Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Fiñana és cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra.
Carles Fiñana és cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra.

Més mesures de control per a les operacions en efectiu de gran import


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) ha afegit mesures de control sobre tots aquells moviments d’efectiu de gran import, tant ingressos com reintegraments. Així ho ha fet constar en un comunicat tècnic adreçat a totes les entitats financeres així com també a les assegurances que gestionen aquest tipus de moviments transfronterers de diners en efectiu d’imports elevats. Aquestes mesures de control pretenen enfortir la lluita contra el blanqueig de capitals i finançament de terrorisme. “Les evidències mostren com l’ús dels diners en efectiu són encara un mitjà de pagament força utilitzat, i també com sovint es relacionen amb un ampli ventall d’esquemes delictius”, explica l’entitat. Per aquest motiu revisen unes obligacions que ja es van fer a través d’un comunicat el 2015.
Ara, es considera que l’obligat formulari de declaració de transport transfronterer de diners en efectiu que es feia fins ara “no és suficient”. Així doncs, s’afegeix una altra documentació, que segons informen des de l’ens, fins ara les entitats financeres sí que demanaven però no se’n tenia constància i ara s’haurà d’arxivar. Es tracta de documentació d’anàlisi que acrediti l’origen dels fons.
Les operacions de diners en efectiu de gran import es consideren superiors a 100.000 euros en una sola transacció o en diverses, entre les quals existeixi algun tipus de relació i les de l’import anual acumulat superior als 250.000 euros. Cal recordar que els ingressos i reintegraments superiors a 10.000 euros també tenen l’obligació de ser declarats a la duana.
La Uifand estableix que és l’alta direcció de cada entitat financera la que ha de fer la comprovació que les operacions dels diners en efectiu de gran import són coherents amb el coneixement del client i estableix dos mètodes. Un per a les operacions puntuals, on l’alta direcció autoritza l’operació en efectiu fent les comprovacions prèvies i “deixant constància documental” d’aquesta anàlisi, la qual cosa no es feia fins ara. I l’altra és quan hi ha facturacions comercials elevades i sostingudes en el temps, on la direcció de l’entitat financera dona una autorització vàlida per un període de temps que mai pot ser superior a un any.

mesures
control
operacions
efectiu
gran
import
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic