Les noves línies d’autobús comencen a funcionar avui mentre continua la mobilització perquè l’L6 torni al seu traçat anterior amb la parada a la Trenca, a l’entrada de l’hospital per l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany. L’Associació de la Gent Gran d’Ordino va iniciar una recollida de firmes que lliuraran a Govern i, a més a més, volen mantenir una reunió amb el Comú ordinenc. Avui esperen arribar a les 400 firmes.

Aquesta parròquia és l’escenari de diversos canvis en el transport públic. S’ha suprimit la parada que hi ha a la rotonda de l’Auditori i s’ha prolongat el servei fins al poble de la Cortinada.  Per desplaçar-se a l’hospital, però, la parada és al Centre Esportiu d’Ordino (CEO) i s’ha d’efectuar un transbord a la Massana.

La major part dels usuaris aproven la supressió de la parada de l’Auditori, tot i que era la més propera al centre escolar Germans de Riba, els col·legis andorrans de maternal i primera ensenyança i el francès. 

TRANSBORD A LA MASSANA
També beneeixen l’arribada a la Cortinada però no estan d’acord a fer un transbord a la Massana per accedir a l’avinguda Fiter i Rossell. Això preocupa de cara a la gent gran, que s’ha de desplaçar a l’hospital, i en especial els dies de més fred. Al mateix temps, es reitera l’opinió entre alguns usuaris consultats que els dissenys de les línies estan concebuts per a persones que no solen agafar el bus.

A tot això, la cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma, va dir que tenen el compromís del departament de Mobilitat de Govern que en cas que els canvis no funcionin es farà un replantejament. 

Coma va reconèixer que el transbord a la Massana pot suposar un inconvenient.  Per la seva part, el conseller de la minoria comunal d’Units per Ordino, Enric Dolsa, va mostrar el seu neguit pels canvis, sobretot pel fet que l’L6 deixi de passar pel centre d’Escaldes-Engordany, que a banda de l’hospital permet accedir a l’eix comercial. En aquesta parròquia, al contrari d’Ordino, les queixes van desaparèixer arran de la recuperació de la parada de la Grau. 

Els veïns d’Engolasters van protestar i van dur a terme una recollida de firmes per evitar la supressió de la línia circular (LC). Ara els usuaris podran agafar l’L2 a la parada que hi ha a l’avinguda del Pessebre a la seva cruïlla amb l’avinguda de les Escoles.

El Comú escaldenc va mostrar el seu enuig per no haver estar consultat en la confecció dels nous recorreguts del bus, cosa que va provocar la reacció de Govern, ja que segons el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, les corporacions d’Escaldes-Engordany i d’Andorra la Vella han de posar fil a l’agulla i de manera ràpida d’un bus interparroquial per a facilitar la comunicació a la vall central, que és també la part amb més població del país.

INCERTESA PELS CANVIS
Segons Forné, “els canvis s’han fet per millorar, no per incomodar ningú”. El secretari d’Estat és conscient que les novetats “poden generar incertesa, resistència o mandra. Però no es fan per incomodar ni per complicar la vida a ningú, ni per estalviar diners públics, sinó per millorar i pensant, sempre, en l’interès general, donant compliment a les propostes i demandes dels usuaris fetes durant el procés participatiu. Aquesta reestructuració respon a la voluntat d’oferir un servei més eficient, ràpid i adaptat a les necessitats globals dels usuaris”.

El fet d’estar en període de vacances i ja sense les escoles pot facilitar l’adaptació a tots aquests canvis que s’inicien avui. No n’hi haurà a les dues línies entre Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, l’L1 i el Bus Exprés.

Un dilluns amb debut de més autobusos exprés
Un dels canvis més substancials és la transformació de les línies que connecten amb el Pas de la Casa, Soldeu i Ordino com a línies exprés. Així, l’L6 (Ordino) passarà, a partir d’avui, per la CG-1 i pel túnel dels Dos Valires i disminuirà el nombre de parades a l’interior de la Massana. Per la seva part, la línia de Soldeu (L3) passarà per la CG-1 i per la variant d’Encamp, mentre que la del Pas de la Casa (L4) passarà per la CG-1, però també per l’interior de la població d’Encamp, amb un menor nombre de parades que l’L2, per donar servei també a la població encampadana. Aquests canvis permeten crear una nova parada d’interconnexió que permetrà unir la vall del Nord i la vall d’Orient sense haver de baixar a Andorra la Vella. Així, a partir d’aquest dilluns, els usuaris que vulguin anar de Canillo i Encamp a la Massana i Ordino podran fer-ho de forma més àgil i amb un temps de trajecte total molt inferior a l’actual.