Diari digital d'Andorra Bondia
El PS vol suprimir les mancomunitats del projecte de llei de col·laboració
El PS vol suprimir les mancomunitats del projecte de llei de col·laboració

El PS vol suprimir les mancomunitats del projecte de llei de col·laboració


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata (PS) proposa suprimir les mancomunitats que preveu que es puguin crear el projecte de llei qualificada de col·laboració entre l’administració general i els comuns, i entre els comuns. Així es planteja en la primera de les set esmenes que els tres consellers generals socialdemòcrates han presentat al text, on es “proposa suprimir el capítol segon de la llei”, titulat “Mancomunitats de serveis i obres”.
La formació, que en el debat de l’esmena a la totalitat al projecte de llei ja va mostrar la seva preocupació per la creació d’aquests nous òrgans i l’increment de despesa pública que podria comportar,  considera que primer cal “endreçar l’estructura de gestió territorial” actual i tirar endavant la reforma de les competències, ja que les administracions parroquials exerceixen més competències que les fixades en la Llei qualificada de delimitació de competències.
El projecte de llei estableix la possibilitat que els comuns creïn mancomunitats de serveis i especialment, tal com s’especifica, en matèria d’aigües, enllumenat o neteja pública i escombraries, on ja hi ha aquesta col·laboració, de fet, i també en altres qüestions com ara cultura o esport.
No obstant, des del PS es considera que el projecte de llei passa per alt o concreta poc qüestions importants com els àmbits en què es poden constituir aquestes mancomunitats i el seu finançament, ja que no hi ha cap referència a la previsió dels seus ingressos ni cap regulació del seu règim econòmic. El text tampoc preveu limitacions al límit màxim de deute ni de quina manera afectaria la mancomunitat el límit d’endeutament comunal.
La formació socialdemocràta troba a faltar també aspectes lligats a les retribucions al personal –el text no diu en base a quina legislació s’han d’establir ni preveu graelles salarials ni conceptes retributius–, al procediment de compres i fins i tot al pressupost d’aquestes mancomunitats i a la gestió d’aquest, ja que no hi ha cap article relatiu als procediments ni d’aprovació ni tampoc de liquidació.
El PS, que lamenta també que no s’estableixi la composició dels òrgans ni s’especifiqui el règim d’adopció d’acords, així com que no hi hagi un òrgan de control intern de les mancomunitats o es digui si les intervencions comunals les supervisaran, incideix en l’absència d’una menció dels procediments de control per part del Tribunal de Comptes i critica l’absència de mecanismes d’incorporació o sortida d’entitats a les mancomunitats un cop aquestes ja hagin estat creades, així com que no s’hagi previst un mecanisme de dissolució de les mancomunitats i de liquidació de la seva situació econòmica.
Les esmenes plantejades al text, un total de 36, ja es troben en mans de la comissió legislativa d’Interior, que, tot i haver-ne nomenat ja el ponent, en aquest cas la parlamentària de Demòcrates per Andorra Maria Martisella, ha deixat en stand by la discussió d’aquest projecte de llei per centrar-se en l’anàlisi de les esmenes presentades a la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral. Aquest text el consideren més prioritari perquè dona resposta a algunes de les recomanacions fetes en el darrer informe sobre Andorra del grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco).

 

mancomunitats
col·laboració
Govern
comuns
administració general
esmenes
PS
òrgans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte