Diari digital d'Andorra Bondia
Una sessió anterior del Consell de Comú de Canillo.
Una sessió anterior del Consell de Comú de Canillo.

Canillo preveu invertir fins a 30,8 milions els propers quatre anys


Escrit per: 
Redacció / Foto: Comú de Canillo

El Comú de Canillo preveu invertir fins a 30,8 milions d'euros en els propers quatre anys. Així es desprèn del marc pressupostari corresponent al mandat 2024-2027 aprovat en la darrera sessió de consell de comú per la corporació i publicat avui al ButlletÍ Oficial del Principat d'Andorra.

En la projecció de les principals partides i despeses s'explica que el Comú preveu mantenir la capacitat d'inversió de l'anterior mandat tot i adaptant-se a les necessitats dels ciutadans de la parròquia així com al creixement poblacional. D'aquesta manera, i tenint en compte que el desemborsdament per l'adquisició del terreny del càmping Pla disposa per aquest exercici d'una carència però que a partir de l'any vinent se seguirà pagant la part restant com a despesa plurianual, la corporació preveu destinar enguany 7,2 milions d'euros a inversions, quantitat que s'elevaria fins als 7,5, el 2025, a 7,8 l'exercici 2026 i fins a 8,1 milions en el darrer any de mandat.

Tot i l'increment de les inversions previst, la corporació preveu que el deute consolidat es vagi reduint fins a final de mandat, fet que comportarà també una rebaixa del percentatge sobre la mitjana d’ingressos dels darrers tres exercicis. Així, el Comú estima per aquest 2024 un deute consolidat de 5,7 milions d'euros, el 28,35% del màxim permès, xifra que es rebaixaria a 5,6 i 5,5 els exercicis 2025 i 2026 i que cauria fins als 5,3 milions el 2027, quan el percentatge d'endeutament màxim permès se situaria en 24,91%.

Així mateix, al llarg del mandat la corporació canillenca preveu un creixement sostingut dels ingressos, especialment dels impostos directes per l'increment de la recaptació del foc i lloc per l'increment poblacional, i, en el cas dels indirectes, per creixement sostingut del 2,20% de l'imporst de transmissions patrimonials.

Quant a les despeses, es preveu també un creixement sostingut de les de personal, que passen dels 5,3 milions pressupostats per aquest exercici als 6 milions de cara al 2027, un augment però que s'explica perl a previsió de noves contractaacuins, per la regularització de la gestió de l'acompliment que fixa la nova Ordinació de la funció pública del Comú, així com pels increments de l'IPC per a cadascun dels exercicis.

Per tot plegat, i després del pressupost equilibrat per aquest any de 20,6 milions, el Comú preveu que els comptes ascendeixen als 21,5 milions l'any vinent, fins als 22,2 a l'exercici 2026 i que arribin als 23 milions el darrer any de mandat.

Canillo
invertir
quatre anys
marc pressupostari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte