Amb un “va, anem-hi, que a més ens faran fotos” intentava convèncer una padrina a una altra tot xerrant a la plaça Major, per assistir a l’acte del llaç gegant contra el càncer a la plaça de la Germandat. Faltaven ben bé tres quarts d’hora per a la cita però ja se sap que la gent gran acostuma a matinar i a ser puntual. Un cop allà s'han trobat amb persones de totes les edats i de totes les professions. Metges, estudiants, infermers, polítics, treballadors comunals, veïns i, esclar, els jubilats, tots vestits de blanc.
A les nostres dues padrines cap dels organitzadors els hi va haver de dir allò de “qui es mogui no surt a la foto” perquè s'han posat en el lloc designat ben quietes. Diferent ha estat amb els infants de les dues escoles de la parròquia, més mogudets.
Tothom tenia una cartolina blanca que havia d’aguantar per sobre el cap amb l’objectiu que el dron, però també el Facu -el nostre fotògraf- tingués una bona imatge. I l'ha tinguda, amb 250 persones formant un llaç gegant d’uns 400 metres quadrats que havia estat dibuixat dies abans i pregant perquè la pluja el respectés.
L’acte formava part del programa d’activitats de l’Agenda Social Amic, que s’està celebrant aquesta setmana per conscienciar a la població que el càncer no és el final de la vida. Un dels participants ha estat el doctor Climent Casals, cap del servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona qui ha destacat el nombre d’assistents.
"El càncer és una malaltia molt greu i és bonic veure aquesta implicació.” En malalties com aquesta és fonamental donar-li visibilitat com va apuntar Casals. ““Hem d’arribar al públic en general, una cosa que només amb la ciència no s’aconsegueix sovint i amb el llaç s’obté més difusió.”
Aquest darrer aspecte també ha estat destacat per la cònsol menor laurediana, Sofia Cortesao, qui ha subratllat que “amb iniciatives com aquesta, estem més a prop de la curació del càncer.”
Visibilitzar la malaltia era un paraula que estava en boca de tothom i, per descomptat, també en la de la cònsol menor. “Visibilitzar-la donant el nostre suport als malalts que la pateixen i als seus familiars i participant en iniciatives com aquesta.” La d’avui ha estat la tercera d’un seguit de jornades divulgatives que formen part de l’Agenda social AMIC que es tancaran el proper dissabte a dos quarts de dotze amb la masterclass solidària de la popular influencer fitness Patry Jordan. Els beneficis es destinaran a l’Associació Andorrana contra el Càncer.
També avui han començat les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer. El curs, que durarà tres dies i va dirigit a professionals de la salut com metges, infermers i tènics sanitaris. Està organitzat per la Universitat d’Andorra (UdA) juntament amb l’empresa de Sant Julià de Lòria, Cellab i l’Hospital Clínic.
Desfet el llaç el gran interrogant de les dues padrines no era què havien de fer amb les cartolines blanques. La seva preocupació eren les fotos. “Nena, on posareu les fotos?”, li preguntaven a una noia que, d’entrada no n’havia fet cap de l’acte ni tenia res a veure amb l’organització. Per sort, fotografies a banda, la implicació ciutadana demostra que els llaços contra el càncer estan cada cop més solts. L’esperança vesteix de blanc.