Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions disminueixen al març i continuen en registres negatius


Escrit per: 
Agències

El valor brut de les importacions del mes de març s'ha situat en 99 milions d’euros. Així ho ha fet públic aquest dilluns el Departament d'Estadística, que ha destacat que amb aquesta xifra, es posen de relleu retrocessos tant en la tendència mensual com en la interanual, un -0,6% i un -3,6% respectivament.

De tota manera, les dades mostren que els dos diferencials es redueixen sensiblement respecte als registrats el passat mes de febrer (-1,2% mensual i -4,4% interanual).

Estadística ha assenyalat que la tendència interanual, després d’haver estat evolucionant entre estable i sensiblement a l’alça durant el darrer any, ara acumula un trimestre de variacions negatives, de manera que es confirma un canvi de tendència en les importacions totals en valor. Al mes de març, la mensual se situa en un -0,6% i la interanual en un -3,6%.

La causa d’aquest nou retrocés es troba, segons Estadística, en la davallada que presenten les importacions de la majoria dels grups, en particular alimentació i vestit i calçat. Tots dos, pel fet de representar conjuntament prop d’un terç de les importacions totals i presentar una menor volatilitat de preus, són els que sostenen la tendència en un sentit o en altre. Al març, registren un -1,7% i un -6,2% interanual respectivament.

Les dades mostren que els grups farmàcia i perfumeria i joieria ara presenten tendències interanuals negatives mentre que l'any passat evolucionaven positivament. Pel que fa als grups construcció, industrial i electrònica continuen en el context de tendència baixista que s’observa des de fa tres anys, i en aquest sentit, destaca el -17,7% interanual del grup construcció.

Estadística apunta que a banda de les tendències positives, i en aquest cas com a conseqüència de l’alça de preus del petroli, el grup combustibles torna a marcar registres màxims. El valor del mes se situa en 19 milions d’euros (valor més elevat de la sèrie en els últims quatre anys), i la variació de la seva tendència interanual assoleix un 26,3%. Durant el mes març també han evolucionat positivament els grups transport i begudes i tabac, que registren un tendència interanual del 7,3% i el 4,1%, respectivament.

Pel que fa a les exportacions, durant el mes de març han registrat lleugeres variacions negatives tant en la tendència mensual (-0,5%) com en la interanual (-1,4%). Els grups transport i joieria, tots dos principals impulsors de la tendència global d’exportacions durant els últims mesos, registren tendències divergents. Transport retrocedeix un -1,1% mentre que joieria manté l’evolució positiva en registrar un 7,7%. En aquest sentit les dades mostren que tot i el repunt a la baixa que s’observa al final de la sèrie, la tendència de les exportacions encara es manté en llindars significativament superiors als dels anys precedents.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic