Diari digital d'Andorra Bondia
La façana d’un conegut hotel d’Escaldes-Engordany.
La façana d’un conegut hotel d’Escaldes-Engordany.

L’ocupació hotelera frega el 60% el 2023 i supera en dos punts el 2022


Escrit per: 
A. B. / Foto: Facundo Santana

Una de freda i una de calenta. Per una banda, l’ocupació hotelera del conjunt del 2023 s’ha situat en un 59,67%, el que representa un increment de dos punts percentuals respecte a l’any anterior (57,77%) i de quatre punts més que el 2019, l’any previ a la pandèmia (55,45%). Segons la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), aquesta xifra consolida la recuperació i l’estabilitat del sector hoteler després del període 2021-2023. 

En canvi, el mes de desembre ha tancat amb una ocupació del 58,90%, inferior en 4,45 punts percentuals a l’obtinguda l’any anterior (63,35%). Aquesta diferència, segons la UHA, pot justificar-se per l’ocupació per sota de les previsions habituals que han tingut alguns hotels, sobretot de les parròquies altes durant les setmanes entre el pont de la Puríssima i Nadal, mentre que les parròquies centrals s’han mantingut més estables. Al mateix temps, el període de Nadal i Cap d’Any ha mantingut les xifres d’ocupació del 2022 i històricament són les habituals d’aquest període. 

“El desembre de l’any passat va ser excepcional, la gent duia dues temporades sense esquiar i hi va haver molta demanda, va ser una arrencada molt forta, ja que no hi havia cap restricció i començava una temporada d’hivern plena, però enguany està en concordança amb el que són els mesos de desembre, al voltant del 60%, s’ha normalitzat i és l’habitual”, ha valorat avui el president de la UHA, Jordi París, en declaracions al BonDia.

Previsions optmistes
Per l’actual setmana de Reis, les previsions són bones, amb xifres similars a les històriques d’aquest període. Segons París, “les perspectives d’ocupacions ara mateix són, de moment, satisfactòries i positives, l’habitual de tot un hivern en plena normalitat”, ha augurat. Ara bé, “no puc negar que ens preocupa la falta de neu”, però “hem de veure com evoluciona”, ja que “el desembre ha estat bo, tot i que és cert que s’ha esquiat menys i les estacions presenten xifres més baixes”. Però, ha afegit, “si tot i això la gent continua pujant a Andorra, aquest fet ens ha de mantenir optimistes des del sector hoteler, perquè tenim una oferta diversificada i una falta de neu en un moment puntual, no frena ni l’arribada de visitants ni aconseguir pernoctacions”, ha assegurat.

Amb aquesta situació, la Unió Hotelera considera que la tendència és estabilitzar-se en uns nivells d’ocupació que oscil·lin entre el 55 i el 60%. “Tampoc hi ha la voluntat de créixer i massificar el turisme, aquestes xifres ja ens van bé, així que el repte que tenim ara és la desestacionalització, aconseguir que el client faci estades més llargues i que augmenti la despesa que fa al conjunt del país, comerç o activitats, tot i que l’objectiu és que s’incrementi el preu de l’estada als hotels”, ha reconegut el president de la patronal hotelera.

En aquest sentit, ha explicat que aquests reptes són compartits amb Andorra Turisme. Sobre els preus, va recordar que ja han anat pujant “a poc a poc”, ja que “en cas contrari estaríem en una situació que no podríem combatre la inflació”, i per això ha avançat que “han de continuar pujant a poc a poc”.

Pel que fa a l’objectiu de desestacionalització, ja s’estan començant a notar algunes mesures que s’han pres els darrers anys, sobretot si es miren les xifres d’ocupació dels mesos tradicionalment més fluixos. Així, el maig, el juny, el juliol, el setembre i l’octubre del 2023 s’han situat en números verds respecte del 2022, amb percentatges superiors al 50% i increments que sobrepassen el 10%. “Ja hi ha un efecte positiu, perquè si hem tingut un augment percentual de dos punts al conjunt de l’any, que ha estat satisfactori, ho has hagut d’anar acumulant cada mes”, ha afirmat París.

L’agost, el més bo
Tot i ser un país de neu i de turisme majoritàriament de temporada d’hivern, el mes d’agost continua sent el més bo de l’any i també el millor de la mitjana dels darrers anys, amb uns percentatges d’ocupació superiors al 70% (77,36%, el 2023). “A l’agost els trenta-un dies són bons, però el desembre no tens 31 dies plens amb una gran demanda, ja que hi ha el pont de la Puríssima i després les dues setmanes de Nadal, que estan condicionats per diversos factors, com ara la meteorologia, i això pot fer que siguin bons o no tant”, ha explicat.

hotels
turisme
previsió
hivern
ocupació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte