Diari digital d'Andorra Bondia
La seu del Tribunal de Drets Humans a Estrasburg.
La seu del Tribunal de Drets Humans a Estrasburg.

El Govern “encoratja” a postular-se com a jutge al Tribunal d’Estrasburg


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

El concurs per escollir les tres  persones que el Govern ha de presentar a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per a l’elecció d’un jutge a títol d’Andorra al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha quedat desert. Per què? Només se’n va postular una i n’han de ser per força tres. Per aquest motiu, avui ha sortit publicat al BOPA un nou edicte per intentar completar aquesta terna amb la voluntat de renovar el mandat del jutge per Andorra al Tribunal Europeu de Drets Humans, ja que el mandat actual finalitza el pròxim 31 d’octubre. Ho ha anunciat el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al Consell de ministres. Sembla que la situació presenta la seva dificultat i “l’única maniobra” possible que es pot fer des de l’Executiu per procurar aquests candidats és tornar a convocar el concurs i esperar que en aquesta ocasió sí que es pugui tenir la terna. 

Casal ha recordat els requisits fonamentals que es demanen, com ara tenir menys de 65 anys en data del 13 de maig del 2024, conèixer el sistema legal andorrà i el dret internacional públic, tenir coneixement actiu d’un dels idiomes oficials del Consell d’Europa i coneixement passiu de l’altre (francès i anglès), i gaudir de la consideració ètica més elevada. Igualment ha indicat que el mandat d’aquest jutge serà de nou anys no renovables. També ha especificat que no podran exercir cap activitat incompatible amb les exigències d’independència, imparcialitat i disponibilitat que requereix una activitat exercida a temps complet. També ha assenyalat que qualsevol candidat té les mateixes possibilitats de sortir elegits. 

Així doncs, els candidats que ho desitgin poden presentar la seva candidatura abans del 16 de febrer a les 15 hores davant del ministeri d’Afers Exteriors. Un cop finalitzat aquest procés el Govern, mitjançant la comissió de selecció, integrada per sis membres i presidida per l’actual vicepresident del Tribunal Constitucional andorrà, escollirà tres candidatures que seran presentades davant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que serà qui triarà finalment el candidat andorrà durant la sessió del mes de juny.

Convé tenir present que Andorra és part del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals del Consell d’Europa. Aquest Conveni institueix un Tribunal Europeu de Drets Humans format per un nombre de jutges igual al dels Estats part.

Les tarifes d’ITV i taxi s’apugen segons l’IPC un 4,6%
El Govern ha aprovat avui les tarifes de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) per al 2024, que s’augmenten en un 4,6% amb la variació percentual de l’IPC de l’any passat. Segons ha detallat el ministre portaveu, Guillem Casal, a títol d’exemple, la primera i segona inspecció periòdica dintre de termini costarà ara 24,90 euros.

En paral·lel, el Govern també ha donat llum verd a les tarifes i suplements del servei de taxi ordinari interurbà per enguany, que també s’augmenten un 4,6%. Així, la baixada de bandera costarà ara 3 euros i la tarifa 1 diürna tindrà un cost d’1,30 euros per quilòmetre i la nocturna, la dels dies festius, d’1,55 euros.

El tractament de la síndrome de Dravet, cobert al 100%
El Consell de ministres ha aprovat avui el 100% del finançament per part de la CASS de la fenfluramina, el medicament d’alta complexitat indicat per al tractament de la síndrome de Dravet. Així ho ha anunciat el ministre portaveu. Fins ara la CASS cobria el 75% del preu d’un medicament que pot suposar un cost d’entre 750 i 4.200 euros al mes, depenent de la dosi. Per accedir a la cobertura del 100%, ha de ser prescrit per un neuròleg, neuropediatre o pediatre hospitalari.

Nomenats vuit bombers en període de prova

Continuar reforçant el Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, dotant-lo de més recursos. Amb aquest objectiu, el consell de ministres ha donat llum verd avui al nomenament de vuit bombers en període de prova.

Els efectius, que queden adscrits al departament, van començar la seva etapa formativa al setembre del 2023, superant-la satisfactòriament en el termini de quatre mesos establert. Així doncs, els vuit bombers inicien ara la fase de prova, que s’allargarà un màxim de dotze mesos. Es destaca que tots els bombers nomenats avui cobreixen jubilacions.

Govern
jutge
tribunal d’Estrasburg

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte