Diari digital d'Andorra Bondia
El director del CRES, Joan Micó, va presentar ahir l’enquesta preelectoral.
El director del CRES, Joan Micó, va presentar ahir l’enquesta preelectoral.

DA i el PS coincideixen que l’estudi evidencia que hi ha 2 models de país


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

Les formacions polítiques van reaccionar amb “prudència” als resultats de l’enquesta preelectoral del CRES i van coincidir a assenyalar l’elevat percentatge de ciutadans que no es pronuncien amb relació al vot. A més a més, Demòcrates per Andorra i el Partit Socialdemòcrata van coincidir a l’hora de remarcar que l’enquesta dibuixa un escenari amb dos models i “on sembla que el cap de Govern estarà entre Xavier Espot i Pere López”.
Així ho va assegurar com a mínim el secretari general de DA, Esteve Vidal, que tot i valorar de forma “positiva” la “tendència ascendent” que l’enquesta “dibuixa de la llista liderada per Espot”, es va voler mostrar “extremadament cautelós” davant “el 60% que no es manifesta”. A més, Vidal va recordar que les dades del CRES fan referència únicament a la circumscripció nacional, motiu pel qual “encara s’ha de ser més cautelós amb els resultats”, ja que “a algunes parròquies pot anar molt ajustat”.
Des del PS, la primera secretària de la formació i número 2 de la candidatura nacional, Susanna Vela, va posar en relleu que el sondeig revela que hi ha “dos models de país”, el de DA, que va qualificar d’“oligarca, clientelar i d’una Andorra per a pocs”, i el dels socialdemòcrates, que va definir com un projecte que “compta amb tothom, que treballa per a tots, pel benestar de la societat i la millora de la democràcia”. Quant a l’elevat nombre d’indecisos, Vela, que va destacar també la “sobredimensió” de votants de DA en els anteriors comicis amb l’ampliació de la mostra a 800 persones, va apuntar que es pot considerar que “som una societat madura democràticament”, ja que “necessita llegir projectes i programes”. Per això, va avançar que des del PS “no escatimarem esforços per fer-los arribar i explicar els nostres”.
Per la seva part, el cap de llista de Terceravia, Josep Pintat, que va advertir que els comicis “no seran de dos grans grups, sinó que hi ha d’altres fronts com la Terceravia que planteja altres formes de fer molt diferents”, va incidir que “hi ha una gran massa de gent que encara no té decidit el vot, o no el sap o no contesta”.
En aquest sentit, Pintat, que va atribuir l’elevat percentatge de no-resposta a “la política que s’ha estat desenvolupant al llarg d’aquesta legislatura”, va recordar que “les valoracions no tenen més transcendència perquè la valoració real la veurem el 7 d’abril”. Així mateix, i amb relació al fet que és el candidat més conegut, el líder de Terceravia, que va recordar que diumenge arrenca una campanya on la formació “explicarà les seves propostes de forma molt clara”, va destacar que precisament d’aquí ve aquest nou projecte, una “opció clara i diferent d’unes formes de fer com són la improvisació i el populisme”.
Des de Liberals d’Andorra, el número dos de la candidatura nacional, Ferran Costa, va defensar la línia que sempre ha mantingut el partit en el sentit que es tracta d’“una enquesta feta amb uns criteris científics, de manera empírica i que, per tant, els resultats són els que són”.
No obstant això, Costa, que va remarcar que “no es pot valorar la percepció dels ciutadans” i que serà el 7 d’abril quan “tothom podrà treure les conclusions oportunes”, va advertir també que el treball del CRES és una d’aquelles enquestes que “hem d’agafar amb pinces, sobretot quan més d’un 70% diu que no sap o no volen dir a qui votaran”. Així mateix, el candidat liberal va assegurar que d’enquestes “n’hi ha moltes” i que aquesta “és una més”, però que en cap cas “no supedita la manera de fer ni l’estratègia de campanya de Liberals”. En aquesta línia, Costa va recordar que “portem molts mesos, treballant de manera rigorosa, sense parar, de manera activa i una dada d’una enquesta no ho farà canviar”.
Finalment, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, també va remarcar la necessitat d’“agafar amb pinces” per l’elevat percentatge de no-resposta. En aquest sentit, Bartumeu va afegir als que no responen i als que no tenen decidit el vot, també els que van manifestar que no aniran a votar i els que van assegurar que votarien en blanc, de manera que “fins a un 79% dels enquestats no es manifesten sobre el sentit del vot”.
Així mateix Bartumeu, que va destacar el fet que els enquestats suspenguin l’acció del Govern (4,57) i que aprovin el candidat de la formació, Josep Roig, quan “no ha estat ni al Consell General ni en política nacional”, va recordar que en l’enquesta dels comicis del 2015, amb un percentatge “similar de gent que no va respondre”, el CRES va “atorgar un 2,9% a SDP i el dia de les eleccions va ser del 12%”.

DA
PS
models
coincideixen
evidencia
estudi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte