Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern posa en marxa un projecte per identificar i protegir els gats fers


Escrit per: 
Julià Rodríguez / SFGA

No en tenim constància pel seu caràcter esquerp, però segurament són a les nostres muntanyes. Es tracta del gat fer, una espècie protegida a Europa i en perill d’extinció que en molt comptades ocasions es deixa veure.

Per saber el nombre que n’hi pot haver a Andorra i prendre mesures per conservar-los, es posa en marxa el Projecte Felis des del ministeri de Turisme i Medi Ambient, en col·laboració amb l’empresa filantròpica Bomosa. De fet, es van trobar exemplars morts de gats fers a Valira Nova (Encamp) l’any 1999, i a Aixàs (Sant Julià de Lòria) i Mereig (Canillo) el 2002.
L’objectiu del projecte serà capturar, a la tardor i l’hivern, els exemplars que es trobin a la vall del Madriu fins a Sant Julià, un dels indrets on podrien viure més individus de gat fer en haver-hi poca presència humana. Segons el coordinador de Patrimoni Natural i Banders, Gerard Olm, als animals capturats se’ls col·locarà un collar amb un senyal GPS per al seguiment i se’ls farà una anàlisi  per determinar el possible grau d’hibridació amb el gat domèstic, que pot provocar la pèrdua d’identitat genètica del gat salvatge. Els gats domèstics que es trobin a les cotes altes seran portats als respectius comuns perquè els alliberin a les colònies, ja que són uns competidors i una amenaça per a la supervivència del seu germà salvatge.
També s’avaluarà l’abundància de diverses espècies de petits carnívors. A partir dels resultats es veurà si és necessària la reintroducció o el reforç de l’espècie amb un o dos exemplars, com a màxim, procedents d’Espanya o França, dels quals es faria un seguiment durant dos anys. A més de la captura, els tècnics aprofitaran també per buscar indicis de la presència del gat fer al país, com poden ser excrements, esgarrapades o petjades a la neu. El director del projecte, Jordi Enrique, va explicar que la previsió és que a la vall del Madriu hi pugui haver com a molt cinc o sis exemplars de gat fer. L’espècie és present als boscos del Pirineu, habitualment fins a la cota de 2.300 metres.
El titular del ministeri, Francesc Camp, va recordar que una de les línies de treball de Patrimoni Natural és la vigilància i conservació d’espècies amenaçades, com el gall fer, l’ós, el trencalòs o el mussol. Al mateix temps, va agrair la col·laboració de Bomosa, ja que, en vista de la situació de crisi econòmica, “sense les ajudes privades seria difícil” tirar endavant aquest tipus d’iniciatives.
El conveni, que fixa una aportació de 35.000 euros només per a la primera fase i compta amb la col·laboració del Comú d’Escaldes, durarà entre tres i cinc anys. El president de Bomosa, Bonaventura Mora, va destacar la vessant pedagògica del projecte perquè donarà a conèixer el patrimoni natural del Madriu. “El gat fer és un element clau de la cadena tròfica”, va dir Mora.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte