Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern valora positivament la proposició de llei de cooperatives però vol limitar els sectors que s'hi poden acollir


Escrit per: 
Agències

El Govern ha emès un criteri favorable a la proposició de llei de societats cooperatives presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata. L'Executiu considera que 'els principis i valors del cooperativisme troben perfecta cabuda en la societat i en l'economia andorranes, on la regulació d'aquesta nova figura vindrà a ampliar el marc d'instruments jurídics a través dels quals els ciutadans poden organitzar el seu treball en ares a un interès comú, particularment quan en ells concorre la doble vessant de productors i de consumidors'. Tot i això, el criteri del Govern inclou alguns aspectes que cal revisar i modificar, com ara el fet que 'l'organisme cooperatiu no és adequat per a qualsevol activitat empresarial', a diferència del que estableix la proposició socialdemòcrata. Així doncs, l'Executiu considera que existeixen sectors econòmics, 'especialment els sotmesos a regulació específica, que han de romandre reservats a les societats de capital'.
 El Govern veu de forma positiva la proposició de llei de cooperatives presentada pel grup socialdemòcrata. Considera que pot trobar 'perfecta cabuda' en la societat i l'economia andorranes. Així doncs, destaca que 'el règim proposat de societats cooperatives complementa el treball de regulació i de simplificació de la normativa econòmica, en particular la modificació de la Llei de societats mercantils, i ofereix noves eines per organitzar l'activitat empresarial, d'una forma que no és externa a pràctiques habituals i ancestrals en la història d'Andorra'.

Com a exemple, el règim de societats cooperatives 'pot ser particularment interessant per aquelles explotacions agrícoles o ramaderes que poden trobar una fórmula d'organització i de gestió més adaptada a l'activitat que desenvolupen'. Així doncs, considera que 'el model de la societat pública Ramaders d'Andorra, SA, amb una participació dels socis en el capital vinculada al nombre de caps de bestiar boví o oví de què disposen, trobaria sens dubte un règim més adaptat d'acord amb les pautes de les societats cooperatives, que amb les societats mercantils tradicionals'. Més enllà del sector primari, el criteri del Govern conclou que 'el règim cooperativista atorga també noves possibilitats a altres activitats'.

Tot i aquest criteri favorable, el Govern considera que hi ha algunes qüestions que cal revisar i modificar, ja que creu que 'l'organisme cooperatiu no és adequat per a qualsevol activitat empresarial', tal com estableix la proposició socialdemòcrata. Així doncs, remarca que hi ha sectors econòmics, 'especialment els sotmesos a regulació específica, que han de romandre reservats a les societats de capital'. A més, afegeix, 'la remissió als principis cooperatius formulats per l'Aliança Cooperativa Internacional ha d'efectuar-se exclusivament en el que sigui conforme a l'ordenament jurídic del Principat'.

Així doncs, el criteri del Govern considera que 'l'aparició d'aquesta nova figura associativa ha d'enquadrar-se en la resta de la legislació, que ha estat aprovada sense previsió de l'existència de cooperatives', destacant, entre d'altres, 'la normativa sectorial de la Seguretat Social o de la comptabilitat dels empresaris', i 'particularment en l'àmbit impositiu, en el que es contempla un règim especial per a les societats cooperatives, els efectes del qual han de ser mesurats i posats en equivalència per la Hisenda pública'.

A banda d'això, les consideracions del Govern també se centren en protegir els socis cooperativistes, de manera que la preferència del règim societari per sobre de la normativa laboral vigent 'no suposi cap menyscapte als drets fonamentals dels treballadors'. També considera que cal fer modificacions en aspectes com 'la suspensió dels drets dels socis, la tipificació de les infraccions que possibiliten l'expulsió, l'abstenció del dret de votar, la possibilitat de tractar en assemblea qüestions no compreses en l'ordre del dia o la possibilitat de denegar el reembors de la participació de forma incondicional'.

A més, el Govern considera que cal regular clarament les vies de recurs jurisdiccional davant les decisions impugnades per l'assemblea general, de manera que s'ofereixin les mateixes garanties existents a les societats de capital. També s'aconsella 'introduir mecanismes com la valoració objectiva de les aportacions no dineràries dels socis, així com limitacions a situacions d'autocartera, de participacions recíproques o de finançament de l'adquisició de participacions pròpies, conegudes en l'àmbit de les societats de capital'. Finalment, també es planteja la possibilitat d'atorgar 'poders d'administració ordinària a terceres persones, així com ampliar les fórmules possibles d'endeutament per a l'exercici de les funcions cooperatives', per tal de 'millorar el funcionament operatiu de la societat cooperativa'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte