Desgraciadament, la Fira del Bestiar de Canillo d’aquest any no ha comptat amb la presència dels imprescindibles protagonistes que fan que el nom de la mateixa fira tingui sentit: el bestiar. Però la raó és de pes, ja que és per prevenir possibles infeccions de dermatosi nodular, un virus contagiós –que només afecta els bovins– que es transmet a través de la picada de mosquits, mosques o paparres, del contacte directe amb animals infectats o via fluids, com la llet materna de les vaques. Val a dir, però, que “són mesures preventives”, explica el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ja que “no tenim cap cas identificat” a la cabana ramadera bovina del país. Tot i així, i per si de cas, des del ministeri estan treballant per a obtenir vacunes, “esperem tenir-les en les pròximes setmanes”. Però el procediment que seguiran un cop les tinguin encara no està del tot clar, ja que, tot i que les vacunes serien de prevenció d’infecció, “ens haurem de reunir amb els ramaders i els veterinaris per a veure com procedim”. Sigui quina sigui la decisió final, Casal reconeix que “prefereixo tenir-les i no haver-les d’utilitzar que no pas necessitar-les i no tenir els mitjans”.

Fins al moment, els ramaders s’han mostrat receptius i d’acord amb les decisions preses pel Govern. De fet, com assegura Casal, “fins i tot eren ells els que ens demanaven que les prenguéssim”, ja que són els primers que temen i els preocupa la salut dels seus animals. Un cop arribin les vacunes es podrà medicar “tota la cabana bovina del país”, que està al voltant dels 1.300 caps de raça bruna d’Andorra. Però anul·lar les fires del bestiar –ja que a la d’Andorra la Vella del 27 d’octubre tampoc hi haurà animals– i la vacunació no són les úniques mesures que s’han pres, sinó que també s’han limitat i extremat els controls dels transports de bestiar, així com les transhumàncies. Ara mateix, qualsevol animal que entri al país ha d’estar identificat, controlat i amb els papers veterinaris pertinents que indiquin que no té cap mena de malaltia. De la mateixa manera que han d’estar degudament desinfectats els mitjans de transport amb què vinguin. Tot i així, els moviments transfronterers que més es produeixen són els que “fa la nostra cabana en fer transhumància fora d’Andorra”, i no tant que en vinguin de França o Espanya. Per tant, el perill principal és que les vaques andorranes es contagiïn a l’estranger i tornin a casa amb el virus.

“Govern té els ulls a la cabana del país”, remarca Casal. “Quan diem que té bona salut és perquè ho sabem del cert”. A més, confia plenament que les decisions que han pres són les correctes i pertinents, ja que, entre altres coses, “França va prendre la mateixa determinació d’anul·lar les fires dos dies més tard que nosaltres”, per tant, tenen l’aval del país veí. També mantenen relació amb l’acabat de néixer Col·legi de Veterinaris d’Andorra –que la majoria d’ells ho són d’animals domèstics–, tot i que els veterinaris que van a les explotacions ramaderes són de Govern, però “tenim una relació molt estreta”. Amb tot, tenen els mitjans i l’ajuda necessària per “dur a terme els treballs de control i prevenció de malalties que puguin afectar la nostra cabana ramadera”.

Cal Federico es converteix en una botiga de productes artesanals i gastronòmics d’Andorra

Cal Federico, un dels edificis més mítics de la parròquia de Canillo, comença una segona vida. Aquesta vegada com a espai polivalent: la planta de dalt serà una sala d’exposicions i de xerrades i la planta baixa una botiga de productes artesanals i de proximitat de la parròquia, el país i l’Arieja. Segons el cònsol major, Jordi Alcobé, “els productors estan molt satisfets”, ja que “tenen un lloc on vendre els seus productes”.

La reforma de Cal Federico ha costat 270.000 euros, 30.000 dels quals els ha aportat Govern. Qui s’encarregarà de la botiga serà el Palau de Gel, “ja que tenen més experiència en qüestions comercials que el Comú”.

A la botiga hi haurà tota mena de productes: mel, licors, cervesa, etc. I tots de quilòmetre zero. Per al ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, aquests tipus de projectes són “sinònim de turisme de qualitat”, ja que parteixen d’una “gastronomia de qualitat”. Casal reivindica que els productes del país són un “símbol d’identitat”, tot i que el volum de producció que tenim no sigui gaire elevat. És per això que ara mateix no hi ha cap projecte similar a cap altra parròquia, però “si als productors els interessa, el Govern està aquí per ajudar-los”.