Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup liberal, Jordi Gallardo, es dirigeix a la tribuna per defensar les reserves d’esmena.
El president del grup liberal, Jordi Gallardo, es dirigeix a la tribuna per defensar les reserves d’esmena.

L’INAF passa a ser l’AFA i assumeix la supervisió del sector assegurador


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ple del Consell General va aprovar ahir, amb l’abstenció dels parlamentaris del grup liberal,  el projecte de llei de modificació de la Llei de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), que a partir d’ara passarà a denominar-se Autoritat Financera Andorrana (AFA) i assumirà també la supervisió del sector assegurador i reassegurador, tal com preveia la seva  llei reguladora aprovada el juny passat.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar la necessitat de la llei, que dona compliment a l’Acord Monetari, i d’anar adaptant l’òrgan supervisor a la normativa internacional, un aspecte en què van coincidir els diferents grups. Així, amb aquest text s’estableixen les competències, potestats i instruments perquè l’AFA pugui exercir el control del sector assegurador i, a la vegada, com va recordar el ministre, s’aprofita per modificar les taxes del sector financer.
Gallardo va justificar l’abstenció del seu grup i va incidir en el fet que “calia trobar un equilibri entre els compromisos que el país ha de complir i les càrregues que ha suportar el supervisor”. A més, la majoria demòcrata va rebutjar també les tres reserves d’esmena que havia presentat el grup liberal.
Precisament, la discussió de les reserves d’esmena, sobretot l’encaminada a limitar el mandat del director de l’Autoritat Financera Andorrana únicament a un període de sis anys, va tornar a portar a la cambra el debat sobre la necessitat o no que el director de l’AFA hagi de ser andorrà. En aquest sentit, Gallardo, que va defensar que sis anys és un període suficient per desenvolupar la tasca i, a la vegada, per formar també “algú de la casa” que en pugui agafar el relleu, va recordar al ministre i al grup de la majoria les disposicions de l’article 25 de la Constitució en el sentit que “l’exercici de càrrecs institucionals queda reservat als andorrans” i es va demanar si l’INAF, amb l’aprovació de la llei AFA, és o no és una institució pública.
Per la seva banda, Cinca, que va recordar a Gallardo que “el càrrec no és per a tota la vida”, ja que, tal com marca la llei, s’ha de renovar si es considera oportú cada sis anys, va incidir en les “dificultats” per trobar “perfils tan específics” com requereix aquest organisme i va remarcar que, en un sector tan complex, “no es pot obligar” el supervisor del sector financer i assegurador a “buscar un director cada sis anys”.
Així mateix, el ministre, que va convenir amb Gallardo que hi ha molta gent amb talent preparada al país per ocupar un càrrec d’aquestes característiques, va recordar les limitacions que la mateixa llei estableix quant a la possibilitat, d’altra banda “lògica”, que la direcció de l’AFA l’ocupi una persona provinent del sector financer.
Pel que fa al període de sis anys de mandat, Cinca, igual com va fer el conseller general de DA Marc Ballestà, va recordar a Gallardo que es va oferir fer una transacció de l’esmena per limitar la possibilitat d’ocupar el càrrec a dos o tres mandats, és a dir, a 12 o 18 anys, ja que “s’ha de facilitar una certa estabilitat”. La proposta, però,  no va ser acceptada pels parlamentaris liberals.
Les altres dues reserves d’esmena, en què es volia reforçar el caràcter de transparència a l’hora d’autoritzar l’obertura o no de noves entitats perquè la llei no pogués suposar un tancament del mercat, i també el fet d’haver de motivar els requeriments d’informació que fes l’AFA en el marc d’un expedient, van ser també rebutjades per la majoria demòcrata.

Vistiplau a la creació del Tribunal d’Arbitratge

Per assentiment de tots els grups, el Consell General va aprovar ahir el projecte de llei del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra, un text que, com va dir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “completa la legislació” en relació amb els mecanismes alternatius de resolució de conflictes. Amb la creació del Tribunal d’Arbitratge, es busca incentivar aquest mecanisme, evitar carregar més de feina els tribunals de justícia i, a la vegada, “posicionar i prestigiar” el país a nivell internacional, ja que el tribunal, impulsat per la Cambra de Comerç i el Col·legi d’Advocats, tindrà competències per fer mediacions internacionals.
D’altra banda, el ple va aprovar favorablement la presa en consideració de la proposició de llei de modificació de la Llei de col·laboració entre l’Administració general i els comuns, i entre els comuns, amb les crítiques del parlamentari del PS Pere López i d’SDP, Víctor Naudi, que van lamentar la creació de la figura de les mancomunitats, “un tercer nivell administratiu”, per al primer, i “el vuitè Comú”, per al segon. López va avançar que aprofitarà la modificació per esmenar de nou  altres parts del text i mirar d’incloure-hi qüestions com el control polític i financer de les mancomunitats.

INAF
AFA
supervisió
sector
assegurador
assumeix

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte