Diari digital d'Andorra Bondia

Daniel Armengol: “És bastant incongruent apostar per un arxiu sense la desviació feta”


Escrit per: 
Marià Miño

El candidat de Demòcrates per Andorra per la Massana, Daniel Armengol, assegura que les obres de l’arxiu nacional “no començaran fins d’aquí a dos anys, les facin uns o els altres” i considera oportunista l’aposta socialdemòcrata, donat que els treballs del desviament de la Massana encara no han començat. Armengol qualifica la unió dels demòcrates a la Massana de “bastant lògica” i reitera l’aposta de la formació per la promoció turística.

¿Com valora el pacte tancat amb GDP per encarar la campanya?
Crec que el pacte està fet des de fa dies. A les últimes generals, amb el GDP vam tenir molt bona sintonia i s’ha acabat concretant en aquest pacte.

¿Hi ha alguna part que s’hi hagi pogut mostrar reticent?
Totes les unions provoquen reticències, però aquí a la Massana precisament és una unió bastant lògica, perquè s’han pogut buscar els objectius comuns dels dos partits. De fet, CR va ser un embrió del que ha acabat sent Demòcrates per Andorra, amb la unió de tothom. A més, vaig estar de suplent a la primera llista comunal d’Antoni Garrallà, i per tant llavors ja hi havia un partit d’unió en què anaven liberals amb GDP a l’època, i la Massana ja era tota una. Fa dos anys ens vam passar la campanya parlant de consens i d’unitat i de bones paraules, i ara ho hem volgut demostrar abans de començar-la.

El PS els ha acusat reiteradament de fer un pacte per anar en contra seu, si bé des d’un primer moment ja s’han mostrat contraris a aquest argument.
Realment no és així, ja que ens hem unit per un objectiu i no per anar en contra de ningú. Fa dos anys ja hi va haver una llista única d’aquesta banda, i així van anar les eleccions. No cal anar més lluny. La mateixa gent que ens presentem ja estàvem junts en un passat. Van agafar camins diferents en un cert moment el GDP amb el CDA i el PLA per la seva banda, i després es va formar Nou Centre, però a la Massana sempre s’ha anat amb el mateix objectiu, que és arreglar Andorra a nivell nacional.

¿Quines expectatives tenen de guanyar a la Massana?
La Massana és tot un repte perquè el candidat del PS no deixa de ser ministre de Finances, així que coneix bé els assumptes de l’administració central. Espero que la feina que hem fet aquests dos anys al Consell serveixi per aportar un plus a nivell parroquial.
¿Com veu la precampanya i l’inici de la campanya electoral?
En la precampanya el que hem volgut és apropar al màxim la política a la gent, que la gent ens trobi pel poble, que tant a mi com a la Sofia, que som gent de poble, ens parin, ens demanin, ens expressin les seves inquietuds, ens critiquin el que ens hagin de criticar i ens diguin les coses amb ànims de millorar la situació. Pel que fa a la llista rival, al Pere [López] l’he conegut bé durant aquests dos anys, i personalment hi tinc una excel·lent relació des de fa molts anys, així que farem tot el possible perquè la campanya es desenvolupi amb la màxima normalitat.

El PS va manifestar recentment que prioritzarà la construcció de l’arxiu nacional a la Massana, mentre que des de DA preveuen esperar un parell d’anys. ¿Com valora aquestes diferències?
El PS, al meu entendre, és un niu de contradiccions. S’havia parlat molt durant els dos últims anys de la desviació de la Massana. Ara s’ha tret l’assumpte de l’arxiu, però considerem que perquè vingui més gent a la Massana primer ha de poder venir més gent a Andorra. Per tant, és prioritari acabar el vial de Sant Julià, perquè la gent no faci cua a la parròquia, i un cop fet es podrà apostar pel desviament de la Massana. I cal recordar que a l’arxiu s’hi accedirà a través d’aquesta desviació. Per tant, és bastant incongruent apostar per un arxiu sense que no estigui feta ni començada.

Així, ¿de moment la desviació de la Massana quedaria també en suspens?
Primer s’hauria d’acabar el vial de Sant Julià. Amb els 18 milions que es volien destinar a l’arxiu apostem pel turisme, amb campanyes conjuntes per a tot Andorra, i no sectorials, com es fa actualment. Quan vingui més gent farà falta la desviació, i quan es faci es podrà fer l’arxiu.

El cap de Govern els va retreure que no es posaven d’acord amb el cònsol de la Massana, en considerar que ell és partidari de donar prioritat a l’arxiu.
Tots som partidaris de tenir un arxiu nacional, i si està ubicat a la Massana millor. És important tenir-lo, però cal establir prioritats i s’han de fer les coses amb sentit comú. Antoni Martí va coincidir completament amb el cònsol de la Massana abans de parlar de l’arxiu. Les coses han de seguir el seu ordre lògic i el que marca el sentit comú.

¿El cònsol massanenc està d’acord a deixar aquests dos anys d’espera?
És que aquests dos anys ja haurien vingut establerts igualment amb la política que portava el PS, perquè, per molt que diguin que volien fer l’arxiu ara, fins d’aquí dos o tres anys no es podria fer perquè encara s’han de firmar els convenis amb els propietaris, s’ha d’aprovar les cessions del sòl, s’ha de fer tot el que marca la Llei del sòl i després es podrà iniciar. No està fet ni el projecte. Vull dir que es pot anar tirant endavant, però les obres no començaran fins d’aquí a dos anys, les facin uns o els altres.

Així, ¿creu que el Partit Socialdemòcrata ha estat oportunista en aquesta qüestió?
Una mica bastant, igual que ho va ser al seu dia l’anunci que ens havien portat un crèdit extraordinari al Consell per al desviament de la Massana, que només tenia finalitats electoralistes, perquè les feines prèvies abans de fer una gran infraestructura com aquesta es poden anar fent i no requereixen diners. Requereixen anar a veure els propietaris i començar a fer geotècnics, però van dir que no es podia fer perquè no se’ls havia aprovat el crèdit extraordinari.

¿Què cal canviar per millorar el sector de la neu?
Aquest sector va lligat tant a la política de turisme com a la d’immigració, per no trobar-nos amb alts i baixos de personal, ja que la situació de la crisi és prou crítica per tenir gent apuntada al Servei d’Ocupació i paral·lelament fer venir més de 1.500 persones cada any per cobrir els llocs de les estacions d’esquí. Aquí hi ha molta feina a fer.

¿De quina manera volen gestionar les quotes d’immigració?
Teníem al programa que les quotes havien de ser més aviat de les empreses que de la gent. És a dir, que les empreses puguin controlar les seves quotes perquè no es trobin que han fet venir algú i després no va a treballar a aquella empresa sinó a una altra.

Pel que fa a turisme, ¿quines mesures proposen per dinamitzar les visites a les estacions d’esquí? ¿Quin paper hi ha de tenir Andorra Turisme?
Andorra Turisme es va crear amb una llei que s’està infrautilitzant. Crec que ha de ser un instrument per canalitzar tota la potència promocional que tingui Andorra, tant pel que fa a les estacions com els comuns.
En moments com l’actual el que prima és que vingui una persona més cada any, o deu, o cent, o mil, o les que puguin venir, i per poder-les fer venir l’únic que tenim és la promoció, però focalitzada en el client d’Andorra, en el turisme de proximitat. Per tant, s’han de focalitzar les promocions.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte