Diari digital d'Andorra Bondia

31/Maig/2023

imatge de marc
Baixada del Molí, 5
Marc Segalés
Periodista
Posar en valor el patrimoni

El síndic general defensava ahir, no gaire lluny d’aquest espai, la necessitat de transformar Casa de la Vall en un museu del segle XXI i convertir-la en un espai que, més enllà d’acollir les sessions parlamentàries tradicionals, serveixi també per “explicar el relat d’Andorra i explicar Andorra”.

Comentaris: 0
imatge de AGrebennikova
Plaça del poble
Alexandra Grebennikova
Escriptora
La investigadora incomprensible

Se’m fa estrany pensar que no recordo quants cops s’ha acabat el meu món. La foscor més impenetrable i recent és la de la guerra. No la comparo amb res; tots els desastres anteriors es van quedar petits i insignificants. En totes les desgràcies d’abans hi havia una llum, una esperança. Avui, no sé quina seria. La pau queda lluny, i la reconstrucció dels vells lligams mai no s’ha vist més improbable. I tanmateix...

Comentaris: 0
imatge de Climent Miró
El Gong
Climent Miró
Historiador
Les andorranes de Gósol

El Pas dels Gosolans (2.425 metres) travessa la Serra del Cadí unint la Cerdanya i el Berguedà, o Montellà, i com bé el seu nom indica, la població de Gósol, la qual amb Saldes semblen guardar les dues puixants agulles calcàries del Pedraforca.
El Pas dels Gosolans se situa a l’est dels escarpats canalons de la serra Cabirolera, on el Cadí amanseix el seu relleu amb noms de ressò poètic, com Comabona i Tancalaporta, tots cap a l’est, camí del Moixeró.

Comentaris: 0

30/Maig/2023

imatge de JBartumeu
Plaça del poble
Jaume Bartumeu
President Progressistes - SDP
L’edat dels polítics

Fa un parell d’anys, i de fet amb més força en la campanya electoral de les darreres eleccions generals, ha arribat a Andorra el que a França es va denominar jeunisme i que podríem definir com edatisme.
Al capdavall aquesta qüestió es planteja també als països del nostre entorn.
L’edatisme s’ha convertit en un factor que condiciona la política.
Lluís Foix escrivia a La Vanguardia del 3 d’agost de l’any passat que havia trobat una definició d’edatisme que diu que “es refereix a la

Comentaris: 0
imatge de Marià Cerqueda
El Gong
Marià Cerqueda
Badaire
L’encaixada

Temps era temps una bona encaixada servia per a segellar un tracte. La paraula donada anava a missa i aquest acte, en aparença senzill,  n’era la confirmació.  Notaris i advocats podrien donar fe de la quantitat de litigis que, amb el temps, han comportat aquest acte de bona fe, de confiança. La paraula ha perdut prestigi i, tot i que potser es conserva, tothom es cuida prou que el que s’ha negociat estigui correctament documentat.  Desconec, però, si la pandèmia va disminuir les encaixades de negocis.

Comentaris: 0
imatge de mpadin
Baixada del Molí, 5
Maria Pilar Adín
Periodista
Des de la base s’aprèn a construir

Em va cridar l’atenció fa uns dies que més d’un terç dels aspirants a mestre a Catalunya suspenguessin la prova d’aptitud. I més quan segons deien alguns les preguntes eren “de sentit comú”. El cert és que segons explica el departament d’Ensenyament a Catalunya en aquests exàmens es tracta de valorar en els futurs aspirants a mestre la competència comunicativa i el raonament crític i la competència logicomatemàtica.

Comentaris: 0

26/Maig/2023

imatge de Quim Valera
Plaça del poble
Quim Valera
Historiador i divulgador del Patrimoni
El retorn de l’ossa

La primavera és el gran moment anual de renaixença. L’ocàs del cicle hivernal dona pas a l’eclosió de la natura, el ressorgiment de la vida, que romania adormida, des de finals de la tardor. El Pirineu mostra en aquesta època l’inici del seu període de plenitud que culminarà a finals d’estiu.

Comentaris: 1
imatge de Ludmilla Lacueva Canut
El Gong
Ludmilla Lacueva Canut
Escriptora
Malfactors del segle XIX

Les muntanyes andorranes, segons el període, han estat concorregudes per malfactors. Així ho explica el veguer francès Charles Romeu el 1889. Demana al seu batlle, Pere Tomàs, que li doni més informació sobre la presència de malfactors al port de Soldeu. Sembla que tres homes han parat als viatgers amenaçant-los de mort i robant-los les pertinences.
El veguer mana al seu batlle que doni ordres immediatament al capità de Canillo perquè organitzi sense demora una vigilància activa en aquells paratges.

Comentaris: 0
imatge de andresluengo
Baixada del Molí, 5
Andrés Luengo
Periodista
És que tu no tens matriu

Avui toca batalleta. Era el 1988, mare meva, i estrenaven La última tentación de Cristo. Quan li vaig dir que tenia la intenció d’anar-la a veure, el numerari de l’Opus Dei que a l’època tenia assignat em va estar suplicant tota la setmana que no ho fes. Aquella insistència em deixava perplex i incitava encara més la meva curiositat. Què devia ser allò que tant volien evitar que veiés?

Comentaris: 1

25/Maig/2023

imatge de Víctor Duaso
Baixada del Molí, 5
Víctor Duaso
Periodista
Desconeguts convertits en coneguts

Sinan Bakis. Qui el coneixia? El van fitxar a última hora del mercat. Davanter turcalemany de 28 anys, es va iniciar a les categories inferiors del Bayer Leverkusen i va arribar fins als juvenils, però mai va fer el salt al primer equip. Va emigrar cap a Turquia per jugar al Kayserispor i després al Bursaspor. Deixa el seu país per anar a Àustria per militar a l’Admira Wacker. Marca 17 gols en 55 partits. D’allà se’n va a Holanda per jugar a l’Heracles Almelo. A l’Eredivisie, l’últim any va marcar 6 gols en 31 partits.

Comentaris: 0
imatge de Mlopez
Plaça del poble
Meritxell López
Consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata
Perspectiva de gènere a totes les àrees

El març de l’any passat el Consell General va aprovar la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. Un dels seus pilars fonamentals és el de la garantia d’accés al món laboral en igualtat de condicions per a totes les persones, sense discriminació de gènere.

Comentaris: 0
imatge de Carles Sánchez
El Gong
Carles Sánchez
Estudis Literaris
Disfòria

La disfòria és un terme d’ús psiquiàtric i psicològic que indica un desajustament en el propi subjecte. Si acudim al diccionari: “Trastorn de l’humor que es caracteritza per la depressió, un malestar físic o psíquic i un sentiment general d’insatisfacció d’un mateix”. Com tots els conceptes provinents de la medicina en totes les seves branques, la disfòria té una història i una raó de ser, fruit de l’evolució dels camps en què aquesta paraula s’utilitza.

Comentaris: 0

24/Maig/2023

imatge de Alba Doral
Baixada del Molí, 5
Alba Doral
Periodista
El Nadal, les rebaixes i les eleccions

Un bon dia et despertes i ha canviat la fesomia de la teva ciutat. Està ornamentada, empaperada, coberta de reclams. Si no es tracta d’aquest Nadal que cada cop s’avança des de la tardor, deu ser que és temps d’eleccions. O de campanya de rebaixes. Més o menys, ben pensat, ve a ser el mateix.

Comentaris: 0
imatge de JPeruga
Plaça del poble
Joan Peruga
Historiador i novel.lista
Terror al supermercat

Duu els cabells negres recollits en una cua que se li mou rítmicament cada cop que passa un producte pel lector del codi de barres. Les grans ulleres de secretària li donen un toc sofisticat. Ha estat sempre molt amable amb ell. Durant la pandèmia, darrere la mascareta, li recordava que l’establiment tenia un servei a domicili per si no volia exposar-se a un possible contagi. Quan l’altre dia la va atalaiar des de la distància, el Josep va posar-se a la filera de la seva caixa i va comprovar amb satisfacció que duia el carretó ple a vessar. “Bon dia!

Comentaris: 0
imatge de Manel Gibert
El Gong
Manel Gibert
Filòsof i escriptor
La guerra

Qualsevol enfrontament armat és producte d’un fracàs. Els intents de solucionar pacíficament un conflicte han fallat. L’única opció és defensar-se d’una agressió. La megalomania, l’odi infundat, l’adhesió a un règim… anul·len consideracions alternatives. La retòrica bèl·lica emmascara els motius reals d’un atac. Factors que es donen a la guerra que el psicòpata Putin i el seu pervers entorn han provocat.

Comentaris: 0
imatge de Greg Coonen
Tribuna
Greg Coonen
Periodista i novel·lista
Joc, set i partit, Sr. Medvédev?

Als refugiats ucraïnesos no els va fer gràcia la caseta russa a la plaça de les Arcades.

Comentaris: 5

23/Maig/2023

imatge de Meritxell Prat
Baixada del Molí, 5
Meritxell Prat
Periodista
Enterrant el periodisme de qualitat

El periodisme no viu bons moments. Ni a Andorra ni enlloc. Especialment aquell vinculat a la premsa escrita i el de mitjans de proximitat, com els locals o comarcals. La falta de finançament ha portat a una precarització de les redaccions.

Comentaris: 0
imatge de JBartumeu
Plaça del poble
Jaume Bartumeu
President Progressistes - SDP
Credulitat i demagògia

Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona preguntava el 30 de desembre del 2022, a les pàgines de debat del diari Ara, “per què ens deixem enganyar tan fàcilment?”
Com diu Ferran Requejo, l’evolució humana ens ha dotat “de cervells ben preparats per sobreviure i reproduir-nos, però també sabem que es tracta d’òrgans que mostren una clara tendència a deixar-se enganyar amb facilitat, especialment de manera col·lectiva.

Comentaris: 0
imatge de Martín Blanco
El Gong
Martín Blanco
Artista Visual
Un món ideal

Què us sembla si juguem un joc? El millor és que ens asseguem en un lloc còmode, si és el nostre sofà preferit, millor. Apaguem els llums i, si els ve de gust posar espelmes, n’encenem una. O més d’una. En aquest cas, com més recursos fem servir per estimular la nostra imaginació, molt millor. I si les espelmes són aromàtiques, ja estarem més a prop d’aconseguir el nirvana. Si decidiu utilitzar encens, ja ni us explico quin plaer... Ara tanquem els ulls i deixem volar els pensaments.

Comentaris: 0

22/Maig/2023

imatge de marc
Baixada del Molí, 5
Marc Segalés
Periodista
Racionalitzar una mica l’oferta

Ja és ben sabut que qui digui que a Andorra no hi ha res per fer o que no s’hi fa res, o bé no sap de què parla o bé ho fa amb una malintencionalitat ves a saber per quin obscur motiu.

Comentaris: 0

Pàgines

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic