Diari digital d'Andorra Bondia

Aprovat un paquet de mesures per estalviar 354.200 euros


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú de la Massana va aprovar ahir quinze mesures de contenció de la despesa i reactivació de l’economia que permetran aconseguir un estalvi de 354.241 euros aquest any.

El cònsol major, David Baró, va destacar l’estalvi important que s’assolirà en lloguers d’aparcaments. En concret s’ha rescindit el contracte del pàrquing del Prat de la Ribera, que permetrà deixar de pagar 52.200 euros aquest any, i també s’han negociat a la baixa els lloguers vigents, i s’ha arribat així a una reducció de la despesa de 138.590 euros. Al mateix temps es preveu un ajustament progressiu del preu de les activitats no socials al cost real, tot i que es garantirà l’accés en cas de no disposar de prou recursos. Sobre aquesta qüestió, l’objectiu és seguir apostant per mancomunar encara més serveis.
Es manté respecte a l’any passat la suspensió de la gestió de l’acompliment (l’estalvi és de 122.386 euros) i la congelació de l’IPC al personal i els càrrecs electes (l’impacte hauria estat de 41.065 euros), i la intenció de no cobrir vacants. També s’impulsen un conjunt de mesures de reactivació econòmica. Aquest paquet inclou la rebaixa al 5% de la cessió econòmica en sòl urbà consolidat (que es mantindrà en la futura revisió del pla d’urbanisme), la bonificació del 100% sobre la taxa per obertura de comerç i la congelació de l’impost de radicació d’activitats comercials.
S’aplicarà una bonificació del 100% de l’impost d’activitat econòmica per als emprenedors de 18 a 35 anys durant dos anys i la bonificació de la quota de liquidació del 50% de l’impost de radicació per a les noves activitats. A més, es congelaran el foc i lloc, l’impost d’inquilinat i propietat edificada i l’impost sobre la construcció. Respecte a aquest últim, es mantenen les bonificacions del 75% per a les edificacions de nova planta o ampliació destinades a habitatge o aparcament i del 90% per a les edificacions que es destinin a ús agrícola o ramader. També es manté el coeficient corrector a l’índex de radicació del 0,5 per a les activitats artesanals a l’Aldosa, Anyós, Sispony, Pal i Erts.
El paquet de mesures va tenir el vot en contra de l’oposició, que considera que hi ha més marge de maniobra en la contenció de la despesa. El cap de la minoria, Robert Albós, creu que cal explorar altres fonts d’ingressos per no dependre tant de les transferències del Govern, com ara establint un impost a la distribuïdora elèctrica Nord-Andorrà pel sobrevol de les línies elèctriques, que permetria, segons els seus càlculs, augmentar els ingressos en 200.000 euros. També proposa altres mesures, com eliminar l’hora gratuïta d’aparcament (que costa 100.000 euros l’any), rebaixar el sou dels càrrecs polítics i la condonació de la cessió de sòl. A més, considera massa elevat el cost del transport parroquial i que cal donar ajudes socials a qui les necessita en lloc del “cafè per a tothom”.
La majoria, però, considera que l’hora d’aparcament gratuïta és una mesura de reactivació i un tret diferencial de la parròquia. El cap de l’oposició, però, va rebatre que el tret diferencial del Comú és que és el més endeutat i que cal actuar en consonància. Baró també va dir que ara no és moment d’augmentar la pressió fiscal aplicant un nou impost a Nord-Andorrà.
El cònsol major també va anunciar que Vallnord no allargarà la temporada d’esquí una setmana, tal com havia demanat la Unió Hotelera. El motiu de la decisió és que el nivell de reserves als hotels és molt baix i mantenir una setmana més les pistes obertes comportarà una despesa mínima de 65.000 euros.
En aquest sentit, Baró va argumentar que si EMAP s’ha fixat arribar a un estalvi del 10% en les despeses d’explotació (que tot sembla que s’aconseguirà) no es pot prendre una decisió que faria gastar en una setmana un 5%. El Comú té previst celebrar una reunió pública en breu per informar de la situació de la corporació i de l’estació i la recerca d’un inversor privat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte