Diari digital d'Andorra Bondia

Agenda: Què fem aquesta setmana?


Conferència: Els ponts de pedra d'Escaldes-Engordany/Cicle "Immersions en la història d’Escaldes-Engordany"

Dilluns 27 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Projecte Caldes - "Immersions en la història d’Escaldes-Engordany és un cicle que ens apropa a la història de tres ponts de pedra d’Escaldes-Engordany: el pont de la Tosca, el pont d’Engordany i el pont dels Escalls. Com són i en quin moment es van construir aquestes infraestructures utilitzades encara avui.

Conferència: Els ponts de pedra d'Escaldes-Engordany a càrrec de David Mas, historiador

Es donaran a conèixer les dades històriques i els detalls de la construcció del pont d’Engordany, de la Tosca i dels Escalls, així com d’alguns elements que els envolten i contextualitzen: l’antic camí ral, del qual formaven part; el primer projecte de carretera; la fàbrica de mantes instal·lada prop del pont de la Tosca; i els hotels que oferien aigües termals als primers turistes.


Exposicions

Exposició fotogràfica 'DesCORda't'

Dijous 2 de novembre del 2023 - Dilluns 27 de novembre del 2023, La Massana

 

Infants, joves i adults es descorden per mostrar-nos la seva cicatriu "a cor obert" com a símbol de vida i fortalesa. 30 fotografies de persones intervingudes del cor. 30 testimonis que han passat  per una experiència que els ha permés viure i s'han descordat per compartir una cicatriu que és símbol de vida i superació personal.     Horaris d'obertura: de dilluns a divendres, de 10 h a 13 h i de 15 h a 20 h   dissabte, de 10 h a 13 h* (*últim dissabte de mes TANCAT)


+Cultura

Visita guiada nocturna Escaldes – Caldea. Festival de llum i color

Dimecres 22 de novembre del 2023 - Dilluns 27 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Aquesta activitat es farà només els dies 6, 8 i 13 de novembre.Veniu a gaudir d'Escaldes – Caldea quan la claror del dia s’acaba i es converteix en foscor. Un agradable passeig per la parròquia d’Escaldes-Engordany, que a aquestes hores es converteix en un festival de llum i color que contribueix a alegrar considerablement els nostres sentits i a fer reviure les nostres emocions.

Explorarem la parròquia, part de les seves escultures, monuments i l'arquitectura d'avantguarda en què la il·luminació juga un paper significatiu. Us ensenyarem a jugar i a gaudir de la llum i a recrear les emocions de la integració de l'entorn en l'espai que explorarem.

Us mostrarem la bellesa del nostre entorn combinant el ric patrimoni natural, cultural, històric, artístic, escultòric i arquitectònic amb la màgia que suposa la seva interacció i el ressalt que desencadena la llum quan la foscor ens envaeix. Descobrirem una Escaldes diferent caracteritzada per la dinàmica que li donen les llums, però al mateix temps amb la pau i tranquil·litat necessàries en hores de repòs.Contemplarem l'esplendor de com brolla l’aigua termal i el vapor que emana i que li dona un component màgic. Veniu a viure-ho amb nosaltres. Us quedareun gratament sorpresos.Aprendrem a apreciar la parròquia amb uns altres ulls i a explorar-la en el marc d'un festival de llum i color que en ressalten el llegat. Veniu a conèixer i a viure els secrets que ofereix la nit, una nit plena de llum, color, històries i anècdotes.

Ens agrada establir un diàleg amb els participants que ens acompanyen, intercanviar coneixements i, al mateix temps, poder aprendre els uns dels altres.

La nostra intenció és passar una bona estona junts i generar una experiència que estem segurs que es convertirà en inoblidable. No us la perdin, us encantarà. Us esperem!

Ens agrada dir que la visita guiada és preeminent, i que la fem amb orgull, passió i amor per a aquesta terra i per estimació a la seva gent i als participants que ens acompanyen.

Punt de trobada: Parc de la Mola, davant el pont d’entrada principal a Caldea.

Es requereix inscripció prèvia i un nombre mínim de participants.


+Cultura

Visita guiada Andorra la Vella

Dimecres 22 de novembre del 2023 - Dilluns 27 de novembre del 2023, Andorra la Vella

 

Aquesta activitat ens permet visitar d’una forma distesa els llocs més emblemàtics i interessants d’Andorra la Vella, incloent-hi el Centre Històric. Repassarem la història d'Andorra en el seu context. Farem referència al ric patrimoni històric, cultural, natural i artístic que trobarem al llarg de l'acurat recorregut escollit.

Compartirem curiositats i històries que han succeït en els llocs que visitarem, el significat dels quals la majoria de la gent ignora malgrat haver-hi passat per davant moltíssimes vegades.

Molts cops estem acostumats a veure les escultures, la natura, l’arquitectura dels edificis vells i moderns, però en desconeixem el perquè estan allà i la història. Durant la visita identificarem els més importants i rellevants i els presentarem als nostres participants.

En la visita guiada ens esforcem per donar-los vida explicant-ne l'apassionant significat. El nostre objectiu és aconseguir posar-los en relleu i donar-los la importància que es mereixen. Interpretarem els elements patrimonials que trobem en el nostre camí i els posem en valor.

Ens agrada establir un diàleg amb els participants que ens acompanyen, intercanviar coneixements i, al mateix temps, poder aprendre els uns dels altres.

La nostra intenció és passar una bona estona junts i generar una experiència que estem segurs que es convertirà en inoblidable. No us ho perdeu, us encantarà!

Ens agrada dir que la visita guiada és preeminent, i que la fem amb orgull, passió i amor per aquesta terra, i per estimació a la seva gent i als participants que ens hi acompanyen.

Punt de trobada: Al costat de l'escultura de Dalí, a la plaça de la Rotonda.


+Cultura

Visita guiada Escaldes – Caldea i la importància de l’aigua termal

Dimecres 22 de novembre del 2023 - Dilluns 27 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Visitarem d’una forma relaxada i amena els llocs més emblemàtics i interessants d’Escaldes, Caldea. Farem referència a la importància que l’aigua termal ha tingut en la història de la parròquia.

Mencionarem especialment els centres culturals que es troben a poca distància entre ells, com són el CAEE (Centre d’Art d’Escaldes-Engordany), el Museu Carmen Thyssen i l'espai Caldes (antic edifici del CIAM).

Veurem nombroses mostres d’art que embelleixen molts espais d’Escaldes. Farem referència al ric patrimoni cultural, natural, arquitectònic i artístic que trobarem al llarg del recorregut que hem traçat curosament.

Compartirem amb els participants nombroses curiositats i històries que molta gent desconeix malgrat haver-hi passat per davant moltíssimes vegades. Estem acostumats a conviure amb les escultures, la natura, l’arquitectura dels edificis vells o moderns, però en desconeixem el perquè estan allà i la història. Durant la visita, n'identificarem els més importants i rellevants i els presentarem als participants.

En la visita guiada ens esforcem per donar-los vida explicant-ne l'apassionant significat. El nostre objectiu és aconseguir posar-los en relleu i donar-los la importància que es mereixen.

Ens agrada establir un diàleg amb els participants que ens acompanyen, intercanviar coneixements i, al mateix temps, poder aprendre els uns dels altres.

La nostra intenció és passar una bona estona junts i generar una experiència que esperem que es converteixi en inoblidable. No us ho perdeu, us encantarà!

Ens agrada esmentar que la visita guiada és preeminent, i que la fem amb orgull, passió i amor per aquesta terra i per estimació a la seva gent i als participants que ens hi acompanyen.

Punt de trobada al Parc de la Mola, pont entrada principal a Caldea.Es requereix inscripció prèvia i un nombre mínim de participants.


Lletres

Club de lectura 'Objecte quasi', de José Saramago

Dilluns 27 de novembre del 2023, Encamp

 

Presentarem un recull de relats de José Saramago a càrrec de Filipa Soares, coordinadora de l'Instituto Camões de Cooperação e da língua de Portugal. El club se centrarà en una obra traduïda al català de l'autor portuguès, Premi Nobel de literatura.


+Cultura

Taller d'escriptura 2023

Dilluns 6 de novembre del 2023 - Dilluns 27 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 


Conferències

Xerrada “La regla no ha de fer mal”  

Dilluns 27 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Deixa de patir en silenci: estratègies per enfrontar el dolor menstural a totes les edats. Amb Gabriela Cuba i el Dr. Brito, ginecòleg.


Conferències

Xerrada “Budisme esotèric japonès, meditació i reiki tradicional”

Dimarts 28 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Veurem l’origen del budisme al Japó, practicarem tècniques de relaxació japoneses i revelaran secrets per a la felicitat.Amb Joan Piquer, de l’escola de Reiki japonès tradicional.


Lletres

Presentació de la revista “Exlibris Casa Bauró, núm. 26, 2023”

Dimarts 28 de novembre del 2023, Encamp

 

Presentació del número 26 de la revista Ex-libris Casa Bauró, editada anualment per la Biblioteca Nacional d’Andorra, en què s’inclou el recull bibliogràfic nacional de l’any 2022 i diversos articles de difusió cultural i històrica.


Música

'Tardor d'òpera', cicle d'audicions a càrrec de Mario Raviola

Dimarts 28 de novembre del 2023, Encamp

 

AUDICIONS COMENTADES A LA BIBLIOTECA D'ENCAMP: Reprenem les sessions d'òpera amb el veterà expert en la matèria, Mario Raviola, qui va ser professor a l'Institut d'Estudis Musicals, i qui l'any passat ja va oferir a la biblioteca d'Encamp el cicle Òpera, una història molt personal. Enguany dedicarà les audicions, principalment, a l'obra de Mozart, i més concretament, al vessant més còmic o menys seriós: l'òpera bufa.


Conferències

Xerrada “Per què les petites i mitjanes empreses han d’invertir en una estratègia de sostenibilitat?” 

Dimarts 28 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

En aquesta xerrada parlarem de la nova era de sostenibilitat empresarial i descobrirem alguns casos d’èxit.Amb Marc Gadea, consultor de sostenibilitat.


Conferències

Setmana de la pedra seca · Xerrada: “El passat de l’alta muntanya d’Ordino. Arqueologia i pedra seca”

Dimecres 29 de novembre del 2023, Ordino

 

Conferència: “El passat de l’alta muntanya d’Ordino. Arqueologia i pedra seca”, a càrrec del Dr. Ermengol Gassiot.

El doctor Ermengol Gassiot és el director d’un projecte d’arqueologia del paisatge que té com a objectiu l’estudi de l’ocupació humana a l’alta i mitja muntanya al sector septentrional de la parròquia d’Ordino. Es tracta d’un projecte impulsat pel Comú d’Ordino i el Departament de Patrimoni Cultural en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb un inventari de més de 180 estructures, explicarà com s’identifica i es documenta l’ocupació en l’alta muntanya i com es llegeix i s’interpreta el seu paisatge.

 

 


Conferències

Xerrada “Com la intel·ligència artificial generativa pot transformar el teu negoci”

Dimecres 29 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Amb Andorsoft IBM.


Teatre i dansa

BIPOLAR

Dijous 30 de novembre del 2023, La Massana

 

Bipolar és una apologia a la inclusió social d’una persona amb un trastorn de bipolaritat. S’utilitza l’humor i la sàtira per tractar un tema tan actual i conflictiu com és la salut mental de les persones.

Serà a través del mentalisme i la música en directe que l’espectador connectarà amb les pors i els deliris del protagonista tot formant part de l’espectacle.

Aquesta obra de creació 100% andorrana, vol fer valdre els anhels, els somnis i les il·lusions d’una persona socialment marginada com a motor de força per al canvi i per a la desestigmatització de la salut mental, trencant tabús i posant el focus en les capacitats i no en les limitacions.

Qui és realment el boig entre el malalt i la societat?


Festes i tradicions

Nadal és a Andorra la Vella: Neret after shopping

Divendres 24 de novembre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Andorra la Vella

 

Després de l’èxit de les passades edicions, torna el Neret After Shopping, un espai ideal per fer una pausa i poder degustar un bon entrepà d’autor, uns nachos, o un vi calent tot gaudint d’una programació musical en directe amb els millors grups idiscjòqueis del país.I a més, cada cap de setmana convidem un cuiner del país perquè ens faci degustar el seu producte gastronòmic.


Festes i tradicions

Nadal és a Andorra la Vella: El talleret dels menairons

Dissabte 25 de novembre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Andorra la Vella

 

Més de 25 micropropostes adreçades a infants d’entre 4 i 7 anys (contacontes, teatre, música, tallers de dansa, papiroflèxia,reciclatge) per gaudir dels caps de setmana.


Festes i tradicions

Nadal és a Andorra la Vella: Mercat de Nadal

Divendres 24 de novembre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Andorra la Vella

 

Situat a la plaça del Poble, el Mercat és el lloc ideal per fer les compres de Nadal; adquirir decoració, artesania i regals igaudir d’activitats per a tota la família. Un espai que es complementa amb activitats lúdiques i culturals adreçades a tots els públics, i que tornarà a acollir una pista de patinatge de 200 metres quadrats.


Exposicions

'Fish Mentality'

Dilluns 2 d'octubre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

INAUGURACIÓ: DISSABTE 7 D’OCTUBRE, A LES 19 HLa galeria Art al Set d’Escaldes-Engordany enceta la 20a temporada amb l’exposició 'Fish Mentality', de Cristina Babiloni (Castelló, 1981).La mostra es compon d’una cinquantena d’obres i d’una instal·lació creades expressament i està comissariada per Esteban Andueza.Les tècniques representades són des de l’aquarel·la, el collage, els pigments naturals sobre arpillera o l’ensamblatge, i ens endinsa en el món de l’artista, en què explora sobre els hàbitats i ecosistemes dels nostres mars i el món subaquàtic. Reconeguda per la seva habilitat per treballar amb materials i substàncies poc relacionats amb l’activitat artística, com ara residus i tecnofòssils, ens convida a repensar la nostra relació amb el món natural i, en particular, amb els oceans.Simulatàniament, la sala d’exposicions de l’Ambaixada d’Espanya a Andorra, acull l’exposició 'Fragile', de la mateixa artista, emmarcada dins dels programes culturals que realitza l’Ambaixada amb motiu de la presidència d’Espanya a la Unió Europea.


Música

Al Toque Rock Argentino

Dijous 30 de novembre del 2023, La Massana

 

Concert de versions de grans èxits de bandes mítiques com ara Divididos, Sumo, La Renga, La Bersuit, Patricio Rey y sus Redonditos, Soda Stereo o Los Auténticos Decadentes, entre molts altres.


+Cultura

Xerrada 'El bon ús i els perills de les pantalles'

Dijous 30 de novembre del 2023, Encamp

 

L'Associació per la defensa del jovent en risc d'Andorra (ADJRA) organitza, en col·laboració amb el comú d'Encamp, una xerrada informativa a càrrec de la psicòloga infanto-juvenil Sara Garcia sobre com fer un bon ús de les tecnologies i quins perills estan associats a les pantalles i a les xarxes socials. 

L'acte és gratuït i es farà el 30 de novembre, a les 18:30, a la sala de teatre de La Valireta. 


Cinema

Programació dels Cinemes Illa Carlemany

Divendres 24 de novembre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Fes un clic damunt de les imatges per ampliar-les i consultar la cartellera.


Exposicions

Exposició fotogràfica 'Integrats'

Dimecres 8 de novembre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Encamp

 

El Grup de Folklore Casa de Portugal, amb la col·laboració del Comú d'Encamp, presenta l'exposició fotogràfica 'Integrats', un recull de 14 instantànies fetes en indrets emblemàtics de les set parròquies.

Les 14 imatges exposades estan fetes per la fotògrafa Mireia Medeiros Carvalho i integren el vestit tradicional de la regió nord de Portugal dins el patrimoni arquitectònic del Principat d'Andorra, adequant la vestimenta a cada una de les escenes recreades en l'espai que el patrimoni andorrà hi proporciona. En l'exposició es mostren dos espais de cada parròquia, destacant els coneguts i no tan coneguts pels ciutadans i els visitants.

El treball fotogràfic s'acompanya també d'un documental amb producció i arranjaments musicals a càrrec de Marc Medeiros Carvalho, que recopila fragments de vídeos realitzats durant les sessions fotogràfiques i testimonis de personalitats de les set parròquies que han volgut donar el seu punt de vista sobre aquest treball cultural i integrador. 

Aquesta iniciativa sorgeix del conjunt d'activitats culturals programades pel Grup Folklore Casa de Portugal amb motiu de la celebració del 25è aniversari de l'entitat. La trajectòria del grup ha portat els membres a difondre el patrimoni andorrà alhora que comparteixen les seves tradicions, sense perdre les arrels, la identitat i mantenint i promocionant la cultura popular dels seus avantpassats. 


Música

Vespres musicals a la terrassa del Roc Blanc

Dijous 30 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Viu els vespres amb ritme i bona companyia.


Cinema

Projecció de la pel·lícula francesa "Le procès Goldman"

Dijous 30 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Projecció de la pel·lícula francesa Le procès Goldman (VO).


Exposicions

Exposició 'Connexions'

Dimarts 31 d'octubre del 2023 - Dijous 30 de novembre del 2023, Ordino

 

Naiara Galdòs, artista plàstica d’Ordino, ens presenta la seva darrera col·lecció de treballs que combina escultures i pintures, neix durant la pandèmia i que evoluciona postpandèmia.

S'engloba dins d'un projecte genèric més ampli "Connexions", en el qual també s'integren instal·lacions artístiques amb l'objectiu de fer sortir l'art al carrer i eliminar les barreres arquitectòniques (i conceptuals), aquesta segona etapa del projecte rep el nom de "Connexions 5.0".


Conferències

Xerrada “Tractament antiedat amb tècniques naturals”

Dijous 30 de novembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Recuperem la nostra joventut amb trucs de bellesa.Amb Norma Lloret, naturòpata.


Teatre i dansa

BIPOLAR

Divendres 1 de desembre del 2023, La Massana

 

Bipolar és una apologia a la inclusió social d’una persona amb un trastorn de bipolaritat. S’utilitza l’humor i la sàtira per tractar un tema tan actual i conflictiu com és la salut mental de les persones.

Serà a través del mentalisme i la música en directe que l’espectador connectarà amb les pors i els deliris del protagonista tot formant part de l’espectacle.

Aquesta obra de creació 100% andorrana, vol fer valdre els anhels, els somnis i les il·lusions d’una persona socialment marginada com a motor de força per al canvi i per a la desestigmatització de la salut mental, trencant tabús i posant el focus en les capacitats i no en les limitacions.

Qui és realment el boig entre el malalt i la societat?


Música

Sabors d'Advent / Concert de Sweet Victoria

Divendres 1 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Concert del grup Sweet Victoria, duet acústic femení amb guitarra i estil Chill out.

A més ... Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h amb paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal.


Música

Concert 'EL CANÇONER DE LA TREMENTINAIRE'

Divendres 1 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

Presentació del disc EL CANÇONER DE LA TREMENTINAIRE, a càrrec d'Anila Padrós i el grup de guitarra clàssica Trio Desconcierto. Aquest àlbum sorgeix del concert dramatitzat "Cançons i trementina", de David Font, presentat en el marc de l'Andorra Crea l'octubre del 2023. 

 


Festes i tradicions

Encesa de llums de Nadal a Encamp    

Divendres 1 de desembre del 2023, Encamp

 

Encamp i el Pas de la Casa encendran les llums de Nadal de forma simultània el proper divendres, 1 de desembre, a les 18:30. L’encesa comptarà amb actuacions musicals i el repartiment de xocolata calenta i coca per a tots els assistents en ambdues viles.  

A Encamp, l’encesa tindrà lloc a la plaça dels Arínsols i s’acompanyarà de l’actuació de l’Esbart Sant Romà i el Cor Rock d'Andorra juvenil i infantil.


Festes i tradicions

Encesa de llums de Nadal al Pas de la Casa    

Divendres 1 de desembre del 2023, Encamp

 

Encamp i el Pas de la Casa encendran les llums de Nadal de forma simultània el proper divendres, 1 de desembre, a les 18:30. L’encesa comptarà amb actuacions musicals i el repartiment de xocolata calenta i coca per a tots els assistents en ambdues viles.  

Al Pas de la Casa l'encesa es farà a l’Església de Sant Pere i comptarà amb l'actuació del Cor Rock d’Andorra adult.


Activitats infantils

«Buffa!!!», de la cia. Badabotó · CONCERTS FAMILIARS 

Dissabte 2 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Buffa!!! és un espectacle musical de mitjà format amb cinc intèrprets en escena, quatre músics i una ballarina, creat per transmetre valors a través de l’experiència artística dalt de l’escenari, la música, el moviment i les aventures dels protagonistes. Tal com ens expliquen Anna Vega i Marta Canellas, cocreadores de l’espectacle: “Buffa!!! ens convida a endinsar-nos en la màgia del bosc on viu l’entremaliat follet Nap Buf. Ell ens acompanyà a conèixer els seus amics i a viure aventures plegats. Un espectacle sensorial on la música en directe, la dansa i la comunicació amb el públic són protagonistes i que ens submergeix en una atmosfera plena de sorpreses i emocions”

La música, interpretada en rigorós directe per Anna Vega (piano, clarinet, flauta de bec i percurssió corporal), Marta Canellas (violoncel), Xavier Jo (percussió corporal) i Marisa Badia (flauta), està acompanyada per l’actuació de la ballarina Laura Bataller que interpreta el personatge Nap Buf, un follet molt entremaliat i un xic despistat.

Equip artístic:Anna Vega – Piano, clarinet, flauta de bec i percussió corporalMarta Canellas – VioloncelXavier Jo – Percussió corporalMarisa Badia – FlautaLaura Bataller – BallarinaCia Badabotó - Producció

Concert familiar adreçat a infants de 0 a 6 anys.Durada: 40 min


Festes i tradicions

Nadal és a Andorra la Vella: Fiers à Cheval, Cia. Quidams

Dissabte 2 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Espectacle itinerant


Música

Sabors d'Advent / Concert de Duet Sax

Dissabte 2 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Concert del Duet Sax, duo de saxos amb repertori nadalenc i estàndards del Jazz.

A més ... Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h amb paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal.


Activitats infantils

Contacontes d’Advent

Dissabte 2 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Contacontes d’Advent per als més menuts de la casa a l'Espai Petits Lectors.


Música

Concert Gospel: B. B. King Spiritual by Chicago Mass Choir

Dissabte 2 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Concert Gospel: B. B. King Spiritual, a càrrec del grup Chicago Mass Choir, programat dins de la gira Grans del Gospel. Un sentit homenatge al rei del blues i una llegenda de la música popular americana.


Conferències

Setmana de la pedra seca · Com dibuixar les llums i les ombres de la pedra seca

Dissabte 2 de desembre del 2023, Ordino

 

Taller de descoberta i observació de la pedra seca mitjançant el dibuix a l’aire lliure. L’activitat es durà a terme a la Ruta del Ferro amb l’artista andorrà Arnau Sánchez Campamà (membre de La Xarranca).

Recomanacions: Aquesta activitat és a partir de 16 anys. Es recomana dur calçat de muntanya i roba d’abric. L'organització proveirà del material necessari per a l’activitat. Així i tot, s’encoratja els participants a portar el seu propi material (llapis de colors, aquarel·les...).

 NOTA: En cas de pluja o neu l’activitat es farà a Cal Pal, a la Cortinada.


Lletres

Contacontes en francès: 'Filles de l’hiver'

Dissabte 2 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

C’est un endroit où les hivers sont blancs et rudes.

Un endroit où les petites filles sont des coquines…

Un endroit où les grand-mères sont des ogresses…

Un endroit où les mères sont des marâtres…

Alors venez rencontrer Mariochka, Baba Yaga et Dame Hiver!!!!

Vous ne le regretterez pas ah, ah, ah, ah….!


Cursos i tallers

Taller per a adults amb TDAH: 'Estratègies per al maneig a la vida quotidiana'

Dissabte 23 de setembre del 2023 - Dissabte 2 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

TALLER TEÒRIC I PRÀCTIC PER A ADULTS TDAH AMB ELS CONTINGUTS SEGÜENTS:

Mostrar i comprendre les dificultats pròpies del TDAH i com afecten a la vida quotidiana. Presentació d’estratègies d’afrontament de les dificultats. Entrenament de les estratègies i l’aplicació en el dia a dia. Coneixement detallat de quines són les causes i l’afectació neuropsicològica del TDAH. Distingir i personalitzar l’afectació disexecutiva. Elaborar un perfil propi d’afectació. Entrenar les diferents estratègies d’afrontament en funció de les àrees afectades en la vida quotidiana.

Taller de 4 sessions de 2 hores cada una (un dissabte al mes):

23/09/2023, 10 a 12 h14/10/2023, 10 a 12 h11/11/2023, 10 a 12 h2/12/2023, 10 a 12 h

 


Música

Sabors d'Advent / Concert de The Royal Five

Diumenge 3 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Concert del grup The Royal Five, quintet de hits clàssics i composicions originals.               

A més ... Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h amb paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal.


+Cultura

Setmana de la pedra seca · Concurs de fotografia “L’art de la pedra seca a Andorra”, a Instagram

Divendres 24 de novembre del 2023 - Diumenge 3 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

La Setmana de la pedra seca 2023 arrenca, un any més, amb el concurs de fotografia. Els participants hauran de presentar fotografies en què la pedra seca sigui la protagonista. Les tres millors guanyaran un premi en metàl·lic de 500 €, 300 € i 200 €, respectivament, i un lot de llibres sobre la pedra seca, el qual també obtindran la quarta i cinquena millors fotografies.

Tota la informació es pot trobar a: www.instagram.com/patrimoniculturalandorra


Festes i tradicions

Fira de Santa Llúcia a Encamp   

Dissabte 2 de desembre del 2023 - Diumenge 3 de desembre del 2023, Encamp

 

El cap de setmana del 2 i 3 de desembre hi haurà una nova edició del mercat de Santa Llúcia, que com és tradició es concentrarà a la plaça de Sant Miquel d’Encamp. Durant els dos dies hi haurà actuacions que acompanyaran les parades d’artesania i de temàtica nadalenca, obertes de les 10:30 a les 19:00. 

La primera actuació serà el dissabte 2 de desembre, a les 16:30, a càrrec de Dansa Broadway Escola de Teatre Musical i del Club Esportiu Andorrà de Dansa i Fitness. 

De cara a diumenge, hi haurà l’actuació musical de Noa Ashti i Alys Paramà a les 12:30. Totes les actuacions es faran a la mateixa plaça de Sant Miquel.  


Música

Sabors d'Advent / Concert de Ingrid Martínez & Oscar León

Dilluns 4 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Concert del grup Ingrid Martínez & Oscar León amb temes internacionals i nadales per emocionar al públic. 

A més ... Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h amb paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal.


Música

Sabors d'Advent / Concert de Jonaina Salvador i Sergio Vicent

Dilluns 4 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Concert de Jonaina Salvador i Sergio Vicente. Concert líric de Nadal.

 

A més ... Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h amb paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal.


+Cultura

Dia de la Cultura 2023 i lliurament dels premis Àgora Cultural 2022, a any vençut

Dilluns 4 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Celebració del Dia de la Cultura amb la lectura del Manifest Cultural a càrrec del Secretariat Àgora Cultural 2023 i lliurament dels premis Àgora Cultural 2022 a la trajectòria de persones dinamitzadores de la cultura andorrana, junt amb actuacions musicals i de dansa.

 


Cursos i tallers

La Clau. Apunts d'art. 9a edició: 'VIDA MÉS ENLLÀ DEL ROMÀNIC'

Dimarts 14 de novembre del 2023 - Dimarts 5 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

“La Clau” és un curs d'introducció a l’art pensada per a persones no expertes en la matèria, en què es pretén compartir els aspectes fonamentals de l’art des d’una vessant poc acadèmica i experiencial.

Una clau d’entrada a la porta de l’art que ens ha d’obrir nous espais al coneixement i al gaudi.

VIDA MÉS ENLLÀ DEL ROMÀNIC. L’art a Andorra a partir del S. XV

Introducció a la història de l’art a Andorra resseguint els exemples artístics després del romànic. Renaixement, Barroc, Contemporani, ... un breu recorregut per la vida artística del país més enllà de l’art romànic.

Dimarts 14 de novembre 2023: Renaixement Dimarts 21 de novembre 2023: Barroc Dimarts 28 de novembre 2023: S. XIX – XX Dimarts 5 de desembre 2023: S. XX – XXI


Teatre i dansa

63a Temporada de Teatre d'Andorra la Vella

Dijous 5 d'octubre del 2023 - Dijous 7 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Programació de la Temporada de Teatre d'Andorra la Vella.


Exposicions

Exposició 'LA BELLESA INHÒSPITA'

Dijous 9 de novembre del 2023 - Dissabte 9 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

Aquesta exposició és un recull de fotografies que Laura Gálvez Rhein va fer participant en el projecte "Traspasant l'objectiu", impulsat per la Fundació Setba. La Fundació Setba és una entitat que treballa des del 2009 per contribuir a la transformació social a través de projectes culturals adreçats a col·lectius en risc d'exclusió. Des del 2020 fins al juliol de 2023, sota el títol "Traspassant l'objectiu" s'han dut a terme diferents tallers de fotografia en dos centres penitenciaris catalans, Brians i Wad-Ras. En total hi han participat 131 dones. S'han realitzat 70 sessions i 105 hores de formació, resultant en més de 20.000 fotografies preses. La Fundació va contractar la Laura com a fotògrafa documentalista. Gálvez-Rhein té un ull fotogràfic innegable, és capaç de trobar bellesa fins i tot en els racons més inesperats, com els entorns hostils d'una presó. A les seves fotografies d'aquesta exposició, les dones internes no apareixen físicament, ja que no és necessari perquè els espais i els objectes parlen per elles.


+Cultura

Sabors d'Advent / Un Nadal Rocambolesc a Escaldes-Engordany

Diumenge 1 d'octubre del 2023 - Diumenge 10 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Rocambolesc: adj. [LC] Ple de peripècies extraordinàries i inversemblants.

Sabors d’Advent

Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h, al Parc de la Mola.

Paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal i un concert cada dia a les 18 h: 1/12  Sweet Victoria, 2/12 Duet Sax, 3/12 The Royal Five, 4/12 Ingrid Martínez & Oscar León i Jonaina Salvador i Sergio Vicente, 5/12 Kic Barroc & Bru Ferri, 6/12 Cor Rock, 7/12 Kim the Mowgli, 8/12 Vibrand Trio, 9/12 Odara Trio 10/12 Swing Girls Christmas 

Tallers infantils 7/12 Carta pel Pare Noel de purpurina i colors! i 8/12 Crea el teu ninot de neuDe 17.30 a 19 h (Sense reserva prèvia ni interrupció.)


Conferències

Projecte Caldes - Cicle "Immersions en la història d’Escaldes-Engordany"

Dilluns 27 de novembre del 2023 - Dilluns 11 de desembre del 2023, Escaldes-Engordany

 

Cicle que ens apropa a la història de tres ponts de pedra d’Escaldes-Engordany: el pont de la Tosca, el pont d’Engordany i el pont dels Escalls. Com són i en quin moment es van construir aquestes infraestructures utilitzades encara avui.

Conferència: 'Els ponts de pedra d'Escaldes-Engordany', a càrrec de David Mas, historiador

Dilluns 27 de novembre a les 18 hores al CAEE

Es donaran a conèixer les dades històriques i els detalls de la construcció del pont d’Engordany, de la Tosca i dels Escalls, així com d’alguns elements que els envolten i contextualitzen: l’antic camí ral, del qual formaven part; el primer projecte de carretera; la fàbrica de mantes instal·lada prop del pont de la Tosca; i els hotels que oferien aigües termals als primers turistes.

 Itinerari històric teatralitzat: 'De pont a pont' 

Dissabte 9 de desembre a les 11 hores i a les 12.30 hores. Reserves a comunicacio@e-e.ad

El projecte ‘De pont a pont’ té per objectiu divulgar el coneixement sobre tres dels ponts de pedra presents a la parròquia d’Escaldes-Engordany: el pont de la Tosca, el pont d’Engordany i el pont dels Escalls.

Recerca històrica: David Mas, Guió: Albert Roig, Teatralització: L’Animal Escola de Teatre

Reportatges sobre l’Andorra dels anys 1930

Dilluns 11 de desembre a les 18 hores al CAEE

La ruta teatralitzada que té com a eix central els ponts de pedra de la parròquia d’Escaldes-Engordany es situa en els anys trenta del segle XX. Per contextualitzar-ho i permetre  conèixer com eren les Valls d’Andorra i Escaldes-Engordany en aquell moment es projectaran i comentaran dos reportatges de l’època: un d’espanyol, “La república más pequeña del mundo”, i un de francès, “Andorra 1936”. Ambdós en ofereixen imatges en moviment de com era el país en l’instant en què tot just s’iniciava el procés de modernització.


Cursos i tallers

Taller creatiu per connectar amb valors i emocions

Dilluns 16 d'octubre del 2023 - Dilluns 11 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Un taller per fer esclatar la vostra creativitat. Una experiència visual i tàctil per experimentar amb colors i saber quin o quins colors van amb la persona.

També una formació i reflexió per trobar els valors de cadascú i les emocions que ens evoquen els colors, i relacionar-ho tot amb els colors personalitzats de cada un dels participants, per finalment plasmar tot aquest aprenentatge creatiu en un cabàs que cada un transformarà de manera lliure i se l’emportarà a casa.

Aquest taller ajudarà a cultivar la creativitat i a augmentar l’autoestima, tan perjudicada en els adults amb TDAH.

Taller de 3 sessions de 2 hores cada una:16/10/2023, de 20 a 22 h13/11/2023, de 20 a 22 h11/12/2023, de 20 a 22 h

 


Exposicions

Exposició fotogràfica 'Integrats'

Dilluns 4 de desembre del 2023 - Dijous 14 de desembre del 2023, Encamp

 

El Grup de Folklore Casa de Portugal, amb la col·laboració del Comú d'Encamp, presenta l'exposició fotogràfica 'Integrats', un recull de 14 instantànies fetes en indrets emblemàtics de les set parròquies.Les 14 imatges exposades estan fetes per la fotògrafa Mireia Medeiros Carvalho i integren el vestit tradicional de la regió nord de Portugal dins el patrimoni arquitectònic del Principat d'Andorra, adequant la vestimenta a cada una de les escenes recreades en l'espai que el patrimoni andorrà hi proporciona. En l'exposició es mostren dos espais de cada parròquia, destacant els coneguts i no tan coneguts pels ciutadans i els visitants.

El treball fotogràfic s'acompanya també d'un documental amb producció i arranjaments musicals a càrrec de Marc Medeiros Carvalho, que recopila fragments de vídeos realitzats durant les sessions fotogràfiques i testimonis de personalitats de les set parròquies que han volgut donar el seu punt de vista sobre aquest treball cultural i integrador. 

Aquesta iniciativa sorgeix del conjunt d'activitats culturals programades pel Grup Folklore Casa de Portugal amb motiu de la celebració del 25è aniversari de l'entitat. La trajectòria del grup ha portat els membres a difondre el patrimoni andorrà alhora que comparteixen les seves tradicions, sense perdre les arrels, la identitat i mantenint i promocionant la cultura popular dels seus avantpassats. 


Exposicions

EXPOSICIÓ "METAREALISME, MÉS ENLLÀ DE LA REALITAT", DE JAVIER MEDINA

Dijous 16 de novembre del 2023 - Divendres 15 de desembre del 2023, Canillo

 

Exposició de pintures a l’oli de mig i gran format.

El projecte, difusió del metarrealisme, és un nou llenguatge pictòric creat per l’autor. Per tant, l’estil no es pot definir, no hi ha antecedents pictòrics en metarealisme, és un llenguatge pioner.

Javier Medina va estudiar arts plàstiques al Studio Arjona (a Madrid). Després d’anys pintant figuració i realisme va fer un viatge a la selva Veneçolana, va viure un temps allà en una “cabaña” en plena naturalesa. En tornar a Espanya va deixar la figuració i es va iniciar en el metarealisme.

Ha fet exposicions a galeries i fires internacionals en diferents llocs i països: Madrid, Barcelona, Mallorca, Valencia, La Palma, París, Berlín, Caracas, Bogotà i Miami.  


Exposicions

'Pixelkhrôm', exposició col·lectiva alumnes Escola d'Art d'Andorra la Vella

Dimecres 29 de novembre del 2023 - Dijous 21 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Inauguració, el 29 de novembre, a les 19 h, al Centre Cultural La Llacuna.El projecte artístic 'Pixelkhrôm' arrenca de l'exposició temporal que ens ofereix el museu andorrà Khrôma, l'univers emocional del color, un viatge cromàtic que desvela la nostra percepció sensitiva.


+Cultura

Escapeland - El mag taxidermista

Dilluns 25 de setembre del 2023 - Diumenge 31 de desembre del 2023, Ordino

 

Fa uns anys a Ordino hi vivia el misteriós il·lusionista Pau Xavierm que també era taxidermista de professió. Un bon dia va desaparèixer sense deixar rastre, i amb ell, un valuós secret que va quedar amagat pels carrers d'Ordino. Us atreviu a resoldre el misteri?


+Cultura

Visites a la fàbrica de xocolata Xocland

Dilluns 12 de juny del 2023 - Diumenge 31 de desembre del 2023, La Massana

 

La primera fàbrica de xocolata d’Andorra és a la Massana, on es donen les millors condicions per fer-la: un clima generalment fred i sec de muntanya que ens permet produir una xocolata intensa i pura amb ingredients 100 % naturals.A Xocland ens ocupem del procés integral de fabricació de la xocolata: seleccionem les millors faves de cacau del món i les processem amb una tecnologia d’avantguarda per produir xocolates i bombons frescos, de qualitat excepcional. Tot fet al Principat.


+Cultura

Els Tamarros -  La Lau

Dissabte 1 de juliol del 2023 - Diumenge 31 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

Activa't i busca els Tamrros, en família i/o amics!Demana el teu llibret a qualsevol oficina de turisme del país i aconsegueix un premi quan hagis trobat els 7 Tamarros.


+Cultura

Miradors

Dissabte 1 de juliol del 2023 - Diumenge 31 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

Vine a gaudir de les fantàstics vistes panòramiques que t'ofereixen els nostres miradors així com unes postes de sol espectaculars:Coll de la Plana, CS -131, km7Solanes de la Peguera, CS - 131, km 8Camp Ramonet, CS - 130 km, 17Riu Runner, CS - 130 km, 8,7Sant Serni de Nagol, CS - 120, km 2,8Canòlich, CS - 600, km 4Coll de Jou, CS - 140, km3Prats Gavatx, CG 6, km 5-6


+Cultura

Escapeland - El Repte dels personatges il·lustres

Dissabte 1 de juliol del 2023 - Diumenge 31 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

Descobreix alguns dels personatges il·lustres de la vila en família o amb els amics.Pots adquirir el joc al teu allotjament o bé a l'Oficina de Turisme de la plaça Laurèdia per 20 € i gaudeix del talent amb tot el que aprendràs.


+Cultura

Itinerari turístic la Rabassa - la Peguera

Dissabte 1 de juliol del 2023 - Diumenge 31 de desembre del 2023, Sant Julià de Lòria

 

Els 20 quilòmetres que componen aquest itinerari turístic són possiblement els més màgics del país. I no fem broma.T'animes a conèixer els abundants indrets que amaga aquesta ruta?Doncs, som-hi!


+Cultura

“El ciclista darrere la pista”

Dimecres 21 de desembre del 2022 - Diumenge 31 de desembre del 2023, Andorra la Vella

 

Aquestes festes vine a jugar al Bici Lab Andorra!

El Nadal és un temps per estar en família, des del Bici Lab Andorra us proposem una activitat familiar per a passar temps de qualitat amb els més petits de la casa, tot descobrint, de forma divertida i didàctica el museu.

Us hem preparat el joc de preguntes “El ciclista darrere la pista” perquè descobriu jugant l’evolució d’aquest giny al llarg dels seus dos-cents anys d’història, buscant entre la col·lecció les bicicletes que us ajudaran a resoldre els diferents enigmes.

L’activitat es posarà en marxa el dimecres 21 de desembre, està pensada per jugar en família i recomanada per a infants de 6 a 12 anys, així com adaptada a català, castellà, francès i anglès, per a què el màxim nombre de famílies en puguin gaudir. El preu de l’activitat està inclòs dins de la tarifa de visita de l’exposició permanent.

Ús animem a venir al Bici Lab Andorra, a partir de dimecres vinent  i esdevenir un “ciclista darrere la pista”.

 


+Cultura

ESTELÀRIUM · Un Nadal d'una altra galàxia

Divendres 1 de desembre del 2023 - Divendres 5 de gener del 2024, La Massana

 

Planetari, concerts, tallers, espectacles ... el Nadal arriba a la Massana!     Premeu AQUÍ per veure tota la programació de Nadal a la Massana.


Festes i tradicions

Nadal és a Andorra la Vella

Divendres 24 de novembre del 2023 - Dissabte 6 de gener del 2024, Andorra la Vella

 

Andorra la Vella es transforma des de final de novembre i fins a principi de gener en un Poblet de Nadal amb activitats, espectacles itinerants de gran format, decoracions màgiques i propostes engrescadores per a tots. Viu-les amb nosaltres... perquè Nadal és Andorra la Vella!


Festes i tradicions

Nadal és a Andorra la Vella: Magic selfies

Divendres 24 de novembre del 2023 - Dissabte 6 de gener del 2024, Andorra la Vella

 

Els carrers d’Andorra la Vella ens descobriran indrets entranyables i escenaris nadalencs per fer-te una foto i compartir-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #andorralavellanadal:El pessebre d’Andorra la Vella(carrer Príncep Benlloch, 3)El bosc animat(plaça Rebés)L’oficina màgica de correusi la pluja de regals(plaça Guillemó)Les rodes màgiques de Bici Lab(carrer del Consell General)Les lletres nadalenques(av. Meritxell / Creu Grossa)Les boles de neu(plaça del Poble)El museu selfie de Nadal(av. Meritxell,10)La gran fàbrica de regals(av. Meritxell,10)Un Nadal sobre rodes(av. Meritxell, 10)L'arbre de Nadal(plaça de la Rotonda)L’osset de peluix i l’arbre màgic(av. Meritxell, 112)La petita botiga de joguines(passatge Europa)

 


Exposicions

'La Vuelta'

Dimarts 1 d'agost del 2023 - Dissabte 6 de gener del 2024, Andorra la Vella

 

Una exposició temporal per donar a conèixer les estratègies i les situacions de carrera que es donen en el ciclisme, tot posant-nos en la pell d’un ciclista que està recorrent les 21 etapes que conformen aquesta gran volta. Un viatge des de l’etapa pròleg fins al podi final.

L’exposició compta amb bicicletes, cascos i mallots, de ciclistes reconeguts internacionalment com Laurant Jalabert, Joaquím ‘Purito’ Rodríguez i Remco Evenepoel.


+Cultura

Un Nadal Rocambolesc a Escaldes-Engordany

Divendres 24 de novembre del 2023 - Diumenge 7 de gener del 2024, Escaldes-Engordany

 

Rocambolesc: adj. [LC] Ple de peripècies extraordinàries i inversemblants.

A partir del divendres 24 de novembre, endinsa’t en la màgia de Nadal amb les llums a les places, les melodies ressonant pels carrers i les aromes a xocolata desfeta...

Cada vespre a les 17.30 h s’encenen les llums de Nadal d’Escaldes-Engordany, descobreix tots els racons il·luminats!Divendres 24 de novembre

18h. Encesa de les llums de Nadal

Espectacle itinerant Pailletes de Noel, del Carrer de la Unió fins la plaça Coprínceps.

18.15 h Concert amb The Velvet Candles. Quartet vocal amb nadales i gòspel, a la plaça Coprínceps. Simultàniament xocolata desfeta, vi calent i galetes de gingebre per a tothom!De l’1 al 10 desembreSabors d’Advent

Obertura del mercat cada dia de 17 a 20 h al Parc de la Mola.

Paradetes de menjar d’hivern, artesans, objectes de regal i decoració de Nadal i un concert cada dia a les 18 h: 1/12  Sweet Victoria, 2/12 Duet Sax, 3/12 The Royal Five, 4/12 Ingrid Martínez & Oscar León i Jonaina Salvador i Sergio Vicente, 5/12 Kic Barroc & Bru Ferri, 6/12 Cor Rock, 7/12 Kim the Mowgli, 8/12 Vibrand Trio, 9/12 Odara Trio 10/12 Swing Girls Christmas 

Tallers infantils 7/12 Carta pel Pare Noel de purpurina i colors! i 8/12 Crea el teu ninot de neuDe 17.30 a 19 h (Sense reserva prèvia ni interrupció.)

Dissabte 2 de desembreContacontes d’AdventA les 11.30 h i a les 17 h a la  Biblioteca - Espai Petits Lectors. Reserves al 802256 o biblioinfantil@e-e.ad

Concert Gospel: B. B. King Spiritual by Chicago Mass Choir.

A les 21.30 h a la Sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany

Gira Grans del Gospel. Un sentit homenatge al rei del blues i una llegenda de la música popular americana.

Entrades: 10 € a la venda AQUÍ 

Dimecres 6 de desembre

Espectacle de carrer Suplement Chantilly,Ronda de postres amb carro musical ple de pastissos i bombons. Un himne a la gormanderia.

A les 18 h itinerant per l’av. Carlemany.

Dissabte 9 de desembre

Espectacle l’Avet Feliç.

Espectacle de titelles, musical, de temàtica nadalenca. Per públic infantil i familiar.

A les 17 h a la Sala d’Actes del Comú d’Escaldes-Engordany

Entrada gratuïta AQUÍ

Del 21 al 23 de desembre

Pessebre Vivent

Un homenatge a tots els Pessebres Vivents.Sessions els dies 22 i 23 de desembre. Sala Prat del Roure d’Escaldes-EngordanyEntrades: 3 € a la venda a www.e-e.ad

Dimecres 4 de gener del 2024

Anunci del Patge Reial

El Patge Reial anunciarà l’arribada de Ses Majestats, en un recorregut conjunt pels carrers d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Itinerant a partir de les 18.30h 

Dijous 5 de gener del 2024

Recollida de cartes del Patge Reial

El Carter Reial recollirà les cartes de la mainada a la plaça Coprínceps a les 12 h.

Cavalcada dels Reis d’Orient

Iniciaran el seguici reial pels carrers d’Andorra la Vella i fins a Escaldes-Engordany a les 18.30 h


Exposicions

'KHRÔMA. L’univers emocional del color'  

Divendres 10 de febrer del 2023 - Diumenge 7 de gener del 2024, Escaldes-Engordany

 

El Museu Carmen Thyssen Andorra acull la seva setena mostra titulada ‘KHRÔMA. L’univers emocional del color’, una exposició que pretén aprofundir en la importància particular de cada color i com aquesta apreciació pot variar d’una persona a l’altra.

Els colors s’han associat històricament a estats anímics, així com a situacions molt concretes. Més enllà de l’aspecte purament artístic, KHRÔMA es concentra en l’estudi de les sensacions i convida cada visitant a convertir-se en l’element clau del missatge emocional que serà transmès al llarg de la visita.

Aquest viatge cromàtic, que il·lustra 34 obres de 35 artistes del segle XIX fins a l’art pop i contemporani, es centra en sis grups de colors, cadascun dels quals recrea una història monocroma, donant finalment lloc a una policromia general que encarna els vincles entre totes les obres presentades. Enguany, el públic podrà admirar una de les obres del cèlebre artista rus Wassily Kandinsky i, al seu costat, a molts altres creadors procedents de tot el món.

La mostra es podrà visitar a la planta baixa de l’antic hostal Valira del 10 de febrer de 2023 al 7 de gener de 2024.

TARIFES (AMB ÀUDIO-GUIA INCLOSA)

Entrada general: 9 €Tarifa reduïda (de 18 a 30 anys, +65 anys i clients de Crèdit Andorrà): 5 €Entrada gratuïta: -18 anys

 

NOTA: Últim accés a sala 30 min. abans del tancament.

 

 


Exposicions

“encara els llibres”, de l’artista Agusti Puig

Dijous 23 de novembre del 2023 - Divendres 12 de gener del 2024, Escaldes-Engordany

 

L'artista va exposar a Andorra a la galeria d’art Carmen Torrallardona l'any 2002, galeria que jo vaig dirigir en tant que directora artística del 1998 al 2009. En aquesta ocasió, i contràriament al que va presentar aleshores, mostra quadres a gran escala. L’exposició es compon de 9 peces de gran format en colors terrosos, blancs i negres que esdevenen espais de reflexió sobre l'essència de la vida i un retorn als seus orígens més primitius i a la seva gestualitat més brutalista. Agustí Puig exposa a la galeria Franklin Bowles de Nova York i San Francisco, també a Alemanya, Anglaterra, Xina i Japó.


Exposicions

Exposició fotogràfica "Efímer"

Dimecres 29 de novembre del 2023 - Dimecres 31 de gener del 2024, Escaldes-Engordany

 

L'exposició recull una mostra de fotografies que exploren el procés d'enderroc i buidatge de dos edificis emblemàtics: la Plaça de Braus i Sud Ràdio.


Exposicions

“ORLAN: El cos com a manifest”

Dimecres 22 de novembre del 2023 - Diumenge 11 de febrer del 2024, Andorra la Vella

 

L’exposició “ORLAN: El cos com a manifest” s’ha plantejat com una retrospectiva concentrada d’una de les artistes més internacionals de la història de l’art contemporani: ORLAN. El cos és sempre per a l’artista un manifest i, alhora, un pretext per posar en relleu un món en el qual les desigualtats són massa sovint la pedra de toc del funcionament quotidià. La dona i el seu paper en la societat, la dona i el seu paper en el món de l’art són claus per entendre el discurs d’aquesta artista transdisciplinària. Una creadora que ha emprat tota mena de suports i tècniques per expressar-se i que, fins i tot, ha arribat a emprar el seu propi cos com a recurs artístic, intervenint-hi amb cirurgia plàstica. Aquesta vessant potser és la més mediàtica i coneguda, malgrat que ORLAN és un univers màgic i obert. Sempre amb un esperit a contracorrent del discurs imperant i qüestionant les posicions d’allò políticament correcte.La mostra que es podrà veure a la Sala d’exposicions del Govern presentarà alguns dels temes i dels formats que la reconeguda artista francesa ha treballat al llarg de la seva trajectòria. S’hi podran veure obres destacades dels seus inicis, com ara 'ORLAN accouchant… d’elle m’aime' (ORLAN dona a llum a si mateixa); vídeos de les performances més icòniques que l’han situat com una de les artistes més polèmiques i reivindicatives de la seva generació, com ara 'Le baiser de l’artiste' (El petó de l’artista); i la sèrie més recent que ha produït, 'Les dones que ploren estan enfadades', un seguit d’hibridacions basades en els quadres de Pablo Picasso que representen 'Dora Maar plorant', un particular “homenatge” d’ORLAN a l’artista espanyol en l’any en què es commemoren els 50 anys de la seva mort.Inauguració: Dimecres 22, a les 19 h.

 


Exposicions

L'obra de l'artista Maïs Jorba arriba a Andorra

Dijous 30 de novembre del 2023 - Diumenge 18 de febrer del 2024, Andorra la Vella

 

La mostra s'ha organitzat en el marc de l'aniversari de la Declaració dels drets humans. 

A partir del 30 de novembre, l'obra de l'artista Maïs Jorba es podrà veure en una mostra organitzada per l'Ambaixada d'Espanya a Andorra a la seva sala d'exposicions, un acte que coincideix amb el 75 aniversari de la declaració dels drets humans.

Maïs Jorba, coneguda per la seva capacitat per transmetre emocions i provocar reflexions a través de les seves escultures, ha creat una col·lecció única que destaca la importància de la dignitat humana i la igualtat. Aquesta exposició reuneix treballs de Maïs anteriors contraposats amb obres més contemporànies, realitzades durant el temps de la pandèmia i posteriorment a la crisi sanitària. Per poder crear aquesta relació, Maïs treballa amb la proximitat en les emocions i sentiments durant aquests dos moments.

L'obra de Maïs Jorba es el resultat de les vivències i emocions del seu entorn, una reflexió sobre la violència de gènere, agressions, supervivència, i reflexions sobre la vida i la fragilitat de les persones. Tot això fa que la seva creativitat encaixi molt bé amb la defensa dels drets humans. La seva obra convida a reflexionar els desafiaments pendents dels valors dels dret humans. 

Amb motiu de l'exposició, també s’instal·larà al Parc Central de la capital l'escultura "Metropolis", formada per quatre torres, la més alta de les quals fa tres metre i mig d'alçada.

L’obra de Maïs, s'ha enfocat cap al món de l'escultura i les instal·lacions conceptuals i de gènere. L’obra material, amb la contundència del ferro, amb la barreja de robes i bronzes, ens dona evidencia el dolor humà. Centrant-se en uns temes determinats s’acosta al centre mateix del que som. Deixa de banda les "grans idees" i, per dir-ho com ho fa Jordi Carrió, clava les ungles en la matèria més dura per deixar-ne un senyal. El senyal de la vida. Una artista en constant evolució. Les seves vivències, dolor, alegria, es veuen reflectides en cada moment de la seva trajectòria artística i, per tant, a les seves obres.

Aquesta exposició visualitza les paraules d'Eleonor Rooselvelt quan deia que “després de tot, on comencen els drets humans universals? En llocs petits, a prop de casa -tan a prop i tan petits que no es poden veure a cap mapa del món […] Llevat que aquests drets hi tinguin significat, tenen poc significat a qualsevol lloc”.

 


Exposicions

Exposició temporal: 'Refugiats. Andorra, país d'acollida'                            

Divendres 16 de juny del 2023 - Dissabte 16 de març del 2024, Ordino

 

La mostra vol retre homenatge a tots els refugiats que han passat pel Principat d’Andorra, i plantejar una reflexió sobre el moment actual.

Horaris: Dissabte de 10 a 14 i de 15 a 19 hDiumenge de 10 a 14 horesJuliol, agost i fins al 17 de setembre: de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 15 a 19 h, diumenge de 10 a 14 h      


Conferències

Cicle de xerrades “PER AMOR A L’ART”

Dimecres 18 d'octubre del 2023 - Dimarts 14 de maig del 2024, Escaldes-Engordany

 

Per amor a l’art és un espai de xerrades obert a tothom, especialment a les persones que vulguin atansar-se al món de l’art en un ambient distès.

Ou mama! Dimecres 18 d’octubre del 2023A càrrec de Txell Díaz Sànchez, historiadora de l'art, actriu, directora de teatre i mare

La maternitat ha estat àmpliament representada en l'art, des de les dolces mares lactants renaixentistes, a les monstruoses mares com Medea. Però sortint de les representacions més canòniques i patriarcals, què trobem? Com representem les dones i la maternitat amb tots els múltiples sentiments contradictoris i complexos que sorgeixen al ser mare.

La màscara: del xaman a InstagramDimecres 21 de febrer del 2024A càrrec d’Aurora Baena Garròs, historiadora de l’artL’ocultació del rostre a través de dispositius físics o virtuals ha acompanyat a la humanitat des dels orígens. Analitzarem què amaga i què ensenya la màscara en diverses cultures i com el món virtual contemporani n’ha adaptat el seu ús.

L’espiritisme al segle XIX i la seva influència en l’artDimecres 17 d’abril del 2024A càrrec d’Alicia Luño Laguéns, màster en gestió cultural i artista

Al segle XIX va sorgir una onada d'espiritisme en la qual s’organitzaven sessions d’hipnosi, parapsicologia i endevinació conduïdes per mèdiums. Les arts van començar a nodrir-se d’aquestes noves corrents relacionades amb el “més enllà” i la contracultura ocultista, com el simbolisme, el surrealisme i l’abstracció. 

L'artista fa l'art, però qui fa a l'artista?La contribució de les noves professions del mercat de l'art dels segles XIX i XX a l’èxit de les avantguardesDimarts 14 de maig del 2024A càrrec de Charline Bony, historiadora de l’art

Si esmentem a Ambroise Vollard, Gertrude Stein, Leo Castelli o Paul Rosenberg, esdevenen probablement figures menys evocadores que els noms de Picasso, Chagall o Valadon. No obstant això, és en part gràcies a ells que els grans artistes dels segles XIX i XX s’han convertit en llegendes. Marxants, galeristes, mecenes o grans col·leccionistes, quina influència van tenir en la producció artística? I en els artistes?


+Cultura

'EL SOMNI DE DON GUILLEM'. Una experiència màgica amb hologrames que ens fa reviure la història del país

Dilluns 23 de gener del 2023 - Divendres 31 de maig del 2024, Ordino

 

Don Guillem et convida a recordar la seva intensa vida; la relació amb el carlisme, la seva activitat com a síndic de les Valls d’Andorra, el seu paper com a promotor de la Nova Reforma i la passió dels seus dos matrimonis, en una experiència màgica amb hologrames que ens fa reviure la història del país.

El somni de Don Guillem és una experiència multisensorial que combina objectes tangibles, tecnologia i l’espai real per transportar-nos al temps del baró, a l’Andorra del final del segle xix, al capvespre d’una família poderosa, entre els murs d’una residència estival que encara conserva els records d’una nissaga que va viure entre luxes i capricis allunyats de la realitat andorrana.

Recordant el passat amb tecnologies del present per a una visita diferent a la Casa d’Areny-Plandolit.

TARIFES

-        Entrada individual: 7 € (inclou servei d’audioguies, visita a la Casa d’Areny-Plandolit, Museu Postal i exposició de l’Era del Raser i sistema immersiu).

-        Entrada reduïda: 3,50 € (grups de més de 10 persones, més grans de 65 anys, estudiants estrangers).

-        Entrada gratuïta (menors de 10 anys, targeta magna, carnet jove, carnet ICOM i d’Icomos, persones amb discapacitat, primer i tercer dissabtes del mes per als residents del país, les escoles i els estudiants nacionals, els serveis socials i el Club Piolet).

-        Visita guiada: suplement d’1,50 € per persona i amb reserva prèvia.

HORARIS

Maig-octubre de les 10 a les 14 h i de les 15 a les 18 h. Diumenges de 10 a 14 h. Diumenges tarda i dilluns tancat.

Novembre-abril de les 10 a les 14 h i de les 15 a les 18 h. Diumenges i dilluns tancat.

Consulteu els festius i les ampliacions d’horàries a: www.museus.ad.


Lletres

Club de Lectura de les Valls del Nord 2023/2024

Dimecres 4 d'octubre del 2023 - Dimecres 5 de juny del 2024, Ordino, La Massana

 

Club de Lectura de les Valls del Nord 2023-2024: 04/10 - Ordino 08/11 - La Massana 06/12 - Ordino 10/01 - La Massana 07/02 - Ordino 06/03 - La Massana 10/04 - Ordino 08/05 - La Massana 05/06 - Ordino    


Cursos i tallers

Taller d’iniciació a la dansa del ventre

Dimecres 6 de setembre del 2023 - Dimecres 24 de juliol del 2024, Andorra la Vella

 

La dansa del ventre és una dansa perfecta per a les dones de totes les edats, ja que tonifica el sòl pelvià, potencia la feminitat i millora l’autoestima i l’autoacceptació. Vine a provar-ho i enamora’t! (La classe de prova és gratuïta.)Les classes s'impartiran al carrer Ciutat de Valls, 25, d'Andorra la Vella.


Compartir via

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte