Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals d’Andorra Endavant en una sessió parlamentària.
Els consellers generals d’Andorra Endavant en una sessió parlamentària.

No d’AE al pacte d’Estat si no hi ha referèndum sobre la via preferent


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Des del grup parlamentari d’Andorra Endavant s'ha fet públic avui la decisió de “rebutjar rotundament” la participació en el pacte d’Estat sempre que el Govern no reconsideri dues qüestions fonamentals per la formació. D’una banda, i després de constatar els problemes detectats en els plecs de base successius elaborats pel SAAS i l’incompliment de les concessionàries, la incorporació del servei de transport sanitari no medicalitzat dins del SAAS amb un nou model de transport d’emergència global amb el 112, i, de l’altra, la celebració d’un referèndum sobre la via preferent, un model que afecta els recursos de la CASS.

I és que per AE, la implantació de la via referent ha comportat un increment dels costos de salut, el col·lapse dels serveis de metge de capçalera i urgències així com un retard en la derivació dels pacients.

Més enllà dels dos condicionants, Andorra Endavant planteja també altres vuit qüestions que titlla de “crucials” per tal de “millorar el sistema de salut del país”. Quant a la revisió de la cartera de serveis de la CASS, la formació proposa la generalització del règim de tercer pagador, el reemborsament de medicines no convencionals així com de certes vitamines essencials pel funcionament de l’organisme, la millora del reemborsament d’ulleres, audiòfons, aparells dentals i servei de podologia per a la gent gran així com etambé l reemborsament dels psicòlegs.

A la vegada, el grup d’Andorra Endavant planteja una reestructuració i millora de la planificació dels recursos humans i materials dels SAAS, reestructuració on han de participar els diferents departaments i treballadors de la parapública, i també una millora de la història clínica amb un programa més eficient que permeti agilitzar la feina de metges i especialistes.

La formació reclama també una regulació més estricta dels productes tòxics com el toluè i altres substàncies, i l’establiment d’un pla de lluita contra la dependència, amb una major planificació, incloent-hi l’opció de centres especialitzats medicalitzats i seguint el model japonès quant a prevenció.

AE, que aposta també per la implementació de l’aplicació Andorra Salut seguint el model de Doctolib de França, defensa també una taxa sobre els productes ensucrats per tal de lluitar contra les malalties cròniques i addiccions. Pel que fa a Salut Mental, es reclama un centre integral en un entorn natural, fomentar les activitats esportives així com programes de lluita contra les drogues i l’alcohol, especialment dirigits als joves.

AE
pacte d'Estat
Salut
referèndum
via preferent

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte