Diari digital d'Andorra Bondia

Només el 12% del comerç minorista ha fet vendes per internet el 2013


Escrit per: 
Julià Rodríguez

Només un 12% de les empreses del país del comerç minorista van fer vendes per mitjà del comerç electrònic durant l’any passat. A banda, el 65% d’aquests comerços han assenyalat que aquestes vendes han representat com a molt el 5% del total de la facturació. Així es conclou de l’enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç del juliol-desembre del 2013, que va incloure una pregunta sobre l’ús d’internet per part del teixit empresarial. Els motius d’un resultat tan “pobre” pel que fa a les vendes per internet són conseqüència, per una banda, del fet que encara no s’ha solucionat un aspecte clau com és el referent als “mitjans de pagament”, segons va explicar el president de la Cambra, Marc Pantebre. En aquest sentit, plataformes que operen en aquest àmbit encara són penalitzades al país.
Per altra banda, hi incideixen també negativament “els costos econòmics” que suposa la constitució d’una estructura logística mínima en un país tercer   en relació amb la Unió Europea (UE) com encara és Andorra. Això suposa que els tràmits que han de seguir els productes en totes dues duanes siguin “lents i feixucs”, cosa que fa que moltes empreses, sobretot les més petites, no es decideixen a tenir més en compte la venda per internet, una pràctica que creix a tots els països de l’entorn. Per aquesta raó, segons va indicar  Pantebre, l’objectiu ha de ser “posar-nos les piles” per fer des­aparèixer les barreres que actualment limiten el país en aquest àmbit. Així, tal com va assenyalar el president de la Cambra de Comerç, s’hauria d’impulsar una tramitació administrativa “més àgil” tant amb la duana francesa com amb l’espanyola, a més d’un increment de la franquícia de productes.
L’enquesta revela que un 18% de les empreses consultades van fer alguna venda per internet durant el 2013. El percentatge és relativament important però s’explica pel fet que el sector hoteler és especialment actiu en aquest àmbit, contràriament a la resta. D’aquesta manera, l’hoteleria és l’activitat amb el percentatge més elevat d’empreses que fan vendes per internet, el 98% del total d’establiments. Concretament, nou de cada deu hotels tenen pàgina web i una presència activa a les xarxes socials (el 60% fa servir aquest mitjà en el seu negoci). 
Al costat contrari es troben la indústria i la construcció: només les empreses del sector industrial han fet alguna venda a través del comerç electrònic, en concret el 8% del total. Per la seva banda, la construcció és la branca d’activitat amb menys presència a internet; només el 33% de les empreses tenen pàgina web i el 29% utilitzen les xarxes socials. El comerç minorista és el que menys es connecta a internet (el 88% de les empreses) i només el 41% dels comerços tenen una pàgina web i 4 de cada 10 participen en les xarxes socials.
La majoria de les empreses andorranes, el 92%, afirmen que utilitzen internet en la seva activitat, i el 48% disposen de lloc o de pàgina web. Pel que fa a les xarxes socials, quatre de cada deu manifesten que les han utilitzat durant el 2013. Les empreses més grans són les que tenen més presència a les xarxes socials (tres de cada quatre empreses de més de 25 empleats les utilitzen), si bé les petites també aposten de manera decidida per ser-hi presents (el 39% de les de menys de cinc treballadors). Les dades no són tan positives pel que fa a la informàtica en núvol (cloud computing), ja que només és utilitzada per un 11% de les empreses.
L’ús d’internet és sobretot per comunicar-se amb clients i proveïdors (95%) i per fer operacions bancàries (83%). Un 70% de les empreses afirmen que  utilitzen aquesta via per fer tràmits amb les administracions. La indústria i la construcció són els sectors que més interactuen amb les administracions.

La previsió és que el 2014 sigui millor que el 2013

“Les coses van millor, fet que no vol dir que vagin bé encara.” D’aquesta manera resumia el president de la Cambra, Marc Pantebre, l’actual situació econòmica. La sensació de Pantebre, segons es dedueix de les enquestes de conjuntura, és que el 2014 serà un “any millor” que el 2013, exercici en què tots els sectors van continuar caient però amb menys força que abans. La construcció i la indústria són els sectors que han tingut un comportament pitjor, mentre que l’hoteleria i el comerç han atenuat la caiguda, però encara tenen uns nivells d’activitat molt baixos. La morositat i l’increment de les obligacions legals i tributàries són esmentats com els principals obstacles dels negocis. Sobre aquest últim punt, Pantebre va insistir en la tasca pedagògica que han de fer l’administració i la Cambra de Comerç, que ja preveu sessions informatives al juny sobre l’IRPF. L’accés al crèdit bancari registra “signes de millora”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte