Diari digital d'Andorra Bondia
Jover i Dekerle en la compareixença d’ahir per presentar l’acord.
Jover i Dekerle en la compareixença d’ahir per presentar l’acord.

L’extensió del Lycée ocuparà dues instal·lacions de Ciutat de Valls


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

El Govern cedirà espais de l’escola de Ciutat de Valls i de l’edifici del Roc (que es troba a la mateixa zona i que actualment acull alumnes del sistema andorrà) per a l’extensió del Lycée Comte de Foix. Així es va recollir en l’acord administratiu signat en el marc de la comissió mixta d’Educació francoandorrana el 18 de gener passat a Andorra. Aquesta és la solució que s’ha trobat per donar resposta al creixement de l’alumnat que es preveu de cara als pròxims anys en aquest centre i que passaria dels 1.500 efectius que hi ha avui als 1.800.
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va explicar que la cessió serà temporal, per un termini de cinc anys, i es podrà prorrogar d’any en any mentre els alumnes del Lycée superin els 1.500. Així mateix va especificar que el centre en podrà fer ús a partir del mes de setembre del 2020. Aquest termini donarà temps al sistema educatiu francès per decidir quina part es traslladarà a aquests locals i per fer les modificacions i arranjaments que les instal·lacions requereixin. També coincidirà amb el desplaçament dels alumnes del sistema educatiu andorrà que avui es troben a l’edifici del Roc, a l’escola de Santa Coloma, tenint en compte que les obres d’ampliació ja s’hauran enllestit.
La superfície total dels locals que es cediran és de 3.000 metres quadrats. Això es podria traduir en una trentena d’espais, va dir Jover, i representa pràcticament la totalitat dels immobles. En aquest sentit va exposar que quedarà una part d’un l’edifici reservat per a l’Associació de Pares (APA) de l’escola francesa, que actualment ja n’està fent ús.
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior va indicar que la cessió serà gratuïta i que s’ha assolit un “acord de bones intencions” sobre la distribució de les despeses que comportaran les obres d’adequació. Va assegurar que la voluntat dels governs andorrà i francès és contribuir-hi, però en una segona etapa, quan es decidirà com es reparteixen els costos entre les dues parts.
De la seva banda, el delegat de l’ensenyament francès, Denis Dekerle, va dir que tot i que hi havia altres espais en estudi, aquests locals “són la millor solució per al sistema educatiu francès”. I va indicar que és una “molt bona notícia”, ja que davant de l’increment de 300 alumnes els pròxims quatre o cinc anys calia trobar una resposta per mantenir la qualitat. Dekerle va explicar que en les pròximes setmanes s’analitzarà conjuntament amb la comunitat educativa i l’APA quins nivells s’ubicaran a Ciutat de Valls. Jover va afegir que es va descartar la construcció d’un nou lycée perquè la previsió és que la demografia davalli d’aquí a uns anys i els espais ja no serien necessaris. A l’últim va destacar que “l’acord demostra l’aposta clara del Govern per l’educació i per la qualitat del sistema educatiu francès” així com la pluralitat de sistemes educatius del país.

El ministeri d’Educació podrà utilitzar el Lycée per a formació ocupacional en hostaleria i restauració

L’acord signat entre Andorra i França també obre la porta que el ministeri d’Educació pugui utilitzar les instal·lacions actuals del Lycée dedicades a hostaleria i restauració per dur-hi a terme formació ocupacional en aquesta matèria. Jover va explicar que si bé el sistema francès dona formació reglada en aquests àmbits, del que es tractaria ara és d’oferir mòduls de formació per a gent que ja està treballant per tal que adquireixin més competències. 
Aquesta decisió s’ha pres tenint en compte que el Govern considera l’hostaleria i la restauració com dos dels sectors principals de l’economia andorrana. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior va destacar que a partir d’aquí caldrà negociar amb el Lycée Comte de Foix per establir com es podria fer ús d’aquestes infraestructures, que va qualificar de “molt bones”. Així mateix va especificar que a l’hora de decidir com s’utilitzen, sempre tindrà prioritat el centre educatiu.

extensió
Lycée
Ciutat de Valls
instal·lacions
ocuparà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte