Diari digital d'Andorra Bondia
El text de l’impost sobre aquesta activitat es votarà el dijous 1 de febrer.
El text de l’impost sobre aquesta activitat es votarà el dijous 1 de febrer.

La moratòria a la inversió forana en immobles, fins a mitjans de febrer


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La moratòria a la inversió estrangera immobiliària s’aixecarà a mitjans de febrer, quan entri en vigor la llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra. Si més no amb aquest calendari treballa la comissió legislativa de Finances i Pressupost, que ahir va celebrar una nova reunió per debatre les esmenes presentades al text.

Malgrat que la intenció era poder tancar el projecte de llei, segons van explicar les fonts consultades, caldrà esperar encara uns dies i no serà fins dimarts vinent quan es deixarà el text llest per passar pel ple. La previsió, malgrat ser fora del període ordinari de sessions, és que es pugui habilitar l’1 de febrer per una sessió del Consell General, on es votaria, entre altres textos, la llei que gravarà la inversió estrangera immobiliària.

Aprovat el text caldrà esperar que sigui sancionat pels coprínceps i a la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) per tal que pugui entrar en vigor i decaigui la moratòria, a mitjans de febrer.

Pel que fa al projecte de llei, i malgrat que encara que ja s’han votat algunes esmenes en queden encara per debatre, les fonts consultades van confirmar que “no hi haurà grans canvis” respecte al text inicial, ja que únicament algunes “qüestions menors” són les que han estat o seran transaccionades.

En aquest sentit, des de la comissió legislativa van recordar que l’impost serà progressiu i preveu gravàmens d’entre el 3% i el 10%, en funció del nombre i tipologia de les propietats, sobre el valor real de la inversió que es formalitza. D’aquesta manera s’han rebutjat les esmenes del grup parlamentari de Concòrdia, que pretenia establir un tram únic del 10% sobre el valor real de la inversió estrangera, i del socialdemòcrata, que també apostava per la progressivitat de l’import però amb un gravamen inicial del 5% i no del 3%, com el que planteja l’Executiu, i un màxim del 12% i no del 10%. Si tirarà endavant l’esmena de la majoria parlamentària que deixa exempt de l’impost les adquisicions per portar-hi a terme una activitat mercantil, comercial o industrial per part de la persona, ja sigui física o jurídica, adquirent.

moratòria
inversió
immobles
febrer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte