Diari digital d'Andorra Bondia

La reforma laboral inclourà la implantació d'aspectes del model alemany


Escrit per: 
Agències

Les modificacions del Codi de relacions laborals i de la Llei de llibertat sindical que el grup parlamentari demòcrata està ultimant impliquen una reforma força important del model laboral i la implantació d'aspectes del model alemany.

Fonts de DA han explicat que es vol introduir el model de contracte alemany, que consisteix en un mecanisme que ofereix el Govern per evitar acomiadaments fent reduccions de jornades laborals. Segons les fonts consultades, la reforma té la voluntat d'introduir més seguretat jurídica, i aconseguir que el model laboral andorrà compleixi finalment amb els estàndards internacionals.
Un dels aspectes que s'introduiran en la reforma del Codi de Relacions Laborals que DA presentarà com a proposició de llei aquesta tardor és el model de contracte alemany. Es tracta d'una modalitat que permet que una empresa que tingui necessitat de reduir una part de la massa salarial per raons econòmiques, en lloc de fer acomiadaments, pugui optar per reduir la jornada laboral de tota la plantilla, i de la seva banda, el Govern es faci càrrec de la part del salari corresponent, de manera que al treballador no se li redueix el sou, però a canvi farà cursos de formació o reciclatge durant les hores lliures.
Es tracta d'una opció que es podria aplicar durant un termini de temps determinat, i que pot servir per frenar la destrucció de llocs de treball. L'entrada en vigor d'aquesta nova mesura no serà la mateixa que la de la modificació de la Llei, sinó que es deixarà un termini per elaborar les regulacions i els plans de formació.
Les modificacions també inclouen altres noves tipologies de contractes. D'una banda, es proposa la modalitat en què una persona que arribi en l'edat de prejubilar-se, pugui anar reduint la jornada laboral, i al mateix temps, que un jove pugui anar completant la seva jornada.
D'altra banda, s'impulsaran els contractes d'aprenentatge, per aquelles persones que estiguin estudiant o per aquells que es vulguin reciclar. En aquest cas, l'Estat finançaria una part dels sous d'aquestes persones per tal que adquireixin l'experiència i puguin acabar sent absorbides en el mercat laboral. 
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte