La ministra de Salut, Helena Mas, ha refermat el compromís de desenvolupar reglamentàriament la donació d’òrgans perquè sigui efectiva a partir del 2027, mentre que la de teixits estaria enllestida el 2025 i la de còrnia, aquest mateix 2024. Així ho ha explicat a preguntes de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat al Consell General. De fet, el projecte perquè es pugui donar còrnia es preveu que estigui tancat de cara a aquest pròxim setembre.

Vela demanava per l’estat del desenvolupament normatiu previst en la Llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang i que preveia un termini d’entre un i dos anys per fer el seu desplegament normatiu. “Han passat sis anys i no disposem de res més que d’acords per donar sang”, ha lamentat Vela, que valora que “ja va sent hora que tinguem la normativa”, i ha preguntat, “no vull que passi, però si demà hi ha un accident múltiple, es podria aprofitar òrgans i teixits dels difunts?”. I la resposta és que “els protocols estan en desenvolupament i demà encara no ho podríem fer”. Per a l’extracció de la còrnia els protocols són més fàcils d’adaptar, també és més fàcil d’extreure i es manté per més temps, i per això es prioritza aquest projecte, i que per a altres teixits i òrgans cal més “urgència” i es preveu el trasllat de professionals externs a Andorra per poder fer l’extracció i la conservació, i aquests protocols encara estan en desenvolupament.

Mas ha aprofitat per informar que durant el 2023 es van realitzar 10 trasplantaments i el 2022, 11, i que des del Govern estan “contents” de la col·laboració amb els estats veïns en aquest àmbit.