“L’Andorra Taste ja és un esdeveniment consolidat al país”, diu la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili. Aquest any és la 4a edició, i avui, a l’acte inaugural a la sala Prat del Roure, tots els cuiners convidats –locals i estrangers–, persones d’arreu –impacients perquè comencés la festa–, alts càrrecs polítics i el convidat estrella, Ferran Adrià, han fet que el tret de sortida fos memorable. La presència del reconegut cuiner català, considerat per la comunitat internacional com a un dels millors cuiners del món –i de la història–, estava justificada amb l’entrega del guardó honorífic de l’Andorra Taste 2025, però aquest tipus de conferències i congressos ja fa anys que s’han convertit en l’hàbitat natural d’Adrià. De fet, considera que és precisament gràcies a aquestes trobades que existeix l’alta cuina o la cuina experimental: “La revolució gastronòmica va néixer als congressos, on es comparteixen idees i noves maneres d’entendre la cuina”. Feia uns vint anys que Adrià no visitava el país, “encara no conec la gastronomia andorrana, ja que aquestes coses no es poden saber per internet, has d’estar com a mínim 15 minuts al restaurant, saps o no?”. Així i tot, reconeix que la feina que s’ha fet últimament al país, gràcies en part a l’Andorra Taste, “és molt bona i important per seguir creixent culinàriament”.

Ferran Adrià és una figura, dins el món de la cuina, perfectament equiparable al que són Michael Jordan al bàsquet, Leo Messi al futbol i Freddie Mercury a la música: una superestrella. I quan ha acabat l’acte, al vestíbul de la sala, tothom se li ha apropat per demanar-li fotografies, intercanviar algunes paraules o simplement per admirar-lo de ben a prop. No és excessivament alt, ni vesteix amb roba llampant i cridanera –tot el contrari–, però té una presència immensa. Gairebé intimidant. I a més de bon cuiner, és un molt bon orador i pensador. A banda de posar en valor els congressos i reunions de cuiners d’arreu del món per, d’aquesta manera, compartir coneixements per a créixer i seguir innovant, Adrià ha deixat anar algunes reflexions respecte a la gastronomia i sobre la vida. Per exemple, ell és coneixedor que les seves opinions a vegades generen certa controvèrsia o polèmica, no obstant això, reivindica la necessitat de dir-les, “dic coses políticament incorrectes perquè crec que si no ho fem no podem evolucionar, m’entens o no?”. També ha fet una valoració en general de què és l’alta cuina, especialment en relació amb l’accessibilitat que té i per a qui. “Tothom té Ferraris, Porsches o McLarens de 4 milions? Doncs l’alta cuina és el mateix, té un cost. I un caviar, per molt que estigui a bon preu, segueix sent car; ara bé, la qualitat sí que és accessible a tothom, pots fer un pa amb tomàquet de qualitat, però tot té un preu, igual que la roba o els cotxes”.

A l’acte inaugural, a banda de la conferència de Ferran Adrià, han pres la paraula Rosa Gili, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, i el director de l’agència madrilenya Vocento Gastronomía, Benjamín Lana. Aquest últim ha definit la seva feina dient que “som els guies, els xerpes, i intentem ajudar la gastronomia andorrana perquè tothom, quan surti del país, digui: ‘que bé es menja a Andorra’!”. A més, reconeix que els últims cinc anys hi ha hagut un canvi considerable en la manera d’entendre l’alta cuina al Principat, “abans la gastronomia estava focalitzada, legítimament, en el negoci; això ja no és així”. Per reforçar aquesta idea, Torres ha comentat les xifres de visitants que ha tingut l’Andorra Taste durant els seus quatre anys de vida, i assegura que cada edició el públic ha crescut entre un 10% i un 15%. Això vol dir, per tant, que cada vegada hi ha més gent que marxa del país dient: “Que bé es menja a Andorra!”.