Diari digital d'Andorra Bondia
No hi ha cap centre educatiu en què hi hagi una presència d’interins superior al 15%.
No hi ha cap centre educatiu en què hi hagi una presència d’interins superior al 15%.

Els interins cobreixen un 10% de les places fixes del cos d’educació


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana

Avui dia, un 73,71% de les places del cos d’educació són fixes, i d’aquestes, un 9,98% estan cobertes per interins. Així s’exposa en la resposta que el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats ha fet arribar a les preguntes formulades per la consellera general de Concòrdia, Maria Àngels Aché. Un 7,15% de les places són vacants, de les quals s’han cobert amb interins el 4,84%, i el 16,19% de les places són per a funcions estructurals i periòdiques, que tenen una durada igual o inferior al curs escolar i sempre es cobreixen amb personal interí de la borsa de personal del cos especial d’Educació.

La voluntat del govern anterior era arribar a un 15% de les places no consolidades, de tal manera que en un període de sis cursos escolars es van consolidar un total de 116 places, i segons la resposta oferta pel ministre titular d’Educació, Ladislau Baró, a les preguntes d’Aché, el nou govern vol “continuar amb els processos de consolidació del personal per tal de fidelitzar el capital humà del cos especial d’educació”. 

Així, la previsió per a aquesta legislatura apunta que un 5,8% de les places fixes esdevindran vacants per jubilació obligatòria dels funcionaris titulars i l’objectiu és consolidar un 1,14% de les vacants aquest curs 2023-2024, arribar a un 2,57% el curs vinent i cobrir l’1,71% de les vacants els dos cursos següents. Amb tot, des del Govern s’assenyala que hi ha factors “que fan que no es puguin consolidar la totalitat de les places disponibles” d’Educació.

Sigui com sigui, “no hi ha cap centre educatiu en què se superi el 15% de places vacants cobertes per personal interí”, afirma la resposta oferta a Aché. Al centre del sistema andorrà que més interinatge hi ha és a l’andorrana d’Encamp, on hi ha 15 interins, és a dir, un 11,32%. A la de Canillo, amb 11 interins, el percentatge baixa fins al 9,68%. A l’àrea de Formació Andorrana els interins són el 8,09% i entre psicopedagogs i tècnics especialistes en educació social són 12 interins, el 7,14%. A la resta de centres els percentatges baixen i es troben entre el 6,10% i l’1,92%, amb excepció del Centre de Formació Professional de la Massana, on no hi ha cap interí. Per contra, en termes absoluts, on n’hi ha més, 35 (que són el 3,23%) és al Centre de Formació Professional d’Aixovall.

Mig miler d’absències
Durant el curs passat, el 2022-2023, es van produir un total de 549 absències, el 87,5% de les quals (480) es van cobrir, mentre que 69 (el 12,5%) van quedar descobertes. D’aquestes absències, 255 van ser per motiu mèdic i 243 van ser places estructurals. Per permisos administratius i per altres motius es van produir 51 absències. Si es classifiquen per tipologia de plaça, hi va haver 205 absències de professorat, 186 de mestres, 129 de personal de suport i col·laboradors educatius, 20 de psicopedagogs i 9 de tècnics.

El ministeri prepara una revisió de l’avaluació dels interins
La consellera general de Concòrdia demanava també pel sistema de borses de personal eventual i per l’avaluació dels interins. Pel que fa a aquesta darrera, el ministeri d’Educació va informar que “aquest any s’encarregarà la revisió de l’actual informe d’avaluació” dels treballadors interins. De fet, des del gener d’enguany que s’està revisant i fent un treball tècnic sobre els perfils competencials dels llocs de treball del cos d’educació i dels informes d’avaluació, i el resultat de tot el treball, també en relació amb el Decret de la carrera professional horitzontal, es traslladarà a la comissió del cos d’educació i al Sindicat d’Ensenyament Públic per “tenir en compte les aportacions que puguin fer arribar”. Quant a les borses de treball, Baró va detallar que les places a cobrir s’adjudiquen en funció de la posició de la llista i es tenen en compte criteris com “mantenir l’estabilitat de centres i àrees, intentant garantir la continuïtat dels interins al centre o àrea on han estat treballant el curs immediatament anterior”.

interins
places fixes
educació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte