundada”, i la sentència ve a “avalar”, en conseqüència, l’actuació del Govern del moment.
Va ser el març del 2015 quan es va rebre la denúncia dels Estats Units per suposat blanqueig de diners procedents del crim organitzat que es feia a través de BPA. El Tribunal de Corts imposa penes que oscil·len entre tres i set anys i amb multes per imports d’entre 30 milions i 15.000 euros als principals encausats, a part de penes complementàries d’inhabilitació per a l’exercici d’ofici o càrrec en establiment bancari o financer per un termini d’entre 5 i 10 anys, i d’expulsió del Principat per a alguns dels acusats estrangers per un període de 10 anys. Dels 24 processats, sis han estat absolts.
La sentència notificada aquest dimarts a les parts no és ferma i pot ser recorreguda davant de la sala penal del Tribunal Superior de Justícia. En concret, es pot fer l’apel·lació en el termini de 15 dies hàbils i tenint en compte el període vacacional, serà al setembre quan aquests recursos arribaran a dita sala.
Favorable a l’acord
D’altra banda, el ministre portaveu també s'ha pronunciat arran de l’aprovació d’una opinió favorable a l’acord d’associació entre la Unió Europea, Andorra i San Marino per part de la comissió d’economia del Parlament Europeu. En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet pel sentit de l’opinió i perquè “a poc a poc va passant tràmits i filtres a les institucions europees”.
Casal també ha recordat que encara falta el pronunciament per part del Consell de la UE, que és qui ha d’acabar de desencallar els tràmits i al qual les opinions per part de les comissions del Parlament Europeu –es coneix la d’Economia i falta per conèixer la d’Afers Exteriors i la del Mercat Interior– poden influir. Sigui com sigui, el portaveu del Govern ha expressat l’esperança que es vagin “concloent tots els passos amb normalitat” i satisfactòriament, ja que s’han “dedicat molts esforços” en la negociació i el resultat “reflecteix la voluntat de diferents governs i actors”.